Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Florian Kynman från Umeå - lägg namnet på minnet

Tack alla underbara formgivare, konstnärer, designers, sista årselever på konst- och designutbildningar som hör av er till mig och tipsar om ert arbete. Även om jag inte visar allt så gör det min inkorg väl värd att vänta på.

En av dessa unika konstnärer som skrev till mig, igår faktiskt, var Florian Kynman som arbetar som konstnär och formgivare med bas i Umeå. "Jag har ett företag som heter Atopia.  Jag vill tipsa dig om ett par saker som jag ritat: dels en eldkorg som kan vändas upp och ner och även användas som marschallhållare (det är alltså samma objekt du ser i de två första bilderna), dels även en ljuspelare. Det senaste året har jag mest jobbat med ljuspelare och eldkorgar. Det sagt, så jobbar jag exakt i detta nu med en större skärm på ett torg i centrala Örnsköldsvik. Den är sex meter lång och två meter hög." Alla objekt som Florian formger består av cortenstål. Florians företag Atopia har en snygg blogg som du kan titta närmare på.

Något som jag föll hårt för var Florians skärmväggar, kompostbehållaren och planteringslådan. Att göra ganska enkla, till och med fula saker vackra, är en gåva.

Floria Kynman
Fotograf (skärmar) Garden by Anna. Mikael Rutberg (eldkorgar).
Floria Kynman
atopia
Underbara verk av Atopia, här ljuspelare.

DIY: sprayfärg på pallen Bekväm

TIPS från Livet Hemma: Eva Lyckholm berättar - I somras använde vi IKEAs pall Bekväm som poolstege för att lättare komma i och ur vår blå plastpool när sommaren visade sig från sin bästa sida och solen stekte. Pallen blev missfärgad och ful efter det (inte så konstigt -jag vet). Nu är pallen svartmålad. Hittade en spetsduk som jag köpt när jag flyttade hemifrån. Herregud vilken 18-åring skulle idag fastna för något dylikt. Tror dock inte att jag använde duken någon gång. Men nu hade jag en plan för den! Lite guldsprej och pallen fick ett fint mönster. Har inte bestämt mig för om pallen ska få ha kvar sitt mönster men jag tror det. Så kom igen nu leta i gömmorna eller i mormors gömmor efter gamla glömda spetsdukar.

livet hemma ikea


Äkta mattor bryter fint mot det nordiskt vita

Jag är inspirerad av bilden från Uppvik.se med den robusta inredningen i kontrast mot det vackra vita. I bilden ser du äkta mattor, en grovhuggen eldstad och stålbjälkar i taket, ändå svävar rummet. På CarpetVista.se hittar jag äkta mattor, en av de mattor jag föll för heter "Livets träd" och har en av de äldsta religiösa symboler vi känner till. Symbolen finns representerad i såväl islam som buddism och fornnordisk tro.

Den kvadratiska mattan tillhör kategorin dyr. Mattan är knuten i Tabriz (nordvästra Persien). Mönstret har en mittmedaljong omgiven av tårpilar, arabesker och cypresser. Ett annat motiv på dessa mattor är de fyra årstiderna med den persiske bondens liv under vår, sommar, höst och vinter.

Just nu har IKEA en informationskampanj om mattor och de har matchat upp rum med mattor. Så äkta mattor är verkligen inne nu.  Vad är det trendigaste just nu på mattfronten? "Ryor och koskinn har varit stort på sistone, men nu ser vi att allt fler vill ha en traditionell look som till exempel orientaliska mattor. Det är mycket färg, medaljonger och mönster som gäller just nu."

Värt att veta:
Mattans färger upplevs annorlunda beroende på vilket håll ljuset kommer ifrån.  Detta kan du själv testa genom att lägga mattan åt motsatt håll.


Fotokollage Helena ROOM and serve
http://livethemma.ikea.se/inspiration/mattexperten-tipsar
Foto IKEA


Fotomässan 2010 - gubbigt är ordet

Fotomässan på STOFAIR  - kan det bli gubbigare än så här?

Varför heter Fotomässan "En fotomässa för alla"? Jag saknar de som står för den nya visuella identiteten - det unga, det annorlunda, de nya leksakerna och det roliga inom fotografering. Ur fotskrivarna matas bilder ut på halvnakna tjejer, en annan tjej vickar på höfterna på scenen i högklackat, åskådare? Gubbar. Ett par unga tjejer bakom oss säger: "näe, stackars henne.". (Jag tänker att hon valt det själv, men förstår att yngre tjejer tycker det blir lite småläskigt med alla farbröder med objektiven i högsta hugg.) Det smattrar om kamerorna när tjejen fladdrar med sin paljettmantel. Ett hav av medelålders män i klädda i grått och svart hasar fram på mässan. Alla med en systemkamera på kulmagen.

Bingo Rimér och hans kompis har en utställning med halvnakna tjejer och den älskade gubben Lundell. Lundell förekom frekvent på denna utställning hos flera fotografer bl.a. Morten Krogvold. Sedan var det fullt på podiet där gubbar som smeker gigantiska objektiv, en kvinna skrattar nära mitt öra: "Gissa vad de säger där uppe? Jo de tänker alla, titta på min k(u)k". Jag blir lite generad, tänker att det var lite elakt, men tänker sedan att hon kanske har rätt? Canons monter var bättre än Nikons, synd tyckte jag, då jag är Nikon-entusiast. Canons monter hade flera stationer och vi kom runt i montern smidigare.

Behållningen av mässan förutom Pralinhusets sortiment?
Jo online-butiken Kaffebrus hade en roliga fotoprylar och det var fullt i montern. Jag köpte en Diana Kamera, analog film och en Lady Bag, alltid retar det någon gubbe tänkte jag leende. Lady Bag från Mettle är en cool väska, den går bra att använda den som laptop-väska också. Mässpris 300 kr. En Diana Kamera ser ut som en leksakskamera, men du fotar med analog film och framkallar på traditionellt vis.  Min vän fotografen köpte ett ritbord och ett objektiv.

Mer om Diana Kameran på Lomography
Sköna bilder med Diana Kameran på Smashing Magazine.

diana kamera
Lady Bag och Diana Kamera.

Theres Beswick
Theres Beswick behållning på Fotomässan.

fotomässan årets gubbigaste event
Spännande tyckte killarna.

fotomässan årets gubbigaste event
Storleken har betydelse.

DIY - adventljusstake

Bloggen Pysselverkstad älskar Shabby Chic. Med denna fina adventljusstake så tar hon steget in i mer modern genre. Jag kan se idén i betongbokstäver, eller att måla bokstäverna i en och samma färg: "PappArt-bokstäverna köpte jag på Skapamer.se. Jag valde ljusa färger i shabby chic stil så det passar in hos mig,samt inte  så mycket dekor,då jag tycker pappret är så dekorativt i sig. Det var jättekul att göra så jag ska nog göra ett till, men i andra färger,och ge bort i present."

Pysselverkstadens adventljusstake
Foton Pysselverkstaden.

Bemz + Bantie = sant

Nu uppdaterar Bemz Ikea-sofforna denna gång med tyger och mönster från designföretaget Bantie
Inför våren 2011 lanseras de fyra mönstrena Kokeshi, Salamander, Bubbel och Korall som överdrag till Ikea-möbler. De nya tygerna, maskintvättbara naturligtvis, kommer att finnas tillgängliga som sofföverdrag, fåtöljöverdrag, samt stolöverdrag på Bemz hemsida i januari 2011.

http://www.bemz.com/
Fotograf/Källa:Bemz - Magdalena Björnsdotter

Online Outlet hos ArtGlassVista - lagom till jul

Riktigt roligt var det att hitta en outlet online med märkesvaror för hemmet. Jag kikade in både på outlet-butiken och på det ordinarie sortimentet. Inför jul letar jag fynd. Outlet-butiken har ett gäng paketerbjudanden, ett utgående sortiment och "limiterade" varor som ska vara enbart för ArtGlassVista. Alla produkter är äkta, det vill säga med  tillverkarens kvalitetsmärkning för första-sortering. Jag vill se fler outlet-butiker på nätet.

Inte med i outlet butiken men väl i sortimentet är Ludvig Löfgrens Dot som är tillbaka i Småland efter flera år i Stockholm. Han har en rik, gedigen bakgrund både konstnärligt och inom glas. Hans ständiga jakt på motstånd resulterar ofta i timmar av experimenterande.  Formspråket är ungt och kaxigt. Läs mer om konstnären.

En samling specialerbjudanden bestående av populära paketerbjudanden, utgående sortiment och limiterade produkter exklusiva för ArtGlassVista. Alla produkter är handgjort svenskt glas med tillverkarens kvalitetsmärkning för förstasortering.


Willa Nordics webbmagasin

Nu finns premiärnumret av Willa Nordics webbmagasin ute med ett reportage från en av dessa snygga moderna villor. På deras webbplatshittar du flera hemreportage i pdf-form. 

willa nordicwilla nordicwilla nordicwilla nordic

willa nordic
Pressbilder Willa Nordic.


Nya RUM - hemma hos arkitekten

Både DN och P1 har de senaste dagarna rapporterat om en undersökning som visar att svenska arkitekter tycker att Sverige är sämst i Norden på innovativ arkitektur. Byggherrar utan visioner tjänar pengar på den svenska jantelagen fastslogs i Kulturnytt:

– Med Nya Rum hoppas vi kunna visa en bredare målgrupp hur kul och inspirerande arkitektur kan vara. Vi brinner verkligen för ämnet och vi vill sprida vår entusiasm och vårt engagemang till fler, därför är det så roligt att få starta Nya Rum, säger chefredaktören Emma Rost. Nya RUM vänder sig till privatpersoner med ämnen om arkitektritade hem, både svenska och utländska, dessutom får du ta del av det senaste inom design och inredning, med samma passion och kunskap som vi gjort i RUM de senaste 12 åren.

Magasinet är 148 sidor tjockt och kommer att ges ut sex gånger per år. Redaktionen är densamma som för tidskriften RUM. Nya Rum blir unik, även ur ett internationellt perspektiv, i och med att vi angriper arkitektur på ett så personligt, initierat och samtidigt lättillgängligt sätt.

Jag tycker det är superinspirerande att få besöka Daniel och Hanna i det nya numret av RUM. Första numret kommer den 25 november - men redan nu får du en sneak peak på innehållet här på bloggen.

nya rum
nya rum
nya rum
nya rum

nya rum
Pressbilder Nya RUM.


Hårt från Granit till jul

Granit talar som de alltid gör med små bokstäver, det är stilrent, enkelt, något för den som letar efter små detaljer och alltid i svart, vitt, grått och natur.

Julen hos Granit innehåller bland annat ministjärnor vikta i tidningspapper, krukor i björk och griffelkulan med eget budskap. En grundidé hos Granit är att erbjuda dig varor med lång varaktighet. Det är därför sortimentet går i basfärgerna svart, vitt, grått och natur. Tanken är att göra det så enkelt som möjligt för dig att komplettera med nya varor allt eftersom dina behov förändras.

granit-jul

Krukor med vissna blommor blir vackra med granris och äpplen

Visst kan det vara synd att gömma undan de fina krukorna på altanen på vintern, eller som i vårat fall de gamla zinkbaljorna. Men med granris och äpplen (Ingrid Marie) så får krukorna nytt liv. Jag har inte gått romantiska vinterpromenader och knipsat av en gren i taget eller lindat in äpplen på hösten, men jag har varit på Plantagen och Coop. Med ljung och våran buxbom i plast så blev detta vackert och enkelt att göra - ett DIY tips.

granris äpplen

Hikki - ett snyggare alternativ till badtunnor

Hikki är något för dig som länge letat efter ett alternativ till badtunnor. Ett vedeldat badkar tillverkat i saltvattenbeständig aluminium. Inredningen består av värmebehandlad björk som man lätt tar ur då man vill rengöra karet. Med dess låga vikt och anpassade design är den mycket enkel att förflytta. Detta i kombination med stor omsorg för estetik, så öppnas nu helt nya möjligheter för härliga vedeldade bad se mer på http://www.hikki.se (pris 19 850:-).

hikki enoksson


Pressbilder Per Enoksson, konstnär och designer

Slå in julklappar i tårtpapper

Den fina kontrasten mellan det grova inslagspappret, och det det mer sköra tårtpappret ger dig riktigt fina och näsatn romantiska julklappar för en billig peng. Och de bästa DIY-tipsen ska kosta lite, eller hur? Via.


http://mondocherry.blogspot.com/


Sticka nytt till hemmet

Visst kan man göra mycket själv till hemmet, om du gillar att sticka så finns det en uppsjö av idéer på marknaden som du kan få inspiration från. Här kommer ett urval: Lampan från Casamania, med det passande namnet Granny visar bl.a. Hus och Hem upp på sin webbplats. Stickade och tovade krukor tipsar Blomsterfrämjandet om, Ferm LIVING har en serie med vaser med stickade fodral att härma. Sticka en skön puff, Puff Daddy, Gervasonisom och Zig Zag Poufs har alla olika roliga puffar. Fler lampor i form stickade gröna tuber av Philippe Tyberghien och till sist tofflor från Urban Outfitters. Nu borde den mest inbitne stick-entusiasten få idéer?Julpynt 2010 - del 1

Nu närmar sig julpyntet som en Duracell-ren på shoppingäventyr.  Skapa julstämning med den roliga speldosa som hängs på väggen. Dra i snöret och det spelas en julmelodi. Häng i hallen för gästerna att mötas av, eller varför inte på toaletten. Julstrumpan och paljettkudden är från H&M Home. 50-talsinspirerade tårtpapper i fin retroförpackning. Varje förpackning innehåller 72 tårtpapper fördelat på 3 storlekar.Använd till tårta, till kakor eller varför inte som glasunderlägg till barnen? Från Russinet. Muggarna hittar du hos Designonline och varumärket är Iitalla.


Ylva Skarp
är kalligraf och konstnär. I sin ateljé i Hjortnäs norr om Leksand skapar hon konst och bruksföremål med bokstäver som utgångspunkt. Ylva är en flitigt anlitad kalligraf som bland annat fått i uppdrag att texta diplom åt storheter som Koffi Annan och Kronprinsessparet Victoria och Daniel. Här har hon gjort en uppsättning vackra etiketter med underfundiga texter om julen för att skapa en fin mobil eller att dekorera julriset eller julgranen med.

Fideli Sundqvist, hennes porslinshängen kavlas i porslinslera, bränns och glaseras. Dekorerna gör hon i pappersklippsteknik, dvs klippta siluetter, som hon överför till screentryckta dekaler och som sedan sätts på hängerna. Alla hängen görs helt för hand och det finns garanterat inte två stycken som är likadana, både storlek, form och motiv är individuella. De fina prickiga ljuslyktorna kommer från Lekfull Design.


jul 2010


Tävla och vinn en vacker adventstjärna

TÄVLINGEN är avslutad vinnarna blev 4 stycken tjejer: Linnea, Hanna, Eva och Linda!

Vinn en vacker adventstjärna från Seagren Art & Living, 3 vinnare utses bland läsarna och det enda du behöver göra är att berätta vilken julstjärna du skulle vilja vinna och varför?

Tävlingsfråga
Vilken av adventstjärnorna  skulle du vilja vinna och varför?
Länk till adventstjärnorna.

Tävlingen pågår till den 22 november 2011. Seagren utser vinnarna och levererar varan.

tävla

Hasselfors Garden 2011 - odlingsbänk på ben

Hur snygg är inte denna odlingsbänk från Hasselfors Garden? Du minns säkert  odlingsbänken som jag visat tidigare här på ROOM and serve. Den nya bänken från Hasselfors Garden kommer med ben, en hylla samt en ställning där exempelvis klängväxter kan slingra sig uppåt. Odlingsbänken är tillverkad av värmebehandlat trä. Eftersom den inte innehåller impregneringsmedel är den miljövänlig och ett fördelaktigt val vid odling av örter, kryddor och grönsaker. Priset hamnar mellan 1600 - 1800 kronor. (Mått 86,5 x 34,5 x 117 cm)

hasselfors garden
Bilder by permission Hasselfors Garden.

Avskalad inredning med rå detaljer

Visst är det snyggt med denna lite mer råa känsla i inredningen? Just nu kommer det stort, danskarna är snabba och på DanBolig finner jag flera inner-city lägenheter och udda hus där stilen anammas. "Det är inte så noga", säger stilen-  om en bjälke sitter på "fel" ställe eller om ledstängerna ser ut som material från en byggnadsställning, det gör det hela bara bättre.


Gästrummet nere i källaren (bild nr 2) har fått en spartansk inredning: palmbladsmattor och enkla risppaperlampor som upprepas ger rummet en sakral känsla.

Du ser rakt upp i loftet genom taket, där finner du ett loft som du når vi en gångbro som mest liknar en brygga.
Samtliga foton DanBolig

Ylva Skarp lanserar adventljusstake

Ylva lanserar årets adventsljusstake, första, andra, tredje och fjärde är textat på ljusstaken. De görs för hand i begränsad, numrerad upplaga. Beställ din nu, för att ha den innan första advent! Ylva Skarp säljer även sina vackra kalligrafitavlor, kanske en julklapp till någon?

årets adventsljusstakar. De görs för hand i begränsad, numrerad upplaga. Beställ din nu, för att ha den innan första advent!

Att bo i en sybehörsaffär i Paris

Förra året köpte Charles Carmignac, medlem av rockbandet Moriarty, och hans fru Julie, ett trevåningshus på 1.600 kvadratmeter i Paris. Huset byggdes på 1800-talet och användes som ett textil och sybehörsaffär. Ovanliga detaljer är exempelvis kranarna på diskbänken som har installerats av en tidigare ägare, som köpt dem på en loppmarknad. Det stora sovrummet har öppnas upp  till en terrass och har ett fönster som spänner över taket, som är täckt med halm.
Alla fotografier Andreas Meichsner för The New York Times.


Byracka tar fram kakeldekor

Byracka har tagit fram kakeldekor i vinyl med stadsmotiv och blommor. Dekoren är självhäftande, köps i 4-pack (99 kr), passar standardkakel i storlek 15 x 15 cm. Kika in till bloggen som har, här kan du följa produkterna lite närmare. Se alla kakeldekorer.

 

Personligt kök med mosaik


Via Alvhem

Ett hållbart hem med Lori Dennis

Jag fick ett mejl från en kollega i bloggvärlden: Lori Dennis önskan att vara en del av lösningen på avfall och föroreningar inom inredning fick henne att skriva en handbok för den som vill skapa gröna interiörer.
Varje aspekt av våra bostäder diskuteras ur ett grönt perspektiv både när det gäller att undvika föroreningar och skydda de boendes hälsa. Särskild uppmärksamhet ges till sovrum där vi tillbringar merparten av vår tid. Boken avslutas med intervjuer med ett antal ledande designers och arkitekter som innehåller miljö-och hälsoproblem i sina projekt. Lori Dennis checklistor och källor för material hjälper läsarna att bygga upp framgångsrika, hållbara metoder.


Fint från Wilma and friends - Creatables adventsljusstake

Jag fick ett kort från Wilma and friends: "Tack för att du skrivit om oss på din blogg." I ett kuvert låg dessa fyra "gem" med designade huvuden som ska fästas på alminiumkoppen till värmeljusen, tillverkade av spillmaterial från industrin. Creatables är ett nätverk av formgivare och ingenjörer. Wilma lovar vackra skuggor på väggen. Jagtackar ödmjukast.


Vinn din egen affisch från I love design.net

Tävlingen är avslutad vinnaren blev Victoria med bloggen Dahlarna.
Nu har du möjligheten att vinna en valfri personaliserad affisch (det vill säga, en personligt anpassad affisch efter dina egna önskemål och uppgifter) från www.ilovedesign.net.Utskriften blir personlig med ditt val av exempelvis namn, år, datum, plats, stad, land, tid, beroende på vilken av trycken du väljer Affischen har storleken A2 (42 x 59.4 cm). Du kan välja mellan ett minne fån dit bröllop, en affisch med dopuppgifter, eller varför inte din favoritstad?

Tävlingsfrågan lyder:
Vilken av
de personliga affischerna skulle du vilja vinna och varför? (Följ länken.)

För dig som inte tävlar så ofta på bloggar. På en blogg svarar man under
Kommentarer, under inlägget/artikeln med andra ord. Tävlingen pågår till den 13 november 2010.


tävla

Jag syns 15 minuter på Fotografiska ikväll 19:45

Varmt välkommen på min fotoutställning. Jag visar tio bilder på tio stycken 42-tums HD tv-apparater, i en 150 kvadratmeter stor utställningslokal på Fotografiska Muséet i Stockholm. Utställningen pågår i 15 minuter, så kom i tid.

Om du gillar bilderna så får du gärna rösta på mina bilder, jag anmälde mig till en utställning på Fotografiska som arrangeras som en tävling av Lumix. Min utställning är på tapeten mellan 19:45 - 20:00. Jag kommer inte närvara men kanske finns någon där och beskådar utställningen.

lumix

Aya Rosen illustrerar på keramik

LoucheLab består av Ned och Aya Rosen: Aya är grafisk formgivare, konstnär och illustratör,och en stor beundrare av hantverk. -" Jag har alltid gillat att göra saker och det är skönt att gå tillbaka till hantverk och projekt som jag brukade göra som liten flicka."

LoucheLab

Jag läser Tricia Guilds vackra inredningsbok Stilsäkert

I nästan 40 år har Tricia Guild varit världens kanske mest inflytelserika inredningsdesigner, och få har som hon påverkat västvärldens sätt att inreda.
Detta är den vackraste bok jag ägt om inredning. Den är ett smycke och kommer att få ligga framme året runt. Det är ständig sommar i boken och det behöver jag nu är regnet smattrar på min vindruta. Om du letar efter en vacker julklapp till någon som älskar inredning - ge denna. Tricia Guild tar i sin nya bok Stilsäkert med mig till tolv speciellt utvalda hem runtom i världen - hem som hon inrett med sina tyger, färger och speciella känsla för stil. Hon berättar om hur man på olika sätt kan skapa känsla, rymd och karaktär åt ett hem och hur man kan förhöja stämningen i olika typer av rum.

Med över 240 fantastiska fotografier är detta en inspirerande skildring av konsten att använda mönster, färger och kreativa effekter. Detta är den största och mest heltäckande bok som Tricia Guild någonsin har gjort. (Förlag: Max Ström) Läs även intervjun med Tricia Guild i Sköna Hem.

tricia-guild


Bilder ur boken


Cord Light en modern adventsljusstake

En fräck adventljusstake dyker snart upp på Designtorget, Cord Light är en modern adventsljusstake, riktigt snygg är den röda textilsladden som löper mellan lamporna. Ljusstaken är i vitlackad metall, 30 cm hög och 40.5 cm bred, alltså perfekt för fönsterbrädan. Den har en dimmerfunktion på sladden. Nyheten om den första julprylen på denna blogg år 2010. 
Cord Light en modern adventsljusstake
En adventljusstake för dig som gillar avskalad och kreativ design.

Tips på utflykt - Mälarchocolateriet

Mälarchocolateriet ligger i Västerås, dit vi tog en tur. Förstklassigt hantverk för förstklassig smak, i en sparsmakad lokal som påminner om ett Japanskt tehus. Här finns all sorts choklad i olika sorter, handgjorda med underbara smaker. På Mälarchocolateriet kan du hitta handgjorda praliner, olika chokladprodukter, ekologisk choklad, moussebakelser, glass, kinesiskt te och chokladprovning. Mälarchocolateriet blev utsett av Sveriges Bästa Bord 2009 till ett av Sveriges 100 bästa konditorier och av Terådet till ett av landets fem bästa teserveringar! Se mer på http://mcl.se/

mälarchocolateriemälarchocolaterie
Foton ©Helena Karjalainen


RSS 2.0