Reseguide till Istanbul - en sagostad

Istanbul är vackert,  moskéer med minareter som är upplysta om kvällen påminner om sagoslott utspridda bland kullarna.
 
Vi bor mitt i turiststråken omkring moskén Hagia Sophia. det är perfekt utgångsläget, om du som vi, bara besöker denna gigantiska stad med 13 miljoner invånare under ett par dagar. Helst vill jag hinna med den asiatiska sidan också, men tiden räcker inte till. Jag är här i december och fotar ett bröllop. hemma är det 25 grader svalare och snö, vädret är som en solig dag i september hemma i Sverige.
 
Dervisch-dansare är som en slags munkar och räknas som mysticism inom islam. Denna man fångade jag på en marknad i Istanbul. Han snurrar för att nå Gud.
 
Min blick dras hela tiden till moskén Sultanahmet, den kallas den blå moskén men den är inte så särskilt blå i mina ögon, men tittar du noga så hittar du blått kakel inne i moskén. Detta är bara en av alla vackra moskéer i Istanbul vid vissa platser kan du se upp till fyra moskéer samtidigt och när alla de är upplysta åpå kvällen så är det ett sagolandskap att beskåda.
 
 
The Grand Bazaar, den stora inomhusbazaaren är vacker och det regnar inte på dig om du besöker Istanbull i december, och nej, de sliter och drar inte i dig. De frågar ett par gånger och sedan är det fine. Så vi promenerar lungt omkring på bazaarområdet.
 
 

Kommentera här: