Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Stockholm Design Week visar unga formgivare som Studio Yra

Under Stockholm Design Week den 9–14 februari checkar tio av Sveriges mest intressanta unga formgivare in på Hotel Birger Jarl. Designutställningen är arrangerad av Trendgruppen i  samarbete med Hotel Birger Jarl. Bland utställarna syns: Studio Yra som är ett samarbete mellan produktdesigner Lina Meier och grafisk formgivare Sara Keränen-Gramner.De träffades under studietiden i London College of Communication. Deras mål är att kombinera typografi och produktdesign för att skapa funktionella och visuellt tilltalande produkter med en känsla av personlighet. Studion bygger för närvarande i norra London. "Mysigare" ljushållare finns i en rad ljushållare baserade runt ordet "Mysigare. Teckensnitt och grafiska symboler är inspirerade av Dadaism och träsnitt typsnitt som används runt den tiden.

EN
Holders: "Mysigare" Candle Holders are a range of candle holders based around the  Swedish word 'Mysigare', meaning 'cosier'. The fonts and graphic symbols are inspired by Dadaism and woodcut fonts used around that time.


Tack och hej!

Idag är det min sista dag här på Room and Serve. Det har varit så roligt att få gästblogga här och ni har varit så snälla mot mig! Det känns nästan som jag har varit lite på prao… :-) Snart kommer bloggproffset Helena tillbaka och allt återgår till det normala. Nu börjar jag förstå vilket jobb det är att sköta en blogg av den här kalibern! Tack Helena för att du vågade låta mig sköta Room and Serve när du var på semester/bröllopsresa! Och att jag fick fota era bröllopsbilder!

 

Jag tänkte avsluta min tid här med att visa er en grafisk designer som har bloggen FRYD+DESIGN. Jeanette Lunde är en mångsysslare utan dess like. Hon fotograferar, virkar, syr, pysslar, illustrerar m.m. Hon har också ett helt fantastiskt hem, med många underbara detaljer.
Kolla in hennes blogg FRYD+DESIGN och hennes lilla shop.

/Lotta (MayaLee)


[Bilder från FRYD+DESIGN]


Ekologisk tävling

Helena skriver ju ofta om ekologiskt och fair trade här på Room and Serve så jag tänkte att jag skulle tipsa er om en liten ekologisk tävling. Det är min goda vän och samarbetspartner Lena på Nära och Kära som lottar ut ett par underbara ekologiska tofflor från svenska Bellio. Har ni inga småbarn så kanske det kan vara roligt att få ge bort några tofflor i present.


Titta in på hennes blogg för att läsa mer om Bellio och tävlingen!

Tävlingen pågår t.o.m.
torsdagen den 4/2 2010. Nära och Kära drar vinnaren bland bidragen, kontaktar vinnaren och sänder vinsten.

/Lotta (MayaLee)


[Bilder från Bellio.se]

Japanska inredningsböcker

Från Paumes kommer många fina inredningsböcker. Tyvärr är de bara på japanska, men det gör inte så mycket för en estet som mig. Jag behöver ingen text, inte när man får så gott ögongodis! Paumes har varit i Köpenhamn, London, Paris, Stockholm och San Fransisco och hälsat på, bl.a. i lägenheter, barnrum, ateljéer och trädgårdar.


Förut fanns böckerna på Designtorget, har nämligen stått där och dreglat över dom. Men jag tror inte dom säljs där längre… Däremot så har jag hittat dom hos den underbara webbshopen Anyhow. Men en liten varning innan ni klickar er vidare till anyhow.se! Ett massivt ha-begär uppstår och man vill ha ALLT därifrån :-)

/Lotta (MayaLee)


[Bilder lånade från Paumes]


50-tal, Kreativa arbetsplatser och Naket (Formex, del 4)

Idag är det sista dagen för Formex och därmed avslutar också jag min rapportering därifrån. Tänkte bjuda på lite 50-tal, Kreativa arbetsplatser och Naket.


50-tal

Såååå snyggt! Om jag vågade skulle jag ha en sådan där fin klänning som Miss Murphy, och ett blodrött läppstift! Men jag är en fegis… 


Kreativa arbetsplatser
Hade väntat mig lite fler arbetsplatser med tanke på att mässan var inriktad på Creative Flow. Men det fanns säkert många montrar som jag missade, det är ju ganska många på Formex. Här är i alla fall några jag hittade.


Naket
Ganska så oskyldigt va?

[© MayaLee Photography]

Hantverk & Folklore, Prinsessor och Turkost (Formex, del 3)

När jag nu har gått igenom mina hundratals bilder som jag tog på Formex så börjar jag se ett litet mönster utkristallisera sig… Eller snarare teman kanske. Så jag tänkte sätta ihop några kollage som får representera varje tema. Först ut är Hantverk & Folklore, Prinsessor och Turkost.

Imorgon blir det 50-tal, Arbetsplatser och Naket. Missa inte det!

Hantverk o Folklore

Verkar inte dö ut i första taget. Och glad är jag för det! Helt plötsligt är man “inne” fast man har broderat, virkat och sytt i alla år. Men nu behöver man inte längre gömma sig. Nej, nu kan du sitta med stickningen helt öppet på bussen utan att någon höjer på ögonbrynen. Me like!


Prinsessor

Jo, nog märks det att det kommer att vara ett prinsessbröllop i år alltid!


Turkost

Japp! Visst hittade jag en hel del turkost på mässan.

[© MayaLee Photography]

Som en fluga på tapeten (Formex, del 2)

På Formex träffade jag den unga designern Ida Arnfelt som visade upp sin tapet

Obligat mutualism. Ida gick ut Beckmans Designhögskola, Reklam och grafisk form 2009 och vill nu arbeta med mönsterformgivning, men även grafisk form och illustration. Tapeten är först och främst tänkt som en fondvägg eller för ett mindre rum så som en hall eller liknande. Här kan du läsa mer om berättelsen bakom Smörbollen och smörbollsflugan som lever i ”obligat mutualism”, vilket betyder att de är totalt beroende av varandra för sin överlevnad.

/Lotta (MayaLee)


[Foton från MayaLee Photography och Ida Arnfelt]

Konstiga fåglar (Formex, del 1)

Jag blev lite kär på Formex… i Oddbirds. Oddbirds ligger helt rätt i tiden med sina återvunna prylar och gör-det-sjäv kit. Möbler, tavlor, lampor, smycken och kuddar är några av produkterna de säljer. Tygerna är från spillmaterial eller restprodukter från mer eller mindre kända tygproducenter. Lamporna och ljusstakarna av gamla klassiska te och kaffeserviser blev min favorit. Åh titta! utbrast jag när jag fick syn på farmors gamla porslin. (Och så var man plötsligt förflyttad till farmors kök i mitten på 70-talet!).

Konceptet är så genomtänkt, välpaketerat och bilderna i deras tidning Oddnews är helt underbara. Det som jag också föll för var den varma och äkta känslan jag fick i deras monter, förlåt, holk menar jag! :-) Tänk om man finge vara med i denna kreativa flock, jag ville stanna kvar där och boa. Krypa upp i soffan med en pläd från det kvinnliga nätverket Futuro Valdivia i Equador, rättvisemärkt så klart!

/Lotta (MayaLee)


[© MayaLee Photography]


[Bilder från Oddbirds]


Rapport från Goa Indien

Jag hoppas inte Lotta som kör min blogg nu blir galen, men här är internet ett vågspel, nu funkar det så jag slänger in en kort rapport. Vill du läsa mer så får du hänga lite på min RESEFOTON*-blogg. En tydlig skillnad mot att resa till Goa i slutet av februari som vi gjort tidigare är att det är svalare nu i januari. Vissa dagar är så där olidligt varma, men det är framför allt mitt på dagen. Sitter på vårt rum och väntar på att min man ska komma tillbaka från joggingturen i Baga. Vi bor på ett bra hotell i Arpora och här ifrån tar man sig med scooter eller taxi om man vill till turiststråken. Nu är det fjärde gången jag är här och vissa saker är väldigt bekanta, andra saker är helt nya. Varför åker vi hit gång på gång? Ska man inte se nya resemål varje gång? Och blir det inte tråkigt? Kika in på min blogg RESEFOTON*.Årets färg: Turkos

Ingen har väl missat att årets färg är turkos? I alla fall enligt Pantone. Själv har jag ett komplicerat förhållande till turkos. Det måste vara absolut rätt nyans annars tycker jag den ser lite smutsig ut på något sätt. Här är lite turkos inspiration från flickr, ett av mina favoritställen på Internet.


Idag kommer jag att vara på Formex hela dagen, ska bli intressant att se om årets färg också märks där.


Ha en bra dag!
/Lotta (MayaLee)1. Selina Lake - Bollywood shelf, 2. Turquoise china, 3. Kitchen Inspiration, 4. Endless summer, 5. Follow your heart - linen dresses, 6. hello?, 7. Mirror on the Wall, 8. Turquoise, 9. Workspace

Fransk mjölk

Ofta när jag är ute på nätet så snubblar jag över bilder som får mig att haja till. T.ex. från den franska inredningstidningen Milk. Dom visar stilar och inspiration för en nutida familj och har en härlig mix av annorlunda och personliga hem. I nummer 3 var den svenska fotografen Mari Eriksson med och visade upp sitt härliga hem.

/Lotta (MayaLee)


Vi har gift oss

Då slog vi till, jag och Jörgen, efter sju år som sambos så ville vi knyta hymnens band som det så fint heter. Vigseln skedde här i Sverige men själva bröllopet sker i Indien - då är bara Jörgen och närvarande. Vi vill tacka MayaLee för de fina fotona hon tog på oss ute vid vårt fritidshus, en symbolisk fotografering, huset som vi kämpat så mycket med. Jag vill tacka min syster och hennes sambo Pierre som var vittnen, samt att deras lilla Neo underhöll oss med skratt och bus.

Steampunk

Har ni hört talas om Steampunk? Det är en slags estetik som grundar sig på ångmaskiner, luftballonger och annan teknik från den industriella revolutionen. Synliga material som kugghjul, mekanik och mässing är vanliga inom Steampunk. Miljön är ofta Viktoriansk men genren har utökats till att gälla alla tidsåldrar. Skrivmaskiner, gamla kameror, koffertar, nycklar osv. är vanliga inredningsdetaljer. Jag har även sett smycken, datorer, kläder och möbler som är inspirerade av Steampunk.

1. Kort
2. Lampa
3. Steampunk kontor
4. Halsband
5. Smycke


Simply Red unik färgstark svensk design

Simply red erbjuder ett trendigt utbud av möbler som restaureras i en helt unik stil. Möblerna kan fungera som ett trendigt ensamt inslag där vackra former och färger ger något extra. Simply Red erbjuder även uthyrning av möbler och tavlor. En enstaka möbel är så färgstark att det räcker för att möblera ett helt rum. Vill du titta närmare så finns det också en möbelvisning i butiken Wilma o Morris i Kolsva.Hej!

Jag heter Lotta och jobbar som fotograf under namnet MayaLee Photography. Jag ska gästblogga här på Room and Serve medans Helena är på semester i Indien. Det känns lite nervöst för jag vet att det är så många som läser och tycker om den här bloggen. Men jag ska göra mitt bästa! :-) Jag tänkte blogga lite om det som jag tycker om och intresserar mig.


Nästa vecka är det Formex, fackmässan som är den största professionella mötesplatsen för nordisk design. Temat är Creative Flow, tänk arbetsrum och ateljéer - miljöer som handlar om kreativitet. Jag kommer självklart att vara på plats och rapportera därifrån. Några jag hade tänkt kolla lite närmare på är Young designers och utställningarna Handmade - Craft selected by formex & K.H.V.C och Temautställningen Creative Flow.


Apropå kreativa platser, här är lite bilder från min kreativa hörna.
/Lotta (MayaLee)[© MayaLee Photography]


Ego soppa av Diego Ramos

Diego Ramos har en idé på en soppa som jag tyckte var tankeväckande. En pasta utformad som ordet EGO. Som vanligt i livet så är det några som borde unna sig mer soppa och andra borde inte inta soppan alls.

EN
Ego Soup - some of us need more of the soup others needs less of it.


Snart på väg till Indien och Goa

Ja då är vi snart på väg till Indien och Goa där vi kommer att vara de närmaste två veckorna. På onsdag åker vi. Vi ska packa, jag ska försöka bli helt frisk från min lite ovanliga halsinfektion som jag äter antibiotika mot. Efter sex veckors infektion så är inte energin på topp, men med sol och värme så hoppas jag att krafterna kommer tillbaka.

Om du är nyfiken på hur det går för oss så kan du kika in på min fotoblogg RESEFOTON* där jag då och då kommer att lägga ut bilder. Här hemma kommer MayaLee att ta hand om ROOM and SERVE bloggen och en vän till loss kommer att ta hand om katterna, blommorna, posten och lägeheten. Så vi har inget att oroa oss för utan kan bara slappna av. Hoppas mina bilder nedan värmer lite i kylan. Du får ha det så bra här hemma.

IN ENGLISH
Yes we are soon on our way to India and Goa, where we will be the next two weeks. On Wednesday we will drive to Arlanda. For the time I'm trying to get well from my bit unusual throat infection. After six weeks of infection … I have not a energy at peak, but with sun and some heat I hope that my energy will be back. If you are curious about what happens on our journey can peek into my photo blog RESEFOTON* where I occasionally will publish images. This blog MayaLee will attend to – live well until next time!


Bauke Knotterus gardin med fototryck

Bauke Knottnerus har formgett en gardin som ger en häftig effekt i ett rum. Bakom denna kan du gömma privata rum som sovalkov eller varför inte ett stökigt arbetsrum. Annars är gardinen en väldigt snygg inredningsdetalj.

En rosa dröm hos Kitten Kay Sera

Inte nog med att hon älskar rosa hon bär namnet Kitten. Den rosa passionen har gått så långt att hon till och med bär rosa på begravningar. Tyvärr säger jag då, att hon färgar hunden rosa också.

EN
Kitten, an actress, even wears pink to funerals, has decorated her home in California entirely with pink, and has gone to the length of having her dog Kisses dyed to match.


Tack Westerbergs för er service

Vi köpte ett bubbelbadkar i somras från online-butiken Hemvaruhuset som vi har installerat här i vår hyresrätt. Badkaret som är från Westerbergs fick stå i vår gamla lägenhet i tre månader då vi väntade på att få flytta in i nuvarande lägenhet. Efter knep och knåp så lyckades vi få badkaret att fungera, vi bor i en lägenhet från 1800-talet så det är både vinklar och vrår som ska mätas och det handlade om milllimeter precision. Men, den tjusiga LED-lampan som färgar vattnet i en massa mjuka fina kulörer fungerade inte. Vi ringde Westbergs och utan några problem kom en reparatör hem till oss, beställde en ny anordning för lampan och fixade biffen. Vi tackar för en superbra service :)

Foton från Westerbergs, vårt badkar är den vita högst upp till vänster

Dra kablarna lite mer kreativt?

Dessa kablar som alla sliter med och försöker dölja Maise Maud Broadhead har kommit på en lösning, det gäller at köpa mer kablar. I hemma-hos reportage så retuscheras bilderna PhotoShop - det blir värre hemma. Denna installation kan ge nya uppslag?

EN
A series of installations created with wire flex and cable fixings.

[via trendbeheer/Maise Maud Broadhead]


Märkliga och intressanta kalendrar för 2010 som får mig att le

Kalendern The Men on a Mission visar fd mormon missionärer med bar överkropp. Hot Mormon Muffins: A Taste of Motherhood visar tolv mödrar som hävdar medlemskap i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga i Pinup poser. I hängslen, stövlar och piskor, har damerna klätt av sig för en kalender för  hjälp till Wiltshire Air Ambulance. Vad sägs om Husdjurs- Rock-kalender med bilder på katter och hundar fixade i Photoshop för att se ut som stjärnor. Gene Simmons från Kiss och Amy Winehouse. Eller varför inte en kalender med yoga hundar?

EN
The Men on a Mission calendar features former Mormon missionaries who have dared to pose bare-chested. Hot Mormon Muffins: A Taste of Motherhood features 12 mothers who claim membership in The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints in vintage pinup picture poses.Wearing suspenders, riding boots and whips, the ladies have stripped off for a calendar in aid of the Wiltshire Air Ambulance. The Pets Rock calendar has pictures of cats and dogs made-up (using Photoshop) to look like popstars, such as Gene Simmons from Kiss and Amy Winehouse. Why not a calendar with yoga dogs?


Danska E-type inredde hotellrum på Hotell Fox

E-Types utformade två hotellrumHotell Fox, grunden var ett rum med typografi tillsammans med erfarenheten av att bo på hotell. En ironiska kommentarer baserade på erfarenheterna av att bo på hotell ex som inledning: '89% av alla hotellgäster förvänta er inte några överraskningar när ni kliver in i ett hotellrum.

EN
E-Types designed two hotel rooms for Hotel Fox basing one room on typography and the other on the experience of staying in hotels. A series of faux-statistics commented ironically upon the experience of staying in hotels starting with the following sentence on the door: '89% of all hotel guests do not expect any surprises when entering a hotel room.

[via e-types]


Fler fina pärlor som borde få Det Stora Bloggpriset

Får jag lägga till några till nomeneringar av Stora Bloggpriset? Jag hoppas några blir glada över min mini-nominering?  Jag vill ju fylla på den redan kompetenta listan med fler bra bloggar det saknas riktigt bra bloggar, nu får de ta och vakna där uppe i storstan.  Det finns ju så många toppenbloggar som hamnar lite bakgrunden, varför vet jag inte. För dessa kvalar helt enkelt in med lätthet som gnistor i cyberrymden?

Inredningsbloggar och andra sådana som jag inspireras av:

 


Inredning som andas mellanöstern och orientern

[Foto Tavern Agency]

Lindsey Adelman behärskar konsten att designa lampor

Lindsey Adelman berättar att hennes lampor är ett rent hantverk. Särskilt snygg är ljuskronan, helt i min smak, men något över min budget 1600 dollar per glob. Jag uppskattar att lamporna ser så svävande och lätta ut.

Each fixture is made to order with hand-blown glass globes and custom metal fittings, all crafted locally. Lindsey tells: "Our studio welcomes a close, collaborative process with our clients and is open to custom modifications and interpretations. We now offer a “mock-up phase” for feedback by building a 1:1 model of the fixture for approval. Lead time is 10 weeks. Pricing is generally calculated at $1600 per globe."Mandana en vacker tradition som görs av Meena kvinnorna i Indien

SE
Boken "Nurturing Walls - Animal Art by Meena Women" är skriven av Gita Wolf. I Rajasthan i en byn , är Mandana målningstraditionen något som praktiseras av kvinnorna i Meena stammen i Indien. Konstformen och traditionen går i arv från mor till dotter, den utförs av kvinnor på lerväggar och golv i sina hem.

EN
Nurturing Walls - Animal Art by Meena Women a book by Gita Wolf & Madan Meena. Never seen before outside the walls of Rajasthani village homes, the Mandana tradition of painting is practiced by the women of the Meena tribe. Handed down from mother to daughter, this stunning public art is a community tradition, done by women on the mud walls and floors of their homes, keeping time with recurring festivals and the changing seasons.

[via Boks by its cover/ Tarabooks/ What Possesses Me]
[Photographic Documentation by Madan Meena]


Lars Contzen leker med typografi och korsstygn

Lars Contzen har vågade tapeter och vissa kräver sitt hem. En av de mer 'easy going' i sortimentet är denna med korsstygn: "My Home Is", om nu inte alla redan har tröttnat på den folkloristiska idén som slog igenom stort efter Formex-mässan.  Men här blir korsstygnen hundtandsmönster på väggarna.Anne Paso har skapat en fågel med posten

SE
Anne Paso i Finland (Lovi) skapar platta paket. Du kan skicka denna platt packade fågel till en vän och låta vännen pyssla ett tag med monteringen. Lovi Oy är ett finskt designföretag. Produkterna tillverkas i Finland främst av björkplywood.
EN
Lovi Postcard - Bird
These beautiful wooden cards by Anne Paso of Finland (Lovi) come to life! You can send this flat-packed bird to a friend and allow them the fun of assembling! Set up like a postcard so you can leave a message.
FI
Lovi Oy on suomalainen designyritys, joka suunnittelee, valmistaa ja markkinoi koottavia Lovi-tuotteita. Tuoteperheen on suunnitellut teollinen muotoilija Anne Paso.


Pastellfärger ända från Kerala Indien

Bungalow är en dansk butik och återförsäljare av indiska varor. Danska Minna Hildebrandt berättar om sitt liv: "Today India is literally my second home – my husband is from the beautiful state of Kerala in South India, where we keep our second home and spend our holidays. We love the charm and vividness of these traditional prints and hope that they will bring joy to your shop or home." Minnas butik visades nyss i New York Times. Att leva och bo i Indien skulle jag själv vilja prova på och det är roligt att få drömma vidare på en sådan möjlighet. Jag vet nu inte om jag vill byta ut min sambo för det. Men det finns kanske andra lösningar?

[via svenska bloggen ethnic home]
Gandia Blascos mattor påverkad av en mängd kulturer

Gandia Blasco, är känd för sina huvudsakligen vita utemöbler, men började faktiskt för över sextio år sedan som textil-tillverkare. Dessa snygga mattor kommer i handtuftade och handknutna sorter designen är påverkad av en mängd kulturer: persiska, arabiska och kulturer kring Medelhavet.David Stark gör offentliga utsmyckningar med ett eko-tänk

David Stark är en mycket anlitad multikonstnär och han satsar stenhårt på ett ekologiskt konscept i sina arbeten. Allt går att använda, kartor kan göras om till fåglar, snören till blommor och pappersretserna i papperstrimlaren kan användas både till möbler och blomsterarrangemang.YWVZTQKT77M4

Väggarna får ett lyft med vinylstickers från Paristic Stickers

Hilton Mc Connico har designat ett par riktigt fina stickers som du kan sätta upp på väggar, skåp, laptops eller andra ställen som du tycker behöver ett blickfång eller ett estetiskt lyft. Mina favoriter blev bokstäverna som visar hur typografin är utformad men även den snygga siluetten över Paris som fästs ovanför den vita sideboarden föll mig i smaken.En afrikansk juvel bland bloggar - Saint Verde Digest

Neville Trickett har fotat alla bilder du ser i mitt kollage ovan, än fler hittar du på hennes fantastiskt varma och levande blogg saint verde digest. Här gillar jag särskilt hur väl funkis passar med afrikansk inredning. Färgpaletten harmonierar väl, alla brutna jordfärger tillsammans med turkost ger en spännande effekt.


Foto: Neville Trickett

RSS 2.0