Mina favoriter bland vinnarna av Design S

Jag har plockat ut mina favoriter bland vinnarna och hedersomnämnda av Design S

Design S har delats ut sedan 2006 och premierar de senaste två årens bästa svenska design. Bland årets vinnare märks allt från möbler till en skrivare för blindskrift. Utöver de tio priserna delades även tre hedersutmärkelser ut.

- Design S är en kvalitetsutmärkelse – ett signum som ska markera både nytänkande och väl utfört arbete. Det som är värt att äga ska också vara värt att uppleva. Många av årets bidrag är av just detta slag, de anpassar sig visserligen till moderna och tuffa tillverkningskrav, men deras främsta syfte är att ge oss stimulans i någon form. För ögat, för örat eller handen. Eller kroppens alla muskler samtidigt. Säger Jakob Lind, Juryns ordförande.

 
 
Uppdragsgivare/Client Kasthall
Design Gunilla Lagerhem Ullberg Juryns motivering
Med en kalejdoskopisk mönsterbild och en tredimensionell textilupplevelse upplevs Herbarium som en poetisk dikt, i form av en matta. Med personligt anslag skapas en mönsterbild på golvet med samma självklara tyngd i finrummet som den bästa gobeläng. Ett mönster som tål att betraktas under lång tid och likt en pressad blomma eller klassiskt haute couture överlever säsong efter säsong.
 

Uppdragsgivare/Client Mikkeller (DK)
Design Bedow

Juryns motivering
Ölsorten Spring Ale kommuniceras genom att en snöflinga förvandlas till en sol med hjälp av värmekänslig färg. En lysande förening mellan idé, teknik och hantverk. En avklädd grafisk lösning som värmer mycket. Mikkeller+Bedow tilldelas därför juryns specialutmärkelse ”Årets grafiska glädjeämne”.

 
Uppdragsgivare/Client Index Braille
Designleverantör/Design Supplier SKAPA
Design Jens Kallin / Max David Eriksson Juryns motivering
Hur bör en skrivare för blindskrift upplevas? Braille Box är ett mästerverk av industriformgivning, vackert att både känna, höra och betrakta. Ett helt igenom konsekvent svar på en svår designutmaning som med självklarhet och elegans skapar både användarupplevelse och exportframgångar.

Kommentera här: