Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Mina favoriter bland vinnarna av Design S

Jag har plockat ut mina favoriter bland vinnarna och hedersomnämnda av Design S

Design S har delats ut sedan 2006 och premierar de senaste två årens bästa svenska design. Bland årets vinnare märks allt från möbler till en skrivare för blindskrift. Utöver de tio priserna delades även tre hedersutmärkelser ut.

- Design S är en kvalitetsutmärkelse – ett signum som ska markera både nytänkande och väl utfört arbete. Det som är värt att äga ska också vara värt att uppleva. Många av årets bidrag är av just detta slag, de anpassar sig visserligen till moderna och tuffa tillverkningskrav, men deras främsta syfte är att ge oss stimulans i någon form. För ögat, för örat eller handen. Eller kroppens alla muskler samtidigt. Säger Jakob Lind, Juryns ordförande.

 
 
Uppdragsgivare/Client Kasthall
Design Gunilla Lagerhem Ullberg Juryns motivering
Med en kalejdoskopisk mönsterbild och en tredimensionell textilupplevelse upplevs Herbarium som en poetisk dikt, i form av en matta. Med personligt anslag skapas en mönsterbild på golvet med samma självklara tyngd i finrummet som den bästa gobeläng. Ett mönster som tål att betraktas under lång tid och likt en pressad blomma eller klassiskt haute couture överlever säsong efter säsong.
 

Uppdragsgivare/Client Mikkeller (DK)
Design Bedow

Juryns motivering
Ölsorten Spring Ale kommuniceras genom att en snöflinga förvandlas till en sol med hjälp av värmekänslig färg. En lysande förening mellan idé, teknik och hantverk. En avklädd grafisk lösning som värmer mycket. Mikkeller+Bedow tilldelas därför juryns specialutmärkelse ”Årets grafiska glädjeämne”.

 
Uppdragsgivare/Client Index Braille
Designleverantör/Design Supplier SKAPA
Design Jens Kallin / Max David Eriksson Juryns motivering
Hur bör en skrivare för blindskrift upplevas? Braille Box är ett mästerverk av industriformgivning, vackert att både känna, höra och betrakta. Ett helt igenom konsekvent svar på en svår designutmaning som med självklarhet och elegans skapar både användarupplevelse och exportframgångar.

Så pimpar du din julstjärna

Bilder Sköna hem. Sköna Hem tipsar om hur du förhöjer den redan så vackra julstjärnan.

Julstjärnan tycker inte om att stå i vatten och det är bättre att jorden är lite torr än att plantan står i vatten. Törstsymptom, såsom slokande blad, botas snabbt med en liten skvätt vatten. Under blomningstiden är det lagom att vattna julstjärnan några gånger i veckan.

 

Black Board - ny tapet från Mr Perswall

BLACK BOARD – The art of learning är en fototapet från Mr Perswall tapeten med inspiration från svarta tavlan är här stylad för ett tonårsrum med möbler som går i vitt och svart med neonrosa detaljer.

Du kan, precis som vanligt med Mr Perswall, skräddarsy tapetens storlek och utseende direkt på hemsidan www.mrperswall.se. Där kan du även ändra färger eller skriva egna texter på tapeten.


Tävla om designlampa, klappar till barnen och konst!

Två fantastiska tävlingar pågår just nu på bloggen!
 
Konsttryck lottas ut till 10 vinnare, en designlampa i form av en stickad hylsa, du hittar liknande i alla inredningsmagasin just nu till ett värde av 1475:- och födelsedagsflaggor till barnen. Passa på att tävla om fina vinster där 12 läsare får chansen att kamma hem fina vinster.
 
Som vanligt tävlar du genom att kommentera här på bloggen under Kommentarer.
 
Länkar till tävlingarna
Jag vill tävla om Konsttryck (klicka på länken)
Jag vill tävla om Socklampan och födelsedagsflaggorna (Klicka på länken)
 

Tävla om socklampan från Home Structures

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD OCH VINNARNA BLEV
1) Kristiina Söderström, 2) Caroline
 
Home Structures lottar ut vackra inredningsföremål från Linedyr som har stickade inredningsprylar för hemmet. De tillverkas med glimten i ögat och har alla sin egen lilla historia.
 
Vinst socklampa och ranka med födelsedagsflaggor
Socklampan är en söt och udda lampa som ger en härligt varm stämningsbelysning.Den passar fint att hänga för sig själv, men är även jättefin i grupp. Födelsedagsrankan består av härliga stickade flaggor att hänga upp när födelsedagsbarnet ska firas. Siffran, som enkelt byts ut från år till år, sätts fast med en liten klädnypa. Levereras i en snygg och behändig förpackning. Lätt att packa upp och lätt att packa ner!

Tävlingsfrågor (svaren lämnar du under Kommentarer här på bloggen)

1:a pris - Socklampan  värde 1475:-
2:a pris - Ranka med födelsedagsflaggor värde 298:-

Fråga 1,  Var tillverkas Linedyrs produkter?
Fråga 2, Varför just du ska vinna?
OBS - För att vara med i tävlingen Gilla Home Structures på Facebook.

Tävlingen pågår till och med den 9 december 2012.  Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Företaget väljer vinnaren. Ingen ersättning utgår till bloggaren för arrangerad tävling.Företaget sköter leverans av vinsten.
En helt ny satsning i Helsingfors: Slakthuset

I september i år slog dörrarna upp till en helt ny satsning i Helsingfors: Slakthuset. I byggnaden Klockhallen är ambitionen är att den ska vara en unik mötesplats för matproffs och stadens invånare. Taktpinnen hålls av Ville Relander med den originella titeln ”matkulturstrateg”. Ville ser till att stadens förskolor och skolor serverar nyttig och närproducerad mat till sina barn. Ett stort arbete men som tagits emot väl av skolor, föräldrar och barn.

 

©Fotograf Helena Karjalainen

 

Menyn i Klockhallen består bland annat av haloumihamburgare och egenodlade grönsaker vilken gästen kan skölja ner med en Bloody Mary – om den vill. Klockhallen bygger på konceptet att alla ska känna sig välkomna, barnfamilj, ung som gammal – här serveras välsmakande och närproducerad mat till rimligt pris.

 

Klockhallens koncept är att så långt det är möjligt använda närproducerade produkter. Köttet köper man av grannen (viss slakt finns fortfarande kvar i Slakthusområdet). Grönsakerna odlas utanför dörren av helsingforsbor och av restaurangen själv.

 

Vilhelm Relander har jobbat som matproffs runtom i världen och fångat upp goda idéer vilka han samlat upp i till Klockhallen. En är att forma restaurangen efter gästernas humör. Efter matbiten kanske gästerna vill softa till clubmusik och efter det kanske de vill dansa? Ganska lätt ordnat för med några enkla handgrepp genom att borden är hopfällbara och all möblering sitter lös.

 
 
Vid kastrullerna huserar kocken, Antto Melasniemi

Arttu komponerar frukost, lunch och kvällsmål. Gästerna erbjuds temaföreläsningar, Mad Cook-supéer samt Open Kitchen-guidningar i hemligheterna att driva en egen restaurang. Nyutbildade ”kockar” som tränats upp av Antto,  Klockhallens egen kock, står för menyn. Förutom en spännande 5-rättersmeny utlovas överraskningar i ett hemligt program.

 

Vi får se hur Klockhallen utvecklas, satsningen är helt ny och bygger på vad helsingforsborna vill använda det kreativa Slakthusområdet till. Room & Serve kommer gärna tillbaka!

 

 


Jag finns på Galleri Kontrast med Berghs fotoelever

Nu är det dags, vi har slututställning på Galleri Kontrast i Stockholm med fotoeleverna på Berghs
 
Vi är trettio studenter som försöker att belysa frågor som identitet, utanförskap och utforska våra drömmar, möjligheter att utvecklas, våra glädjeämnen - men också våra tillkortakommanden. 

Temat är sprunget ur ett projekt kallat ”Mind The Gap” som kan associeras till olika åsiktsriktningar eller klyftor i samhället. Detta har sedan utvecklats till ett samarbete med ABF, Arbetarnas Bildningsförbund, vi försöker arbeta fram en ny bildpolicy. Under utställningen fylls Galleri Kontrast till sista kvadratcentimetern av trettio säregna uttryck. Utställningen kan du besöka på Galleri Kontrast! Hornsgatan 8, Stockholm mellan 28/11 -2/12.

Fotograf Helena Karjalainen
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

Tävla om konst från Art by Queen.com

 
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD
 
15 vinnare istället för 10 som utlovetas, grattis till:
 
1. Thésan Tish Linderson - Planeten 1039
2. Linn Arnewing - Abstrakt 1197
3. Micaela Collin Westlund - Abstrakt 1198
4. Lina Cronier - Påfågel 1015
5. Jessica Hellström - Blommor 1051
6. Sarah Lindgårdh - Abstrakt 1203
7. Camilla Sandmark - Abstrakt 1197
8. Annalena Gustafsson - Abstrakt 1203
9. Beatrice Andersson - Hjärta 1146
10. Annika Nilsson - Hav 1066
11. Emely Tuväng - Abstrakt 1210
12. Niklas Nilsson - Blommor 1051
13. Sara Sandstedt - Blommor 1051
14. Annelie Swärd - Hjärta 1134
15. Nathalie Eriksson - Hjärta 1007
 
Vinn valfritt gicléetryck av konstnären Queen - 10 vinnare utses
Nu har du chansen att vinna ett vackert och färgstarkt gicléetryck av konstnären Queen värde upp till 495:-. Queen använder pigmenterat bläck och papper av högsta kvalité från Hahnemühle vilket ger tryck med lång hållbarhet och levande färger. 10 personer vinner varsitt tryck! Se tavlorna överskådligt.
 
TÄVLINGSFRÅGA OCH REGLER
 
1) Kommentera vilket tryck du vill vinna från Art by Queen
 
2) Gilla Art by Queen.com på Facebook
Länk http://www.facebook.com/ArtbyQueen
 
Företaget väljer enhälligt vinnarna i tävlingen. Svaren lämnas här på bloggen under "kommentarer". Eventuellt vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen pågår t.o.m. söndagen den 2 december 2012. Företaget ansvarar för kontakt och leverans av vinsten.
 

Saught gör smycken från landminor

Saught är ett företag bildat för att stödja människor i konfliktdrabbade områden som Kambodja. Ur de landminor som desarmeras utvinns värdefullare metaller. Människor utbildas och Saught hjälper till med marknadsföringen.
 
Foton Saught
 
 
 
 
 
 

Handla julklapparna på internet - få tid över för myset

Funderar du på julklappar och önskar att du hade tiden att strosa omkring och i lugn och ro planera inköpen? Det gör nog många av oss, en möjlighet att ta det lite lugnare är att handla julklappar på internet. Har du koll på butikerna med det där lilla extra?
 
 
Listan på de bästa internetbutikerna

anyhow.se
Karaff -  skön & bullig Matroyshka som fyller en hel massa behov. Locket är själva glaset

 

favoritsaker.se
Den perfekta verktygslådan för alla tv-attiraljer såsom fjärrkontroller för tv, dvd, dekoder och kvällens dvd-film

 

grandpa.se
Boken OKEJ 80-talets största poptidning är insiktsfullt skriven av en riktig insider, Jörgen Holmstedt, en av OKEJs mesta medarbetare. Legendariska OKEJ-fotograferna Göran Lindsjöö och Michael Johansson har öppnat sina arkiv.

 

hemvaruhuset.se
Taklampa Markslöjd Dallas, Krom, är en läcker taklampa med 7 ljuskällor. Dallas taklampa har en stomme i metall och textilkabel.

 

inreda.com
Tuff klocka av borstat stål. Hög och smal med visare som sticker ut och en fågel som sitter på ena sidan. Fågeln rör sig fram och tillbaka varje sekund, som en hackspett!

 

minh.se
Kuddfodral i vintagestil gjord av återanvända naturfärgade klädtyger från Lu-folket.

 

mokkasin.se
Den nästintill klassiska lilla flugsvamplampan har blivit svart. Superfin och sitter som en smäck i grafisk inredning. Den känns mer vuxen i stilen än sin rödvita kompis, men på ett bra sätt.

 

moltazdesignshop.se
Dödskalle ring med stenar. Käken är rörlig. Ögon i svart kristall.

 

 


En etta med hål i väggen

På Södermalms i Stockholm hittar du en häftig etta du kan kika närmare på den hos Fantastic Frank. Här bor en fotograf eller mycket kameraintressserad person. så det är klart att jag föll för denna etta. Det är underbart med alla detaljer i lägenheten - trots sin storlek så är det en hel liten värld därinne.
 
Inredningsstylist Sofie Ganeva. Fotograf Andy Liffner.
 

Pasteller hemma

Bo-laget har alltid vackra hem på sin mäklarsida, snyggt stylade och fint fotograferade.
Jag valde utt par hem som finns till försäljning just nu på deras sajt och de utmärker sig genom alla pasteller som påminner om våren nu när det är som gråast och tristast utomhus, något att vila blicken på.
 
 

Ny begränsad upplaga av lampserien "Vapeur" för Moustache

Inga Sempé har designat lampserien "Vapeur" för Moustache. De nya lamporna med färger säljs endast vid Bon Marché i Paris och de är underbara och jag antar att ägarna blir lyckliga? Lamporna är gjorda av papper och finns både som taklampor och som bordslampor.
 

Zickermanns.se har DIY för hela slanten

Har du hälsat på hos Zickermanns.se ännu?
Då är det kanske dags, här hittar du bland annat DIY, hemslöjd och återbruk - vissa inlägg känner jag igen och andra är helt nya, men detta är verkligen The Best of i denna genre, som du inte får missa helt enkelt. Hela webben är snygg, modern och tilltalande. Zickermans Värld ges ut av projektet ”Den Samtida Hemslöjden” som ägs gemensamt av Nämnden för hemslöjdsfrågor och Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund. Surfa dit nu!
 

Jag fotograferar stilleben i min studio

Jag ville försöka visa hur olika fredagsmys eller en middag  kan te sig beroende på hur man har det i livet. Framförallt om du inte befinner dig där du vill i livet. Drömmarna har jag placerat till vänster om bilden.
 
Det ena bordet visar den mer framgångsrika personen som drömmer om mer lugn och harmoni. Det andra bordet visar den mindre framgångsrika personen som kanske dricker lite för mycket och drömmer om kultur.
Bilderna ser du i större format på Fotograf Helena Karjalainen.
 

BoConcept letar efter designers

2011 kom det in nästan 25 000 bidrag till BoConcept från deltagare runt om i världen

Den stora framgången med att engagera BoConcepts designälskande vänner och låta dem skapa sin egen design har inspirerat Lene Rønfeldt, produktchef för BoConcept accessoarkollektion, att presentera en ny omgång av BoConcepts populära kopptävling. 

 

Designförslagen utgår från den klassiska koppen som främst används till varma drycker. Men layouten används även till mat- och desserttallrikar, espressokoppar och pappersservetter. Den vinnande kollektionen från 2011 finns att köpa i BoConcepts butiker från den 1 november 2012 och finns bara under begränsad tid.

