Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Tävla och vinn Philips nya gröna dammsugare FCS9178 här på bloggen!

Vann gjorde Kajsa
Svara bara på frågan: Alltså - vilka funktioner, miljöegenskaper eller annat med damsugaren tycker du verkar vara bäst och attraherar just dig?

Vinn en dammsugare Philips FC9178  från Philips som arrangerar en tävling här på bloggen. Förutom att du städar lite grönare har dammsugaren också funktioner som ergonomiskt utformade handtag designade för att minimera påfrestningen på dina handleder och en indikator som talar om när påsen är full. Munstycket har utrustats med borstar på sidorna för effektiv borttagning av damm i hörn och vinklar. Dessutom medföljer ett Super Parquet-munstycke som snabbt rengör alla typer av golv med sina dammabsorberande mikrofiberkuddar. Minst 60 % av plasten tillverkas av biobaserat eller återvunnet material. Biobaserat betyder att plasten tillverkas av icke ätbara organiska ämnen i stället för icke förnyelsebara resurser som olja. Philips FC9178 kostar ca 2999 kronor.

Vinnaren utses enhälligt av Phillips, som även sänder varan till vinnaren. Tävlingen pågår till och med den 12 juli 2009.


Krickelin Krickelin visar färg och känsla
Kristin på bloggen Krickelin Krickelin visar alltid en sådan känsla för färg och form genom sina bilder. Jag botaniserade bland de extra härliga bilderna och la upp dem i eget kollage. Bara att njuta av dem.

Vackert arbete i filt av Paula LeenNederländska konstnären Paula Leen har arbetat fram filtplattor som är dekorerade med blått mönster - allt från ord, grafik till blommiga mönster finns på filten. De kvadratiska plattorna kan man få som enskilda verk eller  i en serie som hålls samman av ett järnram.

Porslinsfat får nytt liv genom Lill O Sjöberg


Foto Nina Barne

Vackra gamla porslinsfat får nytt liv som ljushållare i formgivaren Lill O Sjöbergs händer. Istället för att köpa nytt, eller att ta tillvara det som redan finns så måste jag säga att dessa var helt underbara.
Via Hanna Marklund  Elle Interiör.

Ingmar Bergmans hem till salu
Ingmar Bergman fick dö på sitt älskade Fårö, där han tillbringat sin sista tid.  Ingmar Bergmans paradis på Fårö är till salu sedan maj månad. Förhandsintresset är stort och man spekulerar i att priset kan bli så högt som 8 miljoner kronor. Gården består av fyra byggnader,  ritades av arkitekt Kjell Abramson i nära samarbete med Bergman själv. Byggnaden blev färdig 1967, detta var regissörens hemvist i nästan 40 år och är en integrerad del av ön, tillsammans med vackra stränder. Till sist, bara en kort promenad från vattnet Dämba, ligger en vackert restaurerad bondgård från 1854. I en gammal vitkalkade lada i närheten ligger Bergmans privata biograf, där han såg filmer varje dag.

Recept som tål grillen från Santa MariaNu är vädret så härligt att det enda jag kan locka med är lite tips på goda recept till grillen. Jag tror inte många surfar på min blogg just nu. Vädret gör en glad och man fårsådan energi känner jag, bara jag tar en liten siesta på eftermiddagen. Testa grillen i helgen med:  Sötpotatisdip - laktosfri, Het lax med Chilli . Grillad getostquesadilla . Kycklingspett med currymojo. Calvadosäpplen med mascarpone crème. Chilimajs med grillade tortillarullar.

Becky Bus har utställning i sommarVintage Fairy Tales på Klockargården, Kivik 27/6 foton av Rebecka Ryberg Skött.

Michael Jackson är död

Föremål som auktionerades ut av Michael före hans död

Alla har hört, Michael Jackson är död. För vissa betydde han mer som för afro amerikaner i form av en svart förebild. Vi vill alla minnas hans musik, inte hans operationer och anklagaelser om pedofili. Frågan är vad som kommer upp till ytan nu när han gått bort. Jag tänker mest på vad som händer med hans barn nu? Fler bilder på Telegraph.

Jag vill vara det där minnet som får dig att le
Grafiska blad av Anna Lena Mayor Ekeblad. Anna Lena är verksam och har sin ateljé i Göteborg, