Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

DIY - din egen kristallkrona

På husvisning

Det är ofta väldigt roligt att gå på husvisning. Jag blir inspirerad av att se hur andra löst sina hem och hur de inreder. Denna lilla kristallkrona gjord av taggtråd och kristallprismor hängde i ett litet fönster. Många gånger kan du hitta prismor på loppisar och second hand affärer. Att böja till rostig taggtråd, eller varför inte ny taggtråd i detta lilla format går bra, rejäla handskar krävs.

Vill du se mer från husvisningen?
På Helenas Inredning hos Hus och Hem har jag skrivit om själva husvisningen.

Länk
http://husohem.se/helenasinredning


Foto Helena Karjalainen
Foto Helena Karjalainen
Foto Helena Karjalainen

Intervju med mig hos IKEA

Intervjuad av IKEA om Katalogen 2011

Det är alltid roligt att bli intervjuad - klicka på bilden eller denna länk till Livet Hemma och läs hela intervjuen med mig på IKEA, om du är nyfiken? Det fina fotot på mig är taget av MayaLee.Ylva Skarp gillar återbruk

Möbler och prylar både nyttiga och onyttiga har fått nytt liv och en ny chans i händerna på Ylva Skarp. Garanterat unikt: "Detta är gamla grejor med, ibland, sköna skavanker och säljs i befintligt skick. Torkas med torr trasa, vattenbaserade färger används så långt det är möjligt och spraylackas därefter, men ytan tål ändå inte att bli torkad med våt trasa, risken finns att texten blir förstörd."Room Culture i ett garage i Stockholm

Efter 11 år på resande fot har Sabine och hennes man slagit rot i Sverige och startat möbelföretaget Room Culture i ett garage i Stockholm. Kollektionen är en blandning av vintage, "nysnidat", solitära objekt av kraftiga, slitna träslag och nu på intåg mycket läder klädda stolar och fotöljer:

- "Vi har under åren samlat på oss udda, vackra objekt från små verkstäder och marknader runt om i asien och storstäder som London men som egentligen inte ser typiska ut för dom regionerna. Så när vi startade Room Culture så har vi fortsatt sökandet efter intressanta och spännande möbler med ett starkt fokus på materialet. Flera objekt i kollektionen finns det bara en av eftersom vi gått till samlare och mindre snickarverkstäder. I slutändan är det vi gillar mest  - ta med våra två söner ut på skattjakt."

Länk
http://www.roomculture.se/Foto http://www.roomculture.se/

Fint hos Bolaget

Vacker våning
Högst upp i huset ligger denna tjugotalsvåning. Detaljerna är många och volymen är fantastisk! Ljus färgsättning ger alla rum en fin atmosfär. Två stora salonger ligger i fil, vitoljad fiskbensparkett, spröjsade fönster och stort burspråk kompletterar hos Bolaget.

Tog Telia mig på orden? Internetavkopplaren

Telia erbjuder Internetavkopplaren
Nu är det enklare än någonsin att vara maximalt uppkopplad. Därför bygger Telia just nu ett antal internetfria zoner som du kan besöka för maximal avkoppling – om du tycker det blir för mycket av det goda. Du kan även ladda ner Internetavkopplaren, ett program som gör din dator internetfri.

Redan 2010 förutspådde jag detta - i Telias trendrapport
I Telias Trendrapport 2010 bad de mig att komentera framtiden kring intrent, de skrev att  det blivit ett normaltillstånd att ständigt vara uppkopplad, Jag som tjej och bloggare blev ombedd att kommentera framtiden jag såg ett kommande behov av icke accesism:

- ” Idag kan jag verka som en ytterlighet för vissa med min ständiga närvaro på internet, men jag tror att alla kommer bli mer närvarande på internet i framtiden. Men med ökad närvaro på nätet blir det nog också extra viktigt att ha möjlighet att kunna stänga av omvärlden när man så önskar”

Jag ser fram emot royalties från Telia :)
Läs mer om ROOM and serve i press och media
Via Springwise


Nu kommer Epla.se till Sverige

Nu kommer underbara norska Epla till Sverige
Precis som jag gillar många andra webbutiker med "hemma-designers" så gillar jag även Epla.no. Här hittar du allt det som du aldrig sett förut. Om du vill se allt som gäller pynt och detaljer till hemmet så ska du gå in under Interör.

Starta en egen nätbutik på Epla.se
Epla fungerar så att du startar en egen butik. Epla är en spännande marknadsplats där du kan köpa och sälja handarbeten och andra unika saker. EplaHantverk kommer att fyllas med egendesignade och handgjorda saker.

Har du gjort det själv kan du sälja det på Epla!
Att leva är att bo bra

Hemmet är viktigt för de flesta av oss
Extra viktigt blir det säkerligen där vädret är extremt, som i Norden. Man sitter ogärna på fik utomhus i februari? Sedan kan en anledning vara att vi har råd att fundera på om vi ska ha textilsladd till lampan eller om panelgardiner är rätt.

Ekonomin styr vårt boende
Största faktorn för hur vi bor är så klart pengar. Många av oss skulle gärna bo vid havet, eller ha ett hus i södra Provence. Jag älskar att hitta hem som ser ut att vara det optimala, drömmen, ja undrar om de i detta hem Is Living The Dream? Se hemmet hos The Modern House.Minimalistiska posters

2 Days in Paris
Symboler med en kort text väcker både humorn i mig och kräver lite eftertänksamhet. Snygga rena linjer, passar in i alla hem. Patrik Svensson från Göteborg kallar sig Prince Hat, kika in på hans webb för fler humoristiska och tankeväckande posters.

Länkar
Butik: http://princehat.bigcartel.com
Hemsida: http://www.princehat.se


Foton av Nadja Endler

Kaasa Fireplace Öppen Eld av Ilkka Suppanen

En modern Fireplace inspirerad av en gammal brasa

Iittala lanserar Kaasa Fireplace – Öppen Eld av formgivaren Ilkka Suppanen, en av Finlands mest lysande formgivare. Iittalas kollektion Kaasa består av Fireplace – Öppen Eld i två storlekar och tre färger (klar, röd och grå). Fireplace kan lätt flyttas mellan vardagsrum och andra utrymmen.

Lågan brinner från en bas av stål som omges av värmebeständig glasskyddsbeläggning vilken i sin tur omges av ett yttre lager av munblåst glas. Kaasa brinner på etanol.

En kaasa var av avgörande betydelse för sjömännen i Bottenviken i Finland. De var öppna eldar vars sten- eller träkonstruktioner guidade sjömännen åt rätt väderstreck eller till bra fiskevatten. I svåra tider var en eld tänd att varna för fienden. Denna förfader till fyrarna har inspirerat Suppanen som själv är seglarfantast och född vid den finska kusten.
kaasa


Skandinaviskt i Polen

Decor8 visar upp ett vackert hem från Polen
Visst känns det igen, det där ljusa och fräscha som Henrik och Fredrik talar om. I detta polska hem finns de skandinaviska och svenska influenserna och mycket från vårt IKEA. Det finns mycket detaljer som inspirerar i hemmet, vitmålade tegelväggar och att man låtit den konstiga trapan förbli konstig.

Härlig fotosession med MayaLee

Sköna bilder och skön miljö

MayaLee fick i uppdrag att fota nya press- och bloggbilder av mig, mina bilder är några år gamla och jag har gått ned 30 kilo i vikt, så det var dags för lite nya bilder. Bilderna tog vi på ett av mina favoritställen i Eskilstuna som heter Café Sylvia.

Bra bilder och jag sover bättre

Det känns bra att ha bra bilder de gånger man blir ombedd som redaktör att vara med i inredningsmagasin eller som nu när IKEA bett mig att skriva mer om årets IKEA-katalog. Att veta att det kommer en artikel där jag har en bild från 1989 eller en där min syster fotat mig med mobilkameran är mindre angenämnt :)

Jag hoppas du hittar en skön oas denna helg där det finns gott kaffe och mysigt sällskap.

Helena

helena karjalainen

IKEA katalogen 2012

Idag lanserades IKEA katalogen 2012

Årets katalog har fokus på att vara kvadratsmart, alltså smarta lösningar för små ytor. Och inte desto mindre intressant är hur den lantliga stilen intar IKEA alltmer. Serien ISALA är inte bara vit utan skönt pastellrosa. 

IKEA: "-Vid lanseringen av katalogen har vi valt att lyfta fram människors fritidsintressen, från löpning till pyssel. Vi vill uppmana människor att låta sina intressen ta plats i livet och i hemmet på ett smart sätt. För att få reda på mer har vi även gjort en undersökning av svenska folkets fritidsintressen. Visste du att 3,4 miljoner svenskar drömmer om ett särskilt hobby- eller pysselrum?"


 


Jellywho från Byracka Design

Lenas tapeter är mina absoluta favoriter

”Jellywho” är Lenas  första tapet som hon gjort utifrån en av sina handritade tuschteckningar: "Många kladdpapper har det blivit som kastats innan jag var såpass nöjd med en att jag scannade in den i datorn och jobbade vidare med den där. Jellywho föreställer två (som de ser ut i min fantasi) brännmaneter och finns i tre färgställningar; ursprungsversionen i svart mot vitt, en inverterad version samt en i krispigt orange. Nedan ser du den i miljö." Fler handritade tapeter kommer att komma in i shoppen framöver. Så håll utkik! Till shoppen

Länk
http://www.byracka.com/


Beckmans + IKEA = sant

Vem drömmer inte om att få en av sina illustrationer tryckt på en textil – redan under studietiden?

Och samtidigt lära sig mer om hur stora designföretag arbetar? I en workshop skapade studenter på Beckmans Designhögskola i Stockholm textilier tillsammans med IKEA. Textilkollektionen med åtta olika mönster skissades fram under två intensiva dagar förra våren! Se mer på LIVET HEMMA som spanar in skisserna och resultatet av det kreativa samarbetet.


Älghornet som ljusstake

En vän var och hälsade på mig på landet och hon hade hört hur jag efterlyste ett älghorn
I vintras berättade hon att hon minsann hade flera på sitt lland, de låg begravda i snön, hon hade kastat ut ett helt dröse med horn efter sin pappa som samlade på dem. Ja, ibland tröttnar man sannerligen på sin inredning? Tack till Lotta Q som mindes denna efterlysning och som kom hela vägen till oss från Stokholm.

foto helena karjalainen
Älghornet på plats i vårt uterum.

Mr Perswall,Communication

Mr Perswall - Communication

Mr Perswall, specialisten på digitaltryckta design- och fototapeter
, lanserar nu Communication, en tapetkollektion som hyllar berättarkonsten. Kollektionen uppmanar dig att berätta din historia. Kollektionen Communication är en hyllning till berättarkonsten. Vi skapar oss själva genom relationer med andra människor och relationer uppstår genom kommunikation där en god historia är den minsta gemensamma nämnaren.

Riktigt snygga är dessa tre som jag plockat ut ur kollektionen, tapeten med rostig turkos plåt, biblioteket som är färgkorrdinerat och fondväggen med författarnamn.
Hyr ett hus i Sverige

Min syster hyrde en hel bondgård i Örsås utanför Svenljunga

Vi åker ned till min syster för ett par dagar, vi blev lite förvånade när vi upptäckte att hon lyckats hyra en hel bondgård nere i Svenljunga på Blocket. Här pratar vi inte om en stuga, eller ett hus, eller ens en villa, utan en hel bondgård. Det som slog oss var tystnaden, då menar jag att det var väldigt tyst - inte ens fåglar hörde vi, men det finns desto fler får längre ned på en granngård. Vårt eget lantställe ligger i lövskog och vi hör många fåglar. Men bristen på fågelsång kompenserades av tjurar som betar och råmar. Med tjurarna utanför husknuten, skogen och åkrarna så är idyllen ett faktum.

Här finns allt

Ägarna har tänkt på preis allt, cyklar, flytvästar, cyckelhjälmar, tvättmaskin, leksaker ja, helt enkelt allt en barnfamilj kan tänkas behöva. Här finns till och med en liten grusgrop att gräva i. Ägarna har även lagt fram kartor och informationsfoldrar om området och städerna runtomkring. Med en treåring i huset så svimmar vi barn-ovana vid niotiden på kvällen. Jag måste säga att de barnvana föräldrarna är rätt trötta de också. För de som eventuellt reser hit utan barn så finns möjligheer att grilla, mysa och bara vara - vilket är nog så skönt.

Shopping i Ullared

Mycket lägligt så ligger gården bara 5 mil från Gekås och Ullared, så vi åkte dit två gånger och shoppade. Detta kan du läsa om på Helenas Inredning på Hus & Hem snart. Ullared motsvarade alla förväntningar och eventuella mardrömmar, mycket folk, väldigt billigt och smått galet.

Foto Helena Karjalainen
Hyra stuga i Örsås Svenljunga

-Tjena stadsbo, jag är en tjur inte någon jäkla ko.
Hyra stuga i Örsås Svenljunga
Hyra stuga i Örsås Svenljunga
Köket i gäststugan
Hyra stuga i Örsås Svenljunga
Min syster på språng i huset som var på hela 160 kvm

Byxhängare som hållare för posters och affisher


Via Trendey

Nu kan du prenumerera på inlägg på Helenas Inredning

Prenumerera via Bloglovin

Jag fick en fråga från Pinar i Göteborg om hur man kan prenumerera på mina inlägg på min blogg på Hus & Hem. Nu kan alla som vill följa Helenas Inredning via Bloglovin. Som vanligt kan du även följa bloggen via RSS och tipsa om inlägg via Facebook. Du hittar alla ikoner på bloggen. Det finns flera bloggar att följa hos Hus & Hem.

http://www.bloglovin.com/blog/2776952/helenas-inredning

Stockmann vs NK

Stockmann i Helsinki slog NK i Stockholm detta besök
Stockmanns Delikatessen en våning med sushi, bageri och kaffeavdelning var fantastiskt. För att inte tala om utrymmerna för föräldrar och barn: här fanns förutom snygg design och inredning även plats för att amma, dricka vatten, värma barnmaten och byta blöjor. Inte nog med detta - du kan lämna in barnen på lekavdelning där en lektant tar hand om de små. Min syster log vid tanken. Missa inte ett besök på Fazers fik F8, på plan 8.

Stockmanns webbplats
Jag blir imponerad av webplatsen - här kan du shoppa online. Varför inte den snygga taklampan Pilke 36 formgiven av Tuukka Halonen - min nya favorit. Missa inte heller Stockmann outlet, buss 611 från Helsingfors Järnvägsstation.

Trevlig personal
Kundvården och bemötandet vi får är outstanding, omtanken och vänligheten fick mig verkligen att känna mig välkommen som kund. Jag kan inte minnas att jag någonsin fåttt höra så mycket önskan om en trevlig dag och välvilja att hjälpa till. Missa inte livsmedelsaffären på nedre plan som är så snygg!

Stort utbud av designkläder
Hela Helsingfors har ett stort utbud av design för hemmet. På Stockmann finner framförallt en mycket stort utbud av designkläder. Damavdelningen har enligt uppgifter 102 olika märken. Med Muninshop, Iittala, Marimekko och så vidare så behöver man inte gå lottlös på skönhet.

Helsingfors inriktad på turism och design
Det faktum att hela Helsingfors är så snyggt i cenrum med grönområden och rad efter rad med fik och uteserveringar - liknande på kontinenten där vi alla sitter vända mot avenyerna gör att det blir en härlig atmosfär. Missa inte köpcentret Kamppi och Kämp Galleria.

foto helena karjalainen
Bilder från föräldrarnas andningshål på Stockmann
foto helena karjalainen
Versus, ett latinskt ord, uttalas i svenskt sammanhang som det stavas förkortat v., v, vs. eller vs, vilket som adverb betyder vänd emot

Ny annonsör - Formkär, vinn kuddar från Ferm Living

Om Formkär - inredning för liten & stor
"Vi som äger Formkär är två vänninor som sedan länge haft ett intresse för inredning och en önskan om att öppna en egen butik. I november 2010 slog vi upp porten till Formkär.  I vår butik finner du noga utvalda produkter av såväl unik som klassisk form. Vi vill att du ska få glädje och inspiration när du handlar hos oss. Vi erbjuder även inredningshjälp till ditt hem, din fest eller ditt företag."

Vinn kuddar från Ferm Living
Äntligen lanserar Formkär sin hemsida! Detta firar de med att lotta ut fina kuddar bland sina besökare. Innan den 31 augusti vill Formkär ha ditt mejl. Till ulottningen.

Mina favoriter
Söt plånbok i skinn från Taj Wood & Scherer och citattavlor designade av Therese Sennerholt.

ferm buttonkudde
Passa på att vinna en kudde från Ferm Living


Stolar till sommarens sköna uteliv. De fina stolarna kommer från House doctor

Lär dig BBQ genom Stora Grillboken

Jag är fast - jag har blivit en BBQ drottning
Att överlåta grillen till mannen är det största misstaget. Om det inte gäller direktgrillning? Men barbeque (BBQ) är en syssla för riktiga kvinnor, till jobbet krävs inte en kall öl som för mannen utan jag kräver vattenpipan. Här hemma så behövs ingen neurotisk man som på Solsidan som sköter grillen. Jag har andra uppgifter för mannen - som disken. En BBQ tar tid, så du kan röka vattenpipa eller ta en grogg under tiden din man klipper gräset.

Marinera ditt kött i minst 24 timmar i kylen, gärna upp mot tre dygn
En god marinad innehåller sötma, sälta och syra. Till fläskött använder jag: riven ingefära, saften ur en lime, flingsalt med röksmak (Maldon), mörk soja, ketjap manis, pressad vitlök och lite sweet and sour sås.

En BBQ tar tid - ventilerna öppna och locket på
Fläskkött är godast och mörast.  Börja med kamben, det tar cirka 2-3 timmar. Öppna ventilerna nedtill i grillen, lägg kolen på ena sidan av gallret och en folieform på andra sidan. Här ska köttsaftet droppa ned. Tänd grillen och lägg på köttet först när kolen är grå och varm. Öppna spjällen i locket också. Kontrollera köttet 1 gång i timmen.

Den Stora Grillboken hittar du på ICA
Av Chris Schlesinger & John Willoughby. Här hittar du recepten, teknikerna, kryddblandningarna och tillbehören - kort sagt allt du behöver för att bli en riktig grillexpert.

grilla revben
Mina BBQ revben med egen asiatisk marinad

grilla revben
Fotografier av Helena

Slappa dagar i fritidshuset

Det är underbart att ha ett eget fritidshus
Hur njuter du av sommaren? Vad är det optimala stället att vara på när du har semester? Jag njuter i alla fall av att ha ett eget fritidshus i "ogenerat läge". Att få äta alla måltider utomhus, sitta uppe varje kväll och lyssna på sysrsor och andra ljud i natten ger mig frid och frihet. Tiden går fort, det blir aldrig tråkigt, både jag och min man har projekt som vi pysslar med. Jag fotar, bloggar, grillar och fixar i trädgården. Min man bygger, han njuter av att se resultatet av det han gör. Kanske något många av oss saknar i vårt dagliga arbete?

foto helena karjalainen

Du följer väl Helenas Inredning på Hus & Hem?

Gästbloggare på Hus & Hem
Nu är jag igång med bloggandet på Hus & Hem, Helenas Inredning heter bloggen- jag hoppas du tittar in och säger hej. Just nu kan du läsa om mitt besök i Helsingfors och H&M Home - där små kort styr köpen. Du kommer även få ta del av min mer dagliga funderingar om design, färg & form, skeenden och privata bilder, ibland tagna med mobilen, för du har väl också en inspirationsbank av bilder i din mobil? Om inte, så rekommenderar jag att fota allt kul du ser och samla på dig en bank av bilder - det var så jag startade denna blogg. En bank av bilder som jag gillade, foton på skön inredning.

Direktadress till bloggen: http://husohem.se/helenasinredning


Fotot på mig är taget av MayaLee.

Cable Cup ny annonsör på bloggen

Det unika med CableCups takkopp är att den är vrängbar
Detta ger en rad fördelar. Du kan se vad du gör när du hänger upp din lampa. Med den nya takkoppen kommer lampan alltid att sitta perfekt mot taket, utan glapp. Det mjuka materialet gör också att koppens form justerar sig beroende på takkrokens längd.


Bakgrunden till produkten och bolaget CableCup har sitt ursprung i en nyinköpt kökslampa. Ursnygg men med ett problem. Det gick inte att få takkoppen uppe i taket att sitta snyggt. Med intresse för inredning var detta ett störande element i det för övrigt tillfredställande köket. Marcus Westdahl, senare en av grundarna till bolaget kontaktade industridesignern Lars Wettre och bad om hjälp. Lars fick i uppdrag att försöka hitta en lösning på problemet. Till sin hjälp tog Lars sin kollega Jonas Forsman.
cable cup
Det finns en rad återförsäljare på webben, några av dem är:
Furnish.se
Lampsladdar.se
Signerat.se
Vit Design


Pimpa takfläkten

Är det ens möjligt att pimpa sin takfläkt?
Någon kanske ställer frågan - vill jag ens pimpa upp en gammal takfläkt? Det kan du vilja, faktiskt, om du har det för varmt hemma eller i sommarstugan. Sedan beror det lite på vilken stil du anammat där hemma. Design*Sponge har fått in DIY-projekt i alla klasser, både de mindre snygga och de som är riktigt bra. Jag tycker att denna fläkt som från början var i murriga färger blev riktigt snygg. Vad tycker du?RSS 2.0