Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Fridens kapell i Helsingfors

På vår mat- och designresa till Helsinfors så besökte vi Fridens Kapel
Träarkitekturen för Fridens Kapell i Helsingfors väckte stor uppmärksamhet redan innan det uppfördes och fick 2010 International Architecture Award av The Chicago Anthenaeum. Initiativet till och önskan om byggandet av ett kapell kom ursprungligen från Helsingfors stad.
 
 Här går vi in i kapellet som förutom själva trbyggnaden även innehåller merytor på ca 270 kvm

Inuti den stora salen hörs inte stadens brus. Kapellsalen är ca 90 kvadratmeter och takhöjden är ca 11 meter. Runt innertakets kanter strilar dagsljuset in från världen utanför.
 
Fridens kapell är en del av World Design Capital Helsinki 2012 -programmet, och kapellet står öppet som en plats för andhämtning och möten. Varje dag finns representanter för församlingen och socialverket på plats för alla som behöver någon att tala med.
Mikko Summanen, har ritat kapellet tillsammans med Kimmo Lintula och Niko Sirola från arkitektbyrån K2S Oy

 

Bra webbadresser:

Finska turistbyrån/www.visitfinland.com

Helsingfors turistbyrå/www.visithelsinki.fi/sv

Världens designhuvudstad/www.wdchelsinki2012.fi


Vintage i Helsingfors omfamnar retroboomen

Helsinki Vintage organiseras två gånger om året
I och med retroboomen har vintage-och second hand-kläder blivit populärare än kanske någonsin förut. Du kan göra verkliga fynd i second hand-butikerna och på loppmarknaderna i Helsingfors. Du kan få tag på verkliga pärlor av vintage-mode.
 
"The retro boom has made vintage and second-hand clothing more popular than ever. Helsinki has many second-hand clothing shops and flea markets when you make great finds."

 
 
Helsinki-vintage organiseras i före detta industrilokaler med högt i tak och underbart ljusinsläpp, själva lokalen är en del av upplevelsen. I Finland så är vintage inte bara 50-60-tals mode som här i Sverige utan här florerar tidigare stilar, det är mer väldressat och frisyrerna står verkligen i fokus.Jag går nyfiket omkring och noterar att den stora skillnaden är också våra länder olika upplevelser av andra världskriget - detta är på ett sätt ett återtagande av stilen som försvann med kriget. På mässan kunde då både få frisyrer och sminkning utförda i vintage tidsanda.

Foto ©Helena Karjalainen
En skön stilbrytning med en smartphone i handen och en stil som gällde för 70 år sedan.
 
 
 
 
 
 
 
"Pin-Up Garage is all that and more! The inspiration to their collection comes from vintage-style feminine style, that gathers inspiration from 1920's through 1950's"
 
 
Mer om Helsingfors hittar du på:
http://www.visithelsinki.fi/sv
 
 
 

Gourmet-mat på Silja Line Tallink

Vår design- och matresa till Helsingfors kunde inte starta bättre
Förutom fantastiska hytter med havsutsikt, skumpa i kylen och tv så var de Luxe våningen på Silja Serenade både tyst och trivsam. Vi bokade bord på restaurangen Bon Vivant och åt en form av avsmakningsmeny med fem rätter. Bon Vivant serverar det bästa i matväg denna kväll. Menyn följde årstiden och aktuella teman. Specialmenyerna är helt klart värda att smaka. Upplev hur mat och vin kompletterar varandra som bäst. Bredvid Bon Vivant finns en exklusiv vinshop med kvalitetsviner och champagne. Vi bokade både frukost, middag och drinkkuponger i förväg.
 
"We started our design- and food cruise in the best possible way, lovely food and luxury cabins at SIlja Serenade. Helsinki has been designated World Design Capital 2012. It is the perfect city for both design shopping and discovering culture. In 2011 the British lifestyle magazine Monocle ranked Helsinki as the most liveable city in the world. The New York Times chose Helsinki as the second most interesting destination in the world in its article The 45 Places to Go in 2012."
 

Du kan boka det mesta i förväg på Silja Line, exempelvis måltider och behandlingar på SPA. På promenaden samlas alla passagerare och utanpå fasaden löper glashissarna upp och ned.
 
 

Här står jag med kameran i berdskap och väntar på vår middagsbokning på Bon Vivant som även har en vinbar i anslutning.
 

Klassiska kryssningsmiljöer till sjöss.
 

Med skumpa i minibaren och stråkorkester som spelade in gästerna så började resan verkligen med guldkant.
 
 

Mer information om Helsingfors hittar du på:

Följ med på min designresa till Helsingfors

Det är dags att känna av World Design Capital 2012s stämning - i helgen åker jag i egenskap som fotograf och bloggare med min syster som är journalist till Helsingfors på en riktig designresa. Jag är född i Helsingfors och har hela min släkt här och jag vet hur man tar sig runt och vad man bör se.
 
Denna morgon startar jag upp med en Karelsk pirog och en cappuccino, karelska piroger är ett måste och i Finaland kan man köpa nybakta i varje mataffär och jag saknar det goda hälsosamma brödutbudet som finns där. Med på tåget tar vi med oss en god matmutffins som min man lyckades att baka, perfekt med lite mys på tåget. Ja nu är vi ordentligt laddade.
 
Häng med här på bloggen och följ våra äventyr i Helsingfors, min syster skriver och jag fotar så att vi hinner rapportera av allt efter vår resa.
 
Foto: Helena Karjalainen
 
 
Fint boende med design i fokus
Vi kommer att bo på det nyrenoverade Radission Blu Plaza. Alla rum på Radisson Blu Plaza Hotel Helsinki är elegant inredda med finska designdetaljer. Restaurang Kitzens rekommenderas av Guide Michelin!
 
 
 
 
Några anhalter vi hade tänkt besöka är:
 
Fridens kapell i Kampen
Träkapellet vid Narinkens torg står öppet som en plats för andhämtning och möten.
 
Foto: Cata Portin
 
 
Design District Helsinki
Design District är en liten bit av Helsingfors. Det är 25 gator och 190 medlemmar från smyckestillverkare till barägare, från gallerier till klädaffärer och från formgivningsbyråer till hotell.

Lunch på den ryska restaurangen Saslik
Saslik har bjudit på traditionella delikatesser från det ryska köket samt tsartida stämning allt sedan år 1972.Och här kan man äta björnkött ve och fasa.
 
 
 
 
”Kallio by Night”
Jag är född i Kallio-området och härifrån flyttade mina föräldrar med mig under armen till Malmö i SVerige, jag var då 9 månader gammal. Idag är detta område ett kultur- och partyområde med bland annat  Tiger Halloween Party med Cirque du Soir i helgen.
Guide till kulturkvarteren i Berghäll>>
Reportage från ruffa Berghäll>>
 
Photocredit>>
 
 
Helsinki Vintage organiseras två gånger om året
I och med retroboomen har vintage-och second hand-kläder blivit populärare än kanske någonsin förut. Du kan göra verkliga fynd i second hand-butikerna och på loppmarknaderna i Helsingfors. Du kan få tag på verkliga pärlor av vintage-mode.
 
Photo: Ville Kauhanen
 

Söndagsbrunch på Slakthuset, restaurang Kellohalli
Från björnkött till slakthus ja vi finnar är rustika på ett annat sätt.
 
 
 
Mer information om Helsingfors hittar du på www.visithelsinki.fi
Silja Line på www.tallinksilja.se
 
Men här kommer några tips väl värda att uppleva
 • Världsarvet Sveaborg
 • Boutique -utställningen på muséet Amos Anderson, Georgsgatan 27
 • Polaroid -utställningen på Finlands fotografiska museum, Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1
 • Kiasma, Muséet för nutidskonst, Mannerheimplatsen 2
 • Design Museum, Högbergsgatan 23
 • Make your mark gallery, Fiskehamnen, Gasverksgatan 1, Byggnad 6
 • Café & bokbutik Tankehörnan, Alexandersgatan 7
 • Konst och kaffe på Lokal Katja Hagelstam, Annegatan 19
 • Café Fleuriste, Nylandsgatan 13
 • Good Life Coffee, Tredje Linjen 17
 • Café, designprylar och möbler på Skan-no, Mannerheimvägen 6
 • Factory St. Gallery, Fabriksgatan 19
 • Albert’s Coffee & Vintage, Albertsgatan 17

Fantastiska Fantastic Frank

Loveskull Mug

Loveskull Mug kommer från The New English, jag är extra svag för tatuerade motiv efter att ha fotat killar och tjejer med mycket tatueringar du kan kika på min webbplats Fotograf Helena Karjalainen så förstår du varför.
 

Finaste sittpuffen

Unik patchwork av päls och skinn hittade jag tack vare tips ffrån en läsare på Etnodesign, min favorit sittpuff är den i getpäls. 
 
 
Diameter ca 50cm och höjden ungefär 30 cm beroende på hur mycket man fyller den.Pris 1185:-
 
 
 

Fina detaljer för ditt hem

Contemporary Artwork design by Etsy
Eclectic Towel Bars And Hooks design by VivaTerra
Contemporary Indoor Pots And Planters design by New York Furniture And Accessories West Elm
Eclectic Ottomans And Cubes design by Etsy
 

Föreviga dina Instagram-bilder med kollage på väggen

Modern Artwork design by Etsy Small Birds Studio

Loreens nya album släpps den 24 oktober

Nu är det så dags -  24 oktober lanseras Loreens nya album, undrar om hon känner en rejäl press nu?  Värt att notera är att Loreen inte bara står som upphovsmakare till stora delar av materialet, utan även som medproducent av skivan. Jag tyckte om bilden på Loreen och därmed kvalificerar hon in på en designblogg.


Hidden Garden smycken med små konstverk

Noga utvalda, vackra detaljer från blommor och växter, naturen är ”frusna” och bevarade för alltid i dessa små konstverk. En perfekt gåva eller helt enkelt att göra dig själv glad!  Kollektionen är skapad av två kreativa tjejer från Kroatien exklusivt för EtnoDesign.se.
 

Krutrut är hundens bästa vän

 
Hur ska jag beskriva Krutrut? Illustratör, fotograf, DIY-stjärna, skulptör, bloggare och matte. Jag har skrivit om Krutrut förut men kände att det är dags igen det händer så mycket i hennes skogar och hundarna är charmigare än någonsin - titta in till henne.

Bästa idéerna från inredaren Louise Sareld

En liten förändring kan göra stor skillnad berättar min favorit-tidning Hus & Hem.Tidningens stora bildbank bjuder på mycket inspiration och verklighetsförankrade tips och råd.
 
 
Här delar inredaren Louise Sareld med sig av smarta tips från sitt eget hem. Det är detaljerna som gör det.

Kudden likt en kollegieblock

"Poem Cushion" av My Bearded Pigeon pris $53.80 Visit Store>>

Gorenje HomeChef ugn blir ett med inredningen

Man kan baka upp till tre olika maträtter samtidigt tack vare en smart fläkt som ger en effektiv värmefördelning.
 
Många ser en trend vad gäller matlagning och det är att vi lagar mer rustik mat. Vi gör både långkok och bakar våra egna bröd, pajer och tårtor. Vi går på bakningskurser, köper nya typer av mjöl, blir experter på surdeg och kastar oss in i avancerade bakningsskapelser. Hemlagat är synonymt med ett gediget hantverk Gorenje har anammat detta och har tagit fram en serie kallad HomeMADE- ugnar och med dessa lockande bilder på ugnens flexibilitet i inredningen så kan den nog få plats även hos dem som inre lagar mat lika ofta.
 

