En helt ny satsning i Helsingfors: Slakthuset

I september i år slog dörrarna upp till en helt ny satsning i Helsingfors: Slakthuset. I byggnaden Klockhallen är ambitionen är att den ska vara en unik mötesplats för matproffs och stadens invånare. Taktpinnen hålls av Ville Relander med den originella titeln ”matkulturstrateg”. Ville ser till att stadens förskolor och skolor serverar nyttig och närproducerad mat till sina barn. Ett stort arbete men som tagits emot väl av skolor, föräldrar och barn.

 

©Fotograf Helena Karjalainen

 

Menyn i Klockhallen består bland annat av haloumihamburgare och egenodlade grönsaker vilken gästen kan skölja ner med en Bloody Mary – om den vill. Klockhallen bygger på konceptet att alla ska känna sig välkomna, barnfamilj, ung som gammal – här serveras välsmakande och närproducerad mat till rimligt pris.

 

Klockhallens koncept är att så långt det är möjligt använda närproducerade produkter. Köttet köper man av grannen (viss slakt finns fortfarande kvar i Slakthusområdet). Grönsakerna odlas utanför dörren av helsingforsbor och av restaurangen själv.

 

Vilhelm Relander har jobbat som matproffs runtom i världen och fångat upp goda idéer vilka han samlat upp i till Klockhallen. En är att forma restaurangen efter gästernas humör. Efter matbiten kanske gästerna vill softa till clubmusik och efter det kanske de vill dansa? Ganska lätt ordnat för med några enkla handgrepp genom att borden är hopfällbara och all möblering sitter lös.

 
 
Vid kastrullerna huserar kocken, Antto Melasniemi

Arttu komponerar frukost, lunch och kvällsmål. Gästerna erbjuds temaföreläsningar, Mad Cook-supéer samt Open Kitchen-guidningar i hemligheterna att driva en egen restaurang. Nyutbildade ”kockar” som tränats upp av Antto,  Klockhallens egen kock, står för menyn. Förutom en spännande 5-rättersmeny utlovas överraskningar i ett hemligt program.

 

Vi får se hur Klockhallen utvecklas, satsningen är helt ny och bygger på vad helsingforsborna vill använda det kreativa Slakthusområdet till. Room & Serve kommer gärna tillbaka!

 

 

Kommentera här: