Florian Kynman från Umeå - lägg namnet på minnet

Tack alla underbara formgivare, konstnärer, designers, sista årselever på konst- och designutbildningar som hör av er till mig och tipsar om ert arbete. Även om jag inte visar allt så gör det min inkorg väl värd att vänta på.

En av dessa unika konstnärer som skrev till mig, igår faktiskt, var Florian Kynman som arbetar som konstnär och formgivare med bas i Umeå. "Jag har ett företag som heter Atopia.  Jag vill tipsa dig om ett par saker som jag ritat: dels en eldkorg som kan vändas upp och ner och även användas som marschallhållare (det är alltså samma objekt du ser i de två första bilderna), dels även en ljuspelare. Det senaste året har jag mest jobbat med ljuspelare och eldkorgar. Det sagt, så jobbar jag exakt i detta nu med en större skärm på ett torg i centrala Örnsköldsvik. Den är sex meter lång och två meter hög." Alla objekt som Florian formger består av cortenstål. Florians företag Atopia har en snygg blogg som du kan titta närmare på.

Något som jag föll hårt för var Florians skärmväggar, kompostbehållaren och planteringslådan. Att göra ganska enkla, till och med fula saker vackra, är en gåva.

Floria Kynman
Fotograf (skärmar) Garden by Anna. Mikael Rutberg (eldkorgar).
Floria Kynman
atopia
Underbara verk av Atopia, här ljuspelare.

DIY: sprayfärg på pallen Bekväm

TIPS från Livet Hemma: Eva Lyckholm berättar - I somras använde vi IKEAs pall Bekväm som poolstege för att lättare komma i och ur vår blå plastpool när sommaren visade sig från sin bästa sida och solen stekte. Pallen blev missfärgad och ful efter det (inte så konstigt -jag vet). Nu är pallen svartmålad. Hittade en spetsduk som jag köpt när jag flyttade hemifrån. Herregud vilken 18-åring skulle idag fastna för något dylikt. Tror dock inte att jag använde duken någon gång. Men nu hade jag en plan för den! Lite guldsprej och pallen fick ett fint mönster. Har inte bestämt mig för om pallen ska få ha kvar sitt mönster men jag tror det. Så kom igen nu leta i gömmorna eller i mormors gömmor efter gamla glömda spetsdukar.

livet hemma ikea

Äkta mattor bryter fint mot det nordiskt vita

Jag är inspirerad av bilden från Uppvik.se med den robusta inredningen i kontrast mot det vackra vita. I bilden ser du äkta mattor, en grovhuggen eldstad och stålbjälkar i taket, ändå svävar rummet. På CarpetVista.se hittar jag äkta mattor, en av de mattor jag föll för heter "Livets träd" och har en av de äldsta religiösa symboler vi känner till. Symbolen finns representerad i såväl islam som buddism och fornnordisk tro.

Den kvadratiska mattan tillhör kategorin dyr. Mattan är knuten i Tabriz (nordvästra Persien). Mönstret har en mittmedaljong omgiven av tårpilar, arabesker och cypresser. Ett annat motiv på dessa mattor är de fyra årstiderna med den persiske bondens liv under vår, sommar, höst och vinter.

Just nu har IKEA en informationskampanj om mattor och de har matchat upp rum med mattor. Så äkta mattor är verkligen inne nu.  Vad är det trendigaste just nu på mattfronten? "Ryor och koskinn har varit stort på sistone, men nu ser vi att allt fler vill ha en traditionell look som till exempel orientaliska mattor. Det är mycket färg, medaljonger och mönster som gäller just nu."

Värt att veta:
Mattans färger upplevs annorlunda beroende på vilket håll ljuset kommer ifrån.  Detta kan du själv testa genom att lägga mattan åt motsatt håll.


Fotokollage Helena ROOM and serve
http://livethemma.ikea.se/inspiration/mattexperten-tipsar
Foto IKEA