På konferens på Högbo Brukshotell


Foto ©Helena/room and serve

Jag var på utbildning i Relationship Management under tre dagar, intressant och givande.  Högbo restaurang, dess personal och koncepten som jobbats fram där är prisbelönta många gånger,  de blev nyligen rekommenderade av den prestigefyllda restaurangguiden White Guide.  Till middag fick vi en specialkomponerad fyrarätters konferensmeny.  Dessertbuffén, som dukas fram i stort sett varje kväll under året, går knappt att beskriva. Den måste upplevas.


Foto ©Helena/room and serve

En rätt var Pilgrimsmousseline-ostronbonbon-bläckavruga-soyabönscreme till detta räkoljan i en flaska bredvid (jag var tvungen att kolla detta efteråt så bilden visualiserar vad jag trodde det var som låg på tallriken). Detta var en märklig rätt, när den presenterades så vattnades det i munnen, men när den kom in så blev jag förvånad över storleken på portionen och sökte febrilt efter något att äta. Vad skulle man ta? Bläck, en miniostronbonbon, soyabönscreme eller pilgrimsmosselinen? En annan rätt som var spännande var en soppa som man först åt brusgodis till innan (det där lilla i matskeden) - antagligen skulle det då förnimma om en extra festkänsla. Alltid lär man sig något.

Jag besökte Björk & Berries DoftDesigncenter i Högbo


Foto © Helena/room and serve

Björk & Berries är helt unikt i sitt slag i Skandinavien. Deras produkter består till hundra procent av naturliga doftråvaror med tonvikt på lokala produkter. Lingon, blåbär, hjortron, björklöv och honung kommer från trakterna runt Högbo. Det första som slår mig är den underbara doften när jag kliver in i lokalerna. Här finns en liten historisk utställning med olika parfymflaskor och små utställningar om hur man plockar fram dofter.

Det klara vattnet från Stanna Källa uppe i skogen i utkanten av bruket är en del i produkten. Blad, bär och honung har förädlats till koncentrerade doftämnen i ett laboratorium i Grasse i Frankrike. I New York har sedan den svenska parfymören Pierre Wulff komponerat nya doftkombinationer. Det kommer även ett inlägg om min vistelse i Högbo i morgon.

Living in a Box - onlinebutik med Fair Trade designPrecis som jag själv så har Living in a Box ett intresse för rättvis och etisk handel, i online-butiken kan du botanisera bland "Fair Trade" produkter av hög kvalitet. Jag valde några av mina favoriter i kollaget ovan:

  • Bolgakorgar från Ghana designade av Pernille Bülow
  • Handvävda kuddar från El Salvador
  • Swaziljuset kräver lång träning av tillverkaren, ljusen blir transparenta då de tänds. Ljuset består av väl   avvägda delar vax och stearin vilket gör att innanmätet brinner ner medan ytterhöljet består intakt.
  • Slutligen valde jag att visa danskan Anne Blacks minivaser från tillverkningsenheten i Vietnam.

Genom att välja etiskt och rättvist tillverkade produkter bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för småproducenter i utvecklingsländer.