Bomässa i Eskilstuna 19-21 oktober

ESKILSTUNA 19-21 OKTOBER 2012
Välkommen till den hittills största bomässan vi har arrangerat i Eskilstuna! Mässan är fylld med inspiration,  antastiska erbjudande och massor av aktiviteter för hela familjen! Hälsar Carl-Johan Bengtsson, projektledare.
 
Mina favoriter på Bomässan
 • Inredning, design och textilier har alltid intresserat Lotta Pärn och under många år har hon handlat second hand, ordnat klädbytardagar och skapat egna kläder, möbler och inredningsdetaljer. Och tack vare utbildningen i Recycle design och återbruk på Eskilstuna folkhögskola har återbruket blivit en livsstil.
 • Experten ger sina bästa råd. På lördag kan du få energirådgivning av Sveriges främsta expert inom solenergi. Lars Andrén, ordförande i Svensk Solenergiförening gästar mässan.
 • Missa inte Karin Larsson i Monter 104 som lär ut blomsterbinderi


Öppettider
Fredag 19 oktober kl. 12.00 – 18.00
Lördag 20 oktober kl. 10.00 – 17.00
Söndag 21 oktober kl. 10.00 – 17.00
 
 
Adress till mässhallen:
Västra Storgatan 15
633 22 Eskilstuna

Fototävling med Nespresso - vinn en resa värd 10.000 kr

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD
 
Fantastiska vinster till tio tävlanden!

 • Första pristagaren vinner en weekend resa för två till Paris med flyg tur och retur, 3 hotellnätter, ett VIP-besök på Nespresso Boutique Champs Elysées och en U-maskin.

  Vinsten har ett värde av cirka 10 000 kr.
 • 9 stycken andrapristagare får ett exklusivt Nespresso-kit bestående av maskinen U, tillbehör till maskinen samt kaffekapslar och vackra glaskoppar.

  Vinstens värde ca 2300 kr
 
TÄVLINGSREGLER
 
Vad är en kreativ kaffestund för dig?
 1. För att delta i tävlingen fotograferar du vad som symboliserar en kreativ kaffestund för just dig. Det kan vara sättet du förvarar ditt kaffe eller dina kaffekapslar, placeringen av en kaffemaskin eller hur du eller andra dricker sitt kaffe.
 
 1. Ladda upp din bild på Nespressos Facebook-sida eller på din Instagram-sida med hashtagen #umoment och en motivering (högst 140 tecken) om varför ditt fotografi representerar en kreativ kaffestund. Obs: DIn Instagram-profil måste naturligtvis vara publik.
Du kan inte lämna tävlingssvar här på bloggen eller skicka in bilder till mig via e-post.
 
Tävlingen pågår till 18 november och vinnarna presenteras den 30 november. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Nespresso ombesörger frakt och kontakt vad gäller vinsten.Jag sitter med i en juryn hos Nespresso och kommer med andra bloggare utse vinnarna i denna tävling. Vi i juryn kommer efter avslutad tävling utse de 10 mest kreativa bilderna. Utifrån detta utses en vinnare och nio andrapristagare, vilka presenteras den 30 november.
 
 
 
Länkar till övriga i juryn
http://www.alltombostad.se/blogg http://cimon.colin.sehttp://kanal5.se/fridafahrmanhttp://www.finest.se/izzahttp://www.plazakvinna.com/blog...http://roomservice.blogg.sehttp://husligheter.elle.sehttp://whatrobinworetoday.se/http://inspireramera.sehttp://pernillawahlgren.se/bloggar/shopping-och-mode

De där ovanliga detaljerna vid renoveringen

Eclectic Bathroom design by New York Architect The Brooklyn Home Company
Eclectic Dining Room design by New York Architect The Brooklyn Home Company
Eclectic Living Room design by New York Architect The Brooklyn Home Company
Eclectic Bedroom design by New York Architect The Brooklyn Home Company
 

Byggfabriken skapar kultur med sitt varumärke

Figurerna är ritade av Dan hos designduon Charmingunit, och representerar Byggfabrikens kunder, som bland annat snickar, målar, drar el, renoverar fönster, botaniserar och handlar över disk i företagets butiker. Affischen är hela 70×100 cm stor och tryckt på matt fint papper.


Little Red Stuga Shop

Finaste sittpuffen från Little Red Stuga: Kebnekaise är en stickad sittpuff och Sveriges högsta berg på sina 2100 m. Nu kan alla barn bestiga det i vardagsrummet! Storleken är anpassad så att en 4-åring kan bära omkring på den. Passar åldrar upp till 5-6 år.

Lampa i återvunnen kartong från Pension für Pension für Produkte

Pension für Pension für Produkte använder återvunnen kartong i sin taklampa, veckad som pom-poms eller som de där röda julklockorna i sikespapper gör nog att de flesta drar lite igenkännande på smilbanden?
 

Runor i ny tappning på smycken

Joanna Szkiela (www.gotoredsofa.com) har formgivit smycken av runor, tidigare har jag mmest sett runor ristade på smycken men här blir själva "bokstaven" smycket. Jag vet inte vad som är snyggast, bilden eller smyckena? Via.
 Joanna Szkiela's new ring collection is inspired by the magical and divinatory powers of Runes. "In Norse mythology, Runes are attributed with the power to bring life and energy even to that which is lifeless and dead."

Tävla om morgonrock från PiP Studio från Jotex

TÄVLINGEN ÄR AVLSUTAD OCH VINNAREN blev Karl!
 
Jotex lottar ut den underbara morgonrocken från PiP Studio
(Värde 999:-)
 
Morgonrocken Birds in Paradise väcker till liv alla dina ljuva sommarminnen.Morgonrocken från Jotex är i mjuk och skön velourkvalité med vit botten och storleken som lottas ut är Large.
Tävlingen avslutas den 12 oktober 2012.
 
 Tävlingsfrågor
 1. I vilket land startade PiP studio?
 2. Vilket år vann Jotex Priset för årets e-handel?
 3. Vad heter designern för PiP studio?
Vinnaren utses av Jotex, som även ombesörjer leverans till vinnaren. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Förtydligande: ingen ersättning för utlyst tävling utgår till bloggaren.
 

Blossa 12 blir tio

Formgiven av McCann Stockholm 94:-

Yuzufrukten möter svensk glöggkultur: "En lika utsökt som välbalanserad starkvinsglögg med yuzufruktens smak av både grapefrukt och mandarin – en smak som samspelar väl med ingefärans kryddighet."

The annual ‘glögg’ from Blossa celebrates 10 years. This year is inspired by East Asia in terms of both taste and design.


Stilistiska förpackningar

Jag är svag för snygga förpackningar, gärna riktigt stilrena det ska vara på gränsen till att jag inte riktigt förtår vad det är jag ser, det skapar nyfikenhet. Via.
 
Designed by Jin Bae
This boutique bathroom cosmetic product packaging has been designed for the boutique hotel Lindrum in Melbourne Australia.

Beautyfotografering med Julia

Modefotografering
Vi hade en modeworkshop på Berghs i studion  M2, en gigantisk fotostudio. Detta var en stor uppgift där vi skapade en moodboard åt makeup artistem, stylisten och frisören. Vår modell var underbar och det var en häftig upplevelse att fota en så duktig tjej, Julia är 16 år och med intresse för dans så var Julia en drömmodell att arbeta med hon kommer från Elite models.
 
Fjäderkrage WOS Accessoarer
 

RSS 2.0