Mingelreportage från YouTube Sverige 5-årsjubileum

Fredagen den 8 februari bjöd YouTube Sverige in till stor fest i anrika Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm. Samma dag lanserades YouTube även i Finland, Norge och Danmark så det var verkligen värt att fira lite extra!

Flygande reportern och fotografen Camilla Styrström skickades ut av mig i vimlet för rapportering:Först ut på kvällens scen var den nyss 15 år fyllda artisten Zara Larsson som framförde låten, och den stora YouTube succén - "Uncover". Efter Zara intogs scenen av vokalensemblen Erato som består av tre tjejer från Uppsala, som även de slog igenom via YouTube med deras cover av Robyns "Call your girlfriend". Ett bevis på hur stark genomslagskraft, då deras video efter bara tre dygn haft 90 000 tittare!

Festen börjar nu verkligen ta fart, och jag och mitt sällskap började mingla runt. Eller så gjorde man som andra och stod man kvar vid scen och lyssnade på en paneldebatt mellan Andreas Carlsson (känd från Idol) och Erika Mollberg från Kanal 5 som direkt avlöstes av gruppen Dirty Loops. Full aktivitet på scenen hela kvällen alltså.

Kvällens roligaste och mest medryckande happening var ett YouTube "battle" där två grupper tävlade om gästernas jubel och skratt genom att visa det bästa och det roligaste klippen från YouTube. Och till sist uppträdde Mange Makers. Det var en angenäm kväll och en generös fest anordnad av YouTube för oss bloggare!

 
Redan i entrén möttes vi av en fräsch drink, på kvällens meny bjöds det även på mat i form av nudlar med kyckling i klassiska "take away" boxar och vi fick själva fylla på med färska kryddor och goda såser i valfri styrka. Vi som var där kan lugnt säga att maten verkade mycket uppskattad av alla!
 


Olika aktiviteter fanns presenterade för gästerna: man kunde kliva in i en YouTube fotoram och bli fotograferad med dina vänner, betrakta en stor väggmålning som tog form under kvällen, eller besöka baren och välja mellan vin (Cuveé Prestige), öl (Carlsberg Export), eller drinkar baserade på Hennessy(cognac).YouTube i siffror, källa YouTube Sweden Press Blog

  • Största videoplattformen i världen (fyra miljarder visningar varje dag)
  • Näst största sökmotorn i världen
  • Tredje största sajten i Sverige (25 miljoner visningar varje dag)
  • En miljon unika besökare på YouTubes förstasida i Sverige varje dag
  • Varje månad besöker mer än halva Sveriges befolkning YouTube
  • Varje minut laddas 72 timmars (!) nytt innehåll upp på YouTube globalt
  • En fjärdedel av alla klipp ses på mobiler
Samtliga fotografier ©Camilla Styrström
1 Veronica Andersson:

skriven

Vad lyxigt att få gå på sådana fester!

Svar: Ja denna fest var riktigt häftig.
Roomservice.blogg.se

2 Ana Zagreb:

skriven

hard to imagine a world without youtube nowadays...

Svar: Det är helt sant!
Roomservice.blogg.se

Kommentera här: