Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Så förvarar du böckerna både snyggt och synligt

Jag har mina böcker i ett linneskåp, jag är en person som måste ha rent omkring mig. Inte för mycket saker överallt. Jag märker att mina böcker börjat öka oroväckande i antal och storlek. Inredningsböcker är rejält tilltagna. Smarta lösningar från olika hem hittade jag hos Alvhem och det bästa är att detta är från hem som ditt och mitt.


Moderna flätade korgar

Eva och Marcel Marguerre Besau flätar korgar och bygger på traditioner från ett gammalt yrke korgflätaren helt enkelt. Denna korg har blivit föremål för experiment bland tyska formgivare kollektionen heter La nouvelle collection. Troden är av polyester och formas via värme till sin önskade formdesig och utseende.


Mumintrollet 65 år motiven finns nu som tapeter

Tove Janssons älskade Mumintroll och flera av hans vänner finns nu som Mumintapeter och samtidigt startar Photowall en inredningsblogg. I år är det 65 år sedan Tove Janssons första bok om Mumintrollet gavs ut. Sedan dess har berättelserna om Mumin och de andra invånarna i Mumindalen såsom Lilla My, Snorkfröken, Hattifnattarna, Snusmumriken, Muminpappan & Muminmamman med flera, blivit omåttligt populära bland både unga och gamla. Illustrationerna som skapats av Tove Jansson är lika omtyckta med sina vackra färgsprakande och minnesvärda motiv. Läs mer på Photowalls inredningsblogg.


Tänk nytt - tänk ryskt

Nordsjö Idé & Design visar på några fina tips på hur du kan förändra hemma. Det här sideboardet är från 20-talet och köptes in på auktion för några tior. Formen är vacker och med rätt färg och lite tapet blir det ett trendigt sideboard med personligt uttryck. Dörren har klätts med en del av en fototapet och så målades resten av möbeln vit och svart. Något för barnrummet?


Inbjudan från Hemmakanalen.se

Jag fick en sådan häftig inbjudan till Hemmakanalens tävling där man kan vinna 30.000 kronor till inredning hos Designonline.se. Inbjudningen kom med bud, som fick kämpa med att få tag i mig i ett par veckor. I en ask låg ett inbjudningskort som hade formen av ett hem i asken låg det ett handskrivet kort - hur ofta får man det? Jag blev verkligen glad. Jag tror jag ska ladda upp några bilder - tävlar du också?En duk som känner av värme eller kyla

En väska som ändrar mönster när mobilen ringer, en matta som reagerar när du går på den och en duk som känner av värme eller kyla. Det är några av de åtta designprojekt som Linda Worbin presenterar i sin avhandling ”Designing Dynamic Textile Patterns” och som exemplifierar hur framtidens smarta textilier kan se ut. Det handlar om smarta textilier. Ett stort och nytt forskningsområde där Högskolan i Borås ligger i framkant.

– Nytänkande i designprocessen öppnar nya möjligheter för textildesigners. Jag har gett exempel på hur man kan bedriva forskning inom design. Nu är det upp till framtidens textildesigners att anamma arbetssättet och de nya materialen. Tillsammans med företagen kan de utveckla helt nya produkter.  För Kasthall inom plattformen Smart Textile har Linda Worbin tillsammans med Anna Persson skapat mattan ”SPÅR”. Till en början ser ”Spår” ut som en traditionell matta, men när du går på den aktiveras ett ljusspår under fötterna.


Fixa väggen med enkla medel

Otroligt fina idéer på hur du kan använda tapet hittade jag hos Alvhem där tapeter och färger fått angöra tonen. Fondväggar bakom enkla klädstänger ger precis rätt effekt, en tapetvåd bakom soffan och inbyggda hyllor med rar tapet runtom. Eller klassikern där du spänner ett favorittyg på en ram.
Kakel som reagerar på värme Disappearing-Pattern Tiles

Värme är en form av energi som ofta tas för givet
 Energi som förlorats genom värme kan visualiseras på olika sätt. I exemplet "Disappearing-Pattern Tiles", är badrumskakel dekorerade med mönster i en termo-kromsyra bläck som reagerar på värme, den tynar bort för att spegla stänk och intensiteten hos varmvatten. Ju längre dusch, ju mindre dekorationer på väggen! De arkitektoniska ytan fungerar som en subtil påminnelse om personlig energianvändning över tiden, beroende på den tid och slöseri med vatten under en dusch. Projektgrupp: Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken, Anna Lindgren, Katja Sävström.


Nu är jag en av domarna för Sveriges Fulaste Hem

Tävlingen är avslutad, allt som återstår är för juryn där jag ingår att titta noga på alla fula hem och komma till beslut om vilket som är Sveriges fulaste hem, jag har gjort mitt val. Vinnaren annonseras på hemsidan. Vinnaren vinner homestyling från Simon och Tomas. Priset består i att designerduon, kommer hem till vinnaren och ger goda råd om hur han eller hon ska få ordning på sitt hem. Duon äger dessutom ett inredningsföretag samt en butik i Stockholm. I priset ingår konsultation, materialtips och färdiga skisser.


Vinn rumsdofter från Blomus

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD VINNAREN BLEV CARE 69!


Vinn rumsdofter från Blomus, dofterna innehåller naturliga eteriska essenser och är därigenom extremt långt hållbar (300 ml räcker för ca 4 – 6 månader).

Tävlingsfråga:
Vilken av Blomus nyheter uppskatar du bäst? Och varför?
Pris: En uppsättning med behållare för rumsdofter, sticks samt en av  Blomus rumsdoftparfymer.
Produktvärde: 789 kr. Tävlingen pågår till och med 31 maj 2010.Tips på foto- och tidningsförvaring

Hur förvarar man snyggast sina foton och tidningar? Ett billigt och enkelt sätt är att som här är att hänga upp en knoppbräda och trä band i tidningen och hänga upp dem på rad. Fotona förändrar du och visar upp på stålvajrar och klämmor. Via Alvhem.

Hyllan med vackert papper

Skapa ett eget konstverk på väggen med dessa hyllor från förvara.se och ställ dina favoritsaker på den. Behöver du ett mininattduksbord så kan detta kanske vara ett alternativ? Istället för konst så skapar du en egen miniatyrutställning.


Ginger Design studio - Wallpaper as a statement

Ulrika Majstrovic Hansén är designern som jobbar med minst sagt annorlunda motiv för tapeter. I Ulrikas värld fylls köksväggarna av vackra brödlimpor, spröda kakor, nostalgiska smörgåsar och lekfulla lunchcollage.  Ulrika Majstrovic Hansén driver nystartade designstudion Ginger i Stockholm och gör tapeter som ingen tidigare sett. Hennes särart ligger i de oväntade motivvalen och hennes sätt att blanda tredimensionell fototeknik med grafisk form. Utöver À la carte är Ginger designstudio även aktuell med tapetkollektionen Velvet med böljande moln och tredimensionella porslinsdjur som huvudmotiv. Det som förenar de båda kollektionerna är en varm och tidlös atmosfär och viljan att se på inredning och konst på ett nytt sätt.
Kika gärna in till Purple Area som skrivit om samma ämne.


Bästa gör-det-själv-tipsen

Vilka fantastiska hemmafixare det finns -  tidningen Hus & Hem har utsett finaliserna i deras gör det själv-tävling. Fram till den 21 maj kan du rösta på bidragen och därefter koras vinnaren som får åka till Åland på lyxweekend. Loppisstolar som gjutis in i betong och blivit bänk och byrån som fick en sjökarta på lådorna.


Vem skulle inte vilja bo så här i Stockholm?

Tänk om man kunde bo så här i Stockholm, ja då skulle nog jag kunna tänka mig att flytta dit. I en stad som Eskilstuna blir man lätt bortskämd med att bo i billiga, stora och vackra lägenheter.  Denna lägenhet är verkligen unik och sällan återkommande på marknaden skriver Ekenstam som säljer lägenheten. Planlösningen är öppen och ljus och mycket smart med två ordentliga sovrum med gott om förvaringsutrymme, samt ett härligt vardagsrum med utgång till terrassen. Köket är nytt och fräscht och ligger i anknytning till vardagsrummet.


Vileda satsar på miljövänliga produkter - jag testar

Jag testade Viledas nya mer miljövänliga serie SuperMocio serien som har skaft tillverkat av återvunnet stål, ett mopphuvud tillverkat av viskos, återvunnen polyester och lin samt en skurhink tillverkad av delvis återvunnen polypropen. Utomhuskvasten är en 2i1-kvast en mjuk borst för sand och damm plus  styva borst för löv och pinnar. Borsten är tillverkade av återvunna PET, en del av Viledas bidrag att ta hand om miljön. Ett superset för vårt fritidshus.


Vackert hos Wilma & Friends

Jag hittade dessa vackra pappersblommor hos Wilma & Friends, du kan skapa en egen hållbar bukett , dekorera paket , skapa girland av  eller göra andra fina lösningar. Enkla vik-instruktioner (på engelska) medföljer i paketet. Papperet (syra- och klorfritt) är FSC-märkt. Förpackningspåsarna är gjorda av majsstärkelse - sådant uppskattar vi alla.


Inspireras av bloggaren Anna-Malin

Bakom bloggen Helt Enkelt Hos Mig döljer sig en tjej som heter Anna-Malin som både är duktig på att fota men också på att göra olika projekt till hemmet. Med vinylbokstäver på flaskor har hon skapat arrangemang som både kan användas till ljusstakar som till vaser. För en billig peng blir det fint hemma det gillar jag.


Vackra hem till salu i Skåne

Uppvik & Döttrar har många vackra hem till salu i Skåne. Jag har botaniserat bland läckra detaljer, olika stilar och smarta lösningar åt dig bland Uppviks utbud av fastigheter. Så gammalt glasskåp med röda kors i vinyl ger ett intryck av ett nostalgiskt apotek eller kanske en gammal läkarmottagning. En kitchig rosa flamingo i badrummet ger 50-tals känsla eller varför inte målade stenar på snöre i ett träd som är enkelt, vackert och ganska roligt att göra själv.

 

Cordula Kehrer återvinner hinkar och byttor

Cordula Kehrer återvinner de där fula hinkarna och plastbyttorna, saker som ofta hamnar på en soptipp när de börja läcka eller har gjort sitt. Men tillsammans med en särskild flätteknik med pil eller rotting bli de här sakerna väldigt vackra och funktionella. Cordula använder den delen av hinken som är mest välbehållen. Uttrycksformen blir ganska rå och personlig. Varje korg blir unik och jag tror att en sådan här detalj kan sätta pricken över i i en inredning.

Via Designboom


Vinn 1000 kronor att handla för hos GANT HOME

TÄVLINGEN ÄR NU AVSLUTAD! Vinnarna blev: Madeleine, Mashiaraa och Mattias

Tre vinnare har chansen att vinna var sitt presentkort på 1000 kronor hos STORE GANT!


TÄVLINGSFRÅGA
- I hur många länder finns GANT HOME?

Bjud in Gant till ditt hem

Få saker säger mer om dig själv än ditt hem. Oavsett hur stort eller litet du bor avslöjar varje mönster, färg och design vem du är. Det gäller även oss på Gant Home. Varje sak vi formger och utvecklar är ett resultat av vår högst personliga smak som är förankrad på den amerikanska östkusten. Med denna klassiska stil kombinerad med moderna europeiska inslag uttrycker vi alltid vilka vi är. 

Hittills förgyller Gant Home vardagslivet i ett 20 tal länder
Varje heminredningsprodukt är tillverkad i högsta kvalitet med design och matchande mönster som uppmuntrar till spännande kombinationer. Här finns bland annat
härlig frotté för stunder i badrummet och på stranden, ljuvligt sköna lakan för sovrummet samt plädar och kuddar för vardagsrummet. Så bädda för ett skönare liv.

Vinnarna utses av GANT HOME som även levererar vinsten. Tävlingen pågår t.o.m. den 24 maj 2010.


CableCup ny typ av takkopp till pendelarmatur

Den nya och unika lösningen till glappande takkoppar, CableCup, har sedan de första kopparna såg dagens ljus för drygt 1 månad sedan redan hunnit få både utmärkelsen Red Dot Design Award 2010 och blivit nominerad i Swedish Design Award. CableCup är en ny typ av takkopp till pendelarmatur. Den innovativa och patenterad vrängfunktionen gör att koppen alltid sitter perfekt och tätt mot taket. Köp på Signerat.se


Pallen blir som ny med tapet och färg

Med ett par lager vit färg och din favorittapet med några lager lack så blir IKEAs pall Bekväm ett smycke i köket. Enkelt och snyggt från IKEA-hacker. Och bakom förvandlingen står en svensk blogg med namnet Fröken Pyssel.


Första helgen med övernattning och grillning

Förra helgen var första gången på de fem år vi haft vårt land som vi sov över och grillade. Nu är vårt nya fritidshus nästan klart. Det gamla står kvar men kommer bara att tjäna som förråd och ett enkelt gästhus för sommargäster.

Min man sa att vi har haft Sveriges dyraste rastplats - då det enda vi kunnat gjort är att röja på gården, sitta i våra utemöbler och fundera på om det gamla torpet gick att renovera. Flera snickare var över, liksom byggnadsnämnden i kommunen som tyckte och tänkte och länsmuseums experter över gamla torp. Vi avböjde till slut och fick tag i en superbra snickare från Eskilstuna. (Med fasa tittar vi på programmet Fuskbyggarna. Detta var vår madröm, att vi även skulle bli lurade på det nya huset.) Men när rätt snickare dök upp så var detta bara en fantastisk resa.

Detta är verkligen som min kollega Marie sa om sitt land, "det är en mental parkeringsficka". Man parkerar och glömmer bort tiden och bekymmer. Jag unnar alla en sådan plats. En lugn, trygg och vilsam plats för själen. En tyst plats, utan grannar - att få vara ensam är lycka många gånger. Tystnaden börjar bli en bristvara i mångas liv.

Den underbara grillen är från Röshults, och är supersnygg. Kom ihåg att köpa en grillborste med extra lång lugg då grillen har djupa "grilltrådar" (finns säkerligen ett mer fackmannamässigt uttryck för detta). Jag uppskattar både designen och avlastningsytan där jag kan laga maten, mixa såser och skära.


Drömmen om Italien - förbjudet med banan på pizzan

Filippa Lagerbäck är programledare för ett av mina absolut favoritprogram på TV, som hade grand final igår. Filippa berättade om programmet innan det startade: "I Italien finns det alltid den amerikanska drömmen, men vi i Sverige drömmer om Italien! Och här står jag för det vackra Italien och med ett nytt program med titeln, "Drömmen om Italien". Fem svenska par önskar lämna Sverige för ett äventyr i Italien, en av paren kommer att öppna och driva ett bed and breakfast.

Innan dess måste paren reparera huset, lära sig italienska och även laga mat som en italienare. Så det är förbjudet att skära degen med en kniv, dricka cappuccino efter en måltid och  lägga banan på pizza. Paret som vinner, väljs strikt av en hemliga styrelse som består bybor  i Lapedona."

De slutliga vinnarna blev Diana Löfgren och Theo Findlay från Skåne. De driver pensionatet Casa Onesti i Lapedona, Marche. Nu har även du chansen att boka rum på Casa Onesti och träffa vinnarparet, om du vill boka rum på deras bed and breakfast så kan du göra det här. Det finns totalt 4 rum, alla med eget badrum. Tillgång till gratis trådlös internetuppkoppling i hela pensionatet pris per dygn ca 980 kr.Betong med Beckmans elever

Något jag gillar är att bläddra i designstudenternas portfolios, de är ju de som sätter agendan för vad jag kommer att skriva om på min blogg i framtiden, jag bläddrade fritt. Att lämna skolan för att arbeta med större projekt och evenemang ute på stan och ute i världen har alltid varit en betydelsefull del i utbildningen på Beckmans. Det är fascinerande hur många av Sveriges mest begåvade och färgstarka kreatörer som har fått sin grundläggande kreativa skolning på Beckmans Designhögskola i Stockholm. En av mina favoriter blev den snygga betongsuggan (oerhört fult namn dock) i form av ett betonghus med planteringsmöjligheter. Denna tror jag på och vill gärna se i min omgivning.


Nu blommar sladden

Den fula sladden i hallen har fått blad och ser genast lite roligare ut. Jag skrev om dessa clips med tillhörande fågel tidigare här på bloggen. Nu har jag äntligen fäst dem på vår märkliga kabel i hallen. Dekorativa sladdhållare som visar upp sladden istället för att dölja den. Innehåller 12 st blad och en fågel och passar till sladdar som är 4 eller 8 mm breda allt för 95 kronor hos Designtorget.


Svart dekorationsflis ersätter stenarna

Ett av de projekt jag håller på med på landet är att fixa mina planteringar, vi har otaliga projekt men det roligaste jag vet är trädgården. Just nu gör jag det fint bland mina krukor och planteringslådor, jag upptäckte en snygg mörk flis som skiftar i färg från svart till silver. (Detta är en naturprodukt som innehåller träflis från barrträd färgad med järnoxid som förekommer naturligt i jorden)  flisen är ofarligt för växter, människor och djur. Färgen håller i cirka två år. Flisen bryts ner långsammare än täckbark och du hittar den hos Hasselfors Garden. Idag har jag haft stenar överallt och jag tycker det känns roligt att kunna variera lite, särskilt nu innan blommorna och växterna tagit fart och jorden ligger naken. Hittills har jag bara varierat mellan små-, medelstora- och stora stenar. Det händer inte så mycket då. Men med flisen till vår svarta fasad så blev det anslående snyggt.


Jag vann en Torky On The Go

Via LivingLikeLinda så vann jag en snygg Torky till vårt fritidshus - den passar perfekt! Den här varianterna av Torky On The Go är designade av Simon och Tomas. Väskan har kardborreband för upphängning och tänder som gör att du kan riva av pappret med en hand. Den fungerar utmärkt ihop med hållaren som följde med vinsten. Vi är inne ifasen där det roliga börjar - att inreda. Det vill säga, äntligen kan jag börja jobba på allvar. Påslakanet från By Nord hänger på sträckning över sovloftets halv-vägg, våra påslakan är inköpta hos Wasabi Home. De fina pallarna i zink hittar du hos Granit, de fick åka tåg hem till Eskilstuna förra året, jag har planerat under hela byggprocessen. Oftast har själva byggandet varit för svårt och för tungt för mig. Men nu så får jag njuta lite. Eftersom huset är så litet 30 kvm + 15 kvm sovloft, så gäller det att planera centimetrarna ordentligt.Utsikt från sovalkoven.


Jamie Oliver marknadsför med modernt yttre

Den ultrakända tv-kocken Jamie Oliver (känd som den nakna kocken) marknadsför sina produkter med hjälp av byrån Pearlfish. Bra design alltid verkar vara ett kännetecken för Jamies företag -modernt, snabbt, spännande och precis som han själv färgstark. Uppgiften för Pearlfish var att ta fram ett nytt livsstilskoncept som för in en anda av Jamie Oliver från köket till hemmet.  Missa inte Jamies sexiga svenska bullar på hans webb.


Efter Den nakna kocken, kunde Jamie Oliver lätt ha gått i pension från tv och förlagsverksamhet, köpt sig en liten pub i Essex och tillbringade resten av sitt liv matlagning och tar det lugnt. Men det finns en del av Jamie som vill göra världen till en bättre plats, att alla ska ha den kunskap och möjlighet att njuta av god mat, och vill hjälpa människor som kanske inte har haft någon där för att hjälpa dem tidigare.Denna sida av Jamie syntes först i Channel 4-serien "Jamie's Kitchen" som följde på inrättandet av femton London restaurang och de femton stiftelsen välgörenhetsorganisation som hjälper ungdomar som inte i utbildning eller anställning för att utbilda sig för en bra karriär inom restaurangbranschen. Oliver skriver på sin webbplats: "Jag är född i maj 1975 och drogs rakt in i verksamheten. Min pappa driver en härlig pub& restaurang, Den Cricketers i Clavering, Essex, där jag växte upp. Jag minns att jag fascineras av vad som hände i köket. Det verkade bara vara ett så coolt ställe, alla som arbetar tillsammans för att göra underbara saker och som alltid har en glädje det de gör.Trädgårdsdesign för en sommarstuga

Stem Trädgårdsdesign berättar - "En sommarstuga mitt i skogen hade en stor, mycket instängd och försummad tomt. Kunden ville öppna upp tomten och ha mer utsikt, så ett antal träd fälldes och stugan renoverades. Tomten behövde struktureras och det fanns också ett behov av ett par uteplatser så ett trädäck byggdes som sträcktes runt hela huset, med en modern pergola/uterum längre bort i ängen." Ett par stora rabatter gav mer intresse, med lättskött plantering som skulle passa in i en naturtomt stil. En gräsmatta klipptes fram och runt omkring den lämnades en äng. En ordentlig parkering och uppgång med trappsteg skapades också. Det här är ett projekt som fortfarande utvecklas och ändras. Se fler inspirerande bilder.


En före-bild


RSS 2.0