 

Så om du har lite talang för design har du nu chansen att visa det

Tävlingen hittar du på http://design.boconcept.com/Sweden, där du kan använda ett smart designverktyg för att skapa och skicka in din design. De sex talangfulla vinnarna får en presentask med de sex olika kopparna samt den fina nya fåtölj Ogi från den danska designern Anders Nørgaard.

 

På bilden ser du även vissa av jurymedlemmarna.
 
 
 
 

 


Pimpa in julkänslan 2012

Ikea delar med sig av inredningstipd på sin blogg Livet Hemma. Jag kikade in julen på IKEA nu i helgen och där fanns mycket fint särskilt glöggmuggarna var något jag tyckte hade något visst över sig. Julen är på väg och du hittar massor med fina tips just nu.Presentpappret Soduko från Designtorget som gör väntan till paketöppningen mer spännande. Lagerhaus har samlat sin jul i webbshoppen och något jag tyckte om var ljusstaken med träkulor.
 
IKEA
 
Designtorget
 
Lagerhaus
 
IKEA
IKEA
 
IKEA

Tävla om fina julklappar från EtnoDesign.se

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD
 
Nu har du möjlighet att vinna julklappar till dig själv eller till någon du tycker om här på bloggen
 
Etnodesign.se värnar om att sätta kvalitet och hantverk främst, att använda naturliga och ekologiska material som påminner oss om naturen och vårt ursprung. Vår vision är att hålla vid liv och sprida etnisk design och genuin lokalkultur genom globalt entreprenörskap. Våra patchworkmattor,  sittpuffar , väskor och smycken kännetecknas av högsta hand-made kvalitet och är utvalda eller specialbeställda för att göra din tillvaro mer njutbar. 
 
Vinster
1:pris - valfri läder sittpuff (värde upp till 695 kr)
2:pris - valfri handgjorda silver smycken
3: pris - valfri unik etno-designad väska ur sortimentet
 
 
TÄVLINGSREGLER
 
1. Gilla EtnoDesign.se Facebook-sida
 
2. Inne i webb-butiken www.etnodesign.se klickar du på Gilla på de varor du tycker om
(Facebook - knappen finns nedanför varje produkt när man klickar på den.)
Du väljer en eller flera produkt ur hela sortimentet och skriv en kommentar om varför du tycker om just den varan. Gillar du och kommenterar flera produkter då tävlar du med lika många inlägg vilket ökar chanserna för vinst.
 
Tävlingen pågår t.o.m. den 16 november 2012 därefter väljer EtnoDesign vinnaren. Priserna och frakten står EtnoDesign.se för. Eventuell vinskskatt betalas av vinnaren. Ingen ersättning för tävlingen utgår till bloggaren för arrangerad tävling.
 
 
 
 
 Kollage Helena Karjalainen
 
 

Cabaret-bandet duo Cafe De Abejas från Helsingfors

Café De Abejas spelade på Helsinki Vintage
Jag var där och fotade och upplevde spelningen av Café De Abejas som utspelades i underbara lokaler. Lauras röst smeker och omsluter hela evenemanget och det är match in heaven. Helsinki vintage blir inte bara en loppis utan en upplevelse,
 
 Foto ©Helena Karjalainen/Vocals Laura Reunanen
 
"They are a duo and a couple from Helsinki, Finland, they share a love for early cinema and Film Noir, old photography, quaint books, queer poetry, and playing music together. I saw them at Helsinki Vintage in a live performance."
 

Foto ©Helena Karjalainen

En underbar stilbrytning där vintageskorna tävlar om utrymmet mellan alla sladdar.
 

Foto ©Helena Karjalainen/ Jere Waltteri Ralli – Guitar
 
Foto ©Helena Karjalainen/ Drums- The man with socks
 
Café De Abejas på Facebook >>
Café De Abejas musikvideos >>
 
 

RSS 2.0