Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Pioner i min fotostudio

 
 
Nu är min längtan efter våren olidlig
 
Jag längtar till vårt land och maj månad, då vi kan sova utomhus på en solsäng på gården och inte en mygga finns i närheten, sedan kommer pionerna och de är nog de enda fina blommorna vi har i vår torparjord. Så jag samlade ihop lite konstväxter, frukter och ett cup cake ställ från Åhléns och lekte vår i min fotostudio. Hoppas du får lite vårkänslor av detta inlägg, jag fyndade stället på rean och tror jag kan använda det till fler fotoidéer.
 
 
 

Bliw firar 45 år- och jag får testa några nya dofter

Bliw lanserades 1968 och var då den första flytande tvål som kunde köpas i butik och Bliw är för mig ett varumärke som funnits med genom hela livet. Nu kommer nya dofter: Björnbär, Tranbär och Timotej. Som doftnyheter för pumptvålen lanseras Daggkåpa, Rödklöver, Vitsippa, Linnea och Blåklint .Svanenmärkningen är en garanti för att produkten är så lite miljöbelastande som möjligt. Bliw är ett svenskt tvålmärke som tillverkas i Falun. 
 
 I flera omgångar har Bliw haft ett designsamarbete med nordiska formgivare som har fått göra en ny grafisk design till Bliw bubblan. Det första samarbetet skedde 2005 med den svenska 10-gruppen och resultatet blev en röd bubbla med vitt tryck. 
 

Med grått i inredning

Home LIfe är ett magasin som visar fantastiskt fina hem från Australien och Asien. Jag föll pladask både för fotografierna och inredningen i denna artikel.
 
photography Sharyn Cairns

En mötesplats för inredning från världens alla hörn

Missa inte detta drömhem i Hus & Hem, ett sådant där hem som lever på riktigt och där inget är vitt och svart. Här samsas alla minnen med nyheterna.
 
I bostaden samsas danska designerstolar med kuddar från Marocko och stålblanka lampor från Flos med nötta, antika bord. I hallen hänger en hemmagjord hattlampa över en handmålad byrå från Peking. – Vi är ju inte minimalister direkt… Därför tror jag att vår stil kanske känns mer personlig. Inte så ängslig. Sen brukar folk bli förvånade över att jag, som är så ung, har så många växter hemma. Jag har både krukväxter och köper färska blommor varje vecka. Det är helt enkelt inget galleri vi bor i – det är en levande plats, säger Johanna.
 

Nu dammar jag av tulpanerna

 
 
Vinterlökarna byts ut i vaserna
 
Nu när vädret är som bistrast och jag inte har en resa inbokad så riktigt skriker kroppen efter våren. Avundsjukt tittar jag på bilder på Facebook där bekanta lägger upp soliga fotografier på hav och kokosnötsdrinkar.Så man tager vad man haver några vaser från en rea en gång i tiden och tulpaner från Indiska, ja inte äkta tulpaner utan i textil, en liten nödlösning i väntan på värmen.
 
SE FLER BILDER >>

Ljusskylt i köket som detalj

Foto © Helena Karjalainen
 
 Det är knappt man brukar får hälsa på när folk bygger hus så jag är tacksam för att jag får dokumentera några framsteg som paret från Eskilstuna har gjort. I köket har de satt upp en gammal ljusskylt som de köpte på Lauritz och kaklat med standardkakel för att få fram en känsla av storkök.
 
Läs mer om detta på min fotoblogg Fotograf Helena Karjalainen (http://helenakarjalainen.blogg.se/)

Vintage hemma för hela grindslanten

Ett riktigt vintagehem med alla fynd du kan tänka dig, här råder inte minimalism och de senaste trenderna utan här samlas minnen och loppisminnen i sobra färger och toner samsas alla fynd.
 
Photography Sharyn Cairns

Nästan hela världen hos L-atitude

Fint hos L-atitude här handlar du med hela världen som handelsplats - varför inte bara surfa runt och titta?
 
L-atitude, where fashion meets travel, is an online portal for shopping trips around the world. L-atitude introduces exotic, exclusive and edgy finds from the world’s most stylish cities to you. Our customers experience all the excitement and value of shopping abroad – and none of the headaches.
 
long tunic from the Mexican Bazaar
 

L-atitude, where fashion meets travel, is an online portal for shopping trips around the world. L-atitude introduces exotic, exclusive and edgy finds from the world’s most stylish cities to you. Our customers experience all the excitement and value of shopping abroad – and none of the headaches.

 
a luxurious getaway with Miguelina’s Kate Scallop Lace Caftan
 
King Suzani from Istanbul-based label Grand Bazaar instantly injects your space with the beloved traditional prints of Turkey
 

Vivienne Westwood Skyscraper Pirate Boots from Istanbul-based concept store Atelier 55

 

 

Betong där hemma

Home LIfe är ett magasin som visar fantastiskt fina hem från Australien och Asien och du hittar varierade miljöer där inredningen har mycket personlighet.Detta hem är minimalistiskt, litet till ytan och här äger betongen.
 

Återbruk - skapa nytt med hemslöjd

Hemslöjd något som kanske inte är exakt det de flesta tror, Västmanlands läns Hemslöjdsförbund anordnar utställning med temat återbruk och här dyker de mest kreativa och vackra föremålen upp. Det är roligt att läsa att både Köping och Kungsör finns representerade här då vi har vår sommarstuga i de trakterna.
 
Elisabeth Storm har skapat sopsorteringskärl av ventilationstrummor och Bodil Löfgren har skapat  taklampor av tvättkorgar som hon dekorerat med akvarellpapper. Det är en mångfald av idéer och jag upptäcker att m¨ånga gör annat än tittar på TV på kvällarna. Hans Bergendahl har skapat spegeln och ljuskronan.
 
Utställningen Återbruk – Skapa nytt är en av alla de utställningar som anordnas runt om i Sverige under 2012 då hemslöjdsrörelsen firar att Hemslöjden fyller 100 år. Drygt 80 personer har tillverkat de föremål som ställs ut och de är alla inlämnade till Västmanlands läns hemslöjdsförbunds tävling Återbruk – Gör om till något annat! Utställningen är ett samarbete mellan Västmanlands läns museum och Västmanlands läns hemslöjdsförbund.
 

Moderna himmelis

I Finland har vi något som heter Himmeli och är en tradition
 
Nu har de stylats om även om jag föredrar de traditionella med riktiga strån och inte i plast så är dessa från AM Radio så vackra. Sedan har vissa rullat papper som strån för att skapa Himmelis med variation. Aunt Peaches har gjort en tutorial på hur du gör en himmeli i plast och Forge You har skapat en med riktiga strån som är så vacker. En bok som beskriver traditioner av Himmeli av Eija Koski. Halmhimmelns historia och nutid. Stort format med vackra bilder och tydliga arbetsbeskrivningar. Halmmobilen (himmeli) fanns innan julgranen i Finland. Fram till 1800-talets slut var halmmobilen den enda juldekorationen i hemmen.
 
Styled after a Finnish tradition, the pyramid like shape is more true to the classic himmeli origins. this sculptural mobile is delicate in its design but carries a strong geometric pattern. captivating piece which once coaxed turns with the slightest of breeze. a lovely minimalist addition to any space.
 
 
 
 

Hemma hos Beth-Emily Gregory

Beth-Emily Gregory är illustratör från Australien du kan köpa hennes illustrationer på Etsy, Inspirationen kommer från naturen och hennes bäst säljande illustrationer är de med fåglar och den populäraste är den med kolibrin. Beth-Emily Gregory lyckats att fånga det där magiska ljuset när pappret lyser genom akvarellfärgerna.
 
 
Beth-Emily Gregory is a illustrator from Tasmania, who is practicing under the professional alias of 'Beth-Emily.' "Kittens & Crumpets is a side project that gives me an avenue to explore and produce original and hand-made objects and prints. My work draws inspiration from the world of natural aesthetics and the beautiful, yet subtle, human emotions, such as sadness, longing and love."
 
Photography Sharyn Cairns

Hemma hos Zinat

År 2010 utsågs Zinat till bästa kvinnliga ståuppare, med motiveringen: ”Hårt arbetande, rolig och modig som få.” Och hur modig är hon inte som inredare – i ett land där allt ska vara ”ljust och fräscht”? Läs hela artikeln på Sköna Hem.
 

James Mollison - visar var barnen sover

Hur sover dina barn? Och hur sover barnen i resten av världen, vad säger det om välstånd och lycka, om förutsättningarna från den dagen vi föds? Här spelar inredning inte så stor roll - om någon alls.
 
Hur ser det ut hemma hos barnen i Japan. Brasilien och Nepal? Vi anar hur det ser ut, frågan är om jag inte blir mest tagen av rummen som finns i de rika länderna, hos de fattiga barnen i de rika länderna. Är det här utanförskapet är som störst, är det här man blir arg och ansluter sig till extrema åsikter? Men det gör nog ännu mer ont att se att så många barn inte har någonting. Detta är en fantastisk berättelse i bilder.
 
Barnen sätter upp och har saker i sina rum som oftast betyder något och det gör deras hem och deras syn på världen så genomskinlig. Vi vuxna har mer välputsade fasader och förenar oss i alla fall i storstäderna i en mer gemensam smak - smak, för inte visar vi var vi står i livet, eller vad som betyder något för oss vi vill visa vad vi har och vad vi åstadkommit.
 
James Mollison - Where children sleeps:
Where Children Sleep- stories of diverse children around the world, told through portraits and pictures of their bedrooms. My thinking was that the bedroom pictures would be inscribed with the children's material and cultural circumstances ' the details that inevitably mark people apart from each other ' while the children themselves would appear in the set of portraits as individuals, as equals ' just as children.
 
Jag tror denna bild som visar var sexåriga Bilal sover berör mig djupast
 

Bilal, 6, Wadi Abu Hindi, The West Bank
 
 

Jag besöker Lars Wallins Fashion Stories i Västerås

Lars Wallin återvänder till sin hemstad Västerås för att låta oss njuta av hans fantastiska kreationer
 
Utställningslokalerna är fyllda av nyfikna, Lars Wallin är i Västerås, ja hans kläder är det, vi kliver värdigt omkring bland de vackra plaggen, en helt ny värld öppnas upp. Utställningen berättar om kostymer, brudklänningar och scenkläder som betyder mycket för Lars under hans 20 år av skapande - jag ser hans arbete, slitet, planeringen, urvalet och alla möda han lagt ned. Ingen missar hans ansträngningar och vi är flera som talar om det. Flera känner igen scenkläderna från föreställningar de varit och tittat på och det är roligt att lyssna till deras minnen.
 
Jag går runt och slår näsan i det där svarta nätet som ramar in montrarna med de känsligaste kläderna, jag vill se och sticker in näsan mellan näten och riktar objektivet mot spets, chiffong, fjädrar och paljetter. Jag tänker: "vilken underbar miljö vissa människor får omge sig av, så mycket skönhet", jag svävar omkring i lokalerna med min kamera. Jag gör det jag älskar, jag fotograferar vackra saker men Lars han lever i sin dröm!
 
Under 2012 har Lars Wallin designat sin egen smyckeskollektion "The Roxanne Collection" där han söker ett nytt uttryck i silver. “Jag börjar alltid mina idéer utifrån smyckena som ska bäras till klänningen och bygger mina kreationer kring smycket.
 
 
 
 
 
Wallin utbildades först i tillskärning. Han gick därefter Beckmans designhögskola. Fick Guldknappen 1996 och startade egen ateljé samma år. Wallin har i många år gjort scenkläder till Melodifestivalens artister, både i Sverige och utomlands. De första scenkläderna gjorde han åt Anneli Rydé. Därefter har det blivit otaliga uppdrag, från Gustav III-kostymer på Kungliga Operan till den blå scenkostymen som Carola vann Melodifestivalen med 2006.
 
 
Jag blir fascinerad av att här finns allt, smycken, skor, huvudbonader - det är bara att njuta.
 
 
 

Underbara ljuskronor.
 


 Titta noggrant när du besöker utställningen, de fantastiska detaljerna är häpnadsväckande.
 
 Han formger unika klänningar i exklusiva material med skaparanda och passion för både den svenska och utländska marknaden. Bland hans kunder återfinns, förutom personer inom landets kändiselit, även utländska celebriteter samt det svenska hovet. Han är speciellt känd för de många klänningar han skapat för prinsessorna Victoria och Madeleine.
 

Fotografier © Helena Karjalainen
 

Norrgavel omfamnar vårt och andras etniska ursprung

På den avlägset belägna gården i Jämtland finns ett lugn och en avskalad enkelhet som idag kan kännas exotisk för en storstadsbo.

 

Ändå var det i sådana här miljöer större delen av Sveriges befolkning levde fram till för bara 100 år sedan. Norrgavel har återvänt till rötterna för att utforska en bit av det verkliga landet, bortom livsstilen ”country” som många omfamnat där det vita dominerar. Här sprakar det mer, mer färger, mer mönster och varmt ombonat!

 


Swati Kalsi skapar kläder som är sagolika

Indien, landet jag besökt ett antal gånger nu. Jag vill väcka nyfikenheten hos dig för detta vackra land och de människor som bor och verkar där. Turen har kommit till Swati Kalsi som är klädesigner. Jag älskar hennes handbroderade kläder som har en modern nästan grafisk form i broderierna- Swati har verkat länge i Indien och är utbildad designer, du kan läsa en intervju med henne hos Indian by Design.
 
Swati Kalsi a design graduate from NIFT, Delhi. Swati has been working with handcrafted textiles for domestic and international markets for about a decade.Via Indian by Design.

 

David Batra lagar inte så tråkig indisk mat

David Batras inte så tråkiga indiska mat är en kokbok fylld av  goda och enkla recept som passar hela familjen. David, som har indisk pappa, har under hela sin uppväxt tillbringat mycket tid i landet. Hans familj i Indien har alltid bjudit på underbara måltider, och flera av sina bästa recept har han lärt sig av sin faster Rekha i Delhi.
 
Leila Lindholm står bakom Davids bok
Leila berättar: "Vid sidan om mitt bakande och matlagningen i rutan så driver jag även bokförlaget Walter & Books där vi precis givit ut den här fantastiska kokboken av David Batra. Jag antar att de flesta redan känner till David men att han är en fena på att god Indisk mat det visste ni säkert inte. Boken är fylld med lättlagade och familjeanpassade recept med ingredienser som är lätta att få tag på i vanliga livsmedelsbutiker.
 
Jag var själv med David i Indien och plåtade fantastiska bilder på hans goda mat. Måste erkänna att jag har fått en helt annan syn på Indisk matlagning efter den upplevelsen. I boken hittar man bland annat Crispy chili Potatoes som är helt sanslöst goda (det MÅSTE ni prova). Jag är också helt galen i alla goda kycklingrätter och Naanbröd. Men i sanningens namn är boken fylld av smaskiga recept så – Är ni sugna på att få lite ny inspiration i köket? Då kan jag rekommendera denna fina bok. Även ett bra julklapptips till alla som gillar David Batra eller matlagning! David Batras Inte så tråkiga indiska mat är fotograferad av Wolfgang Kleinschmidt och formgiven av Lisa Kleinschmidt."
 
Länk till recept
Leilas blogg
 
Länk till AdLibris där du kan köpa boken.
 
 
Kika även in hos Fröken Turkos
 

 
 
 

Anna Siivonen Design på Handgjordasaker.se

Har du upptäckt Handgjordasaker.se ännu?
Här finns en formgivare för smycken som är väl värd att lyftas Anna Siivonen heter hon och gör trendiga smycken som sticker ut brons, koppar, silver och titanium.
 
Anna Siivonen sculpt art jewelry in silver, bronze and copper and make hypoallergenic earrings with titanium earwires and pure fine silver in the parts that touches the ears.
 


Cool and popmodern cartoon speech bubble post earrings with surgical steel posts. Handmade in bronze with surgical steel earwires submerged inside the bronze.

RSS 2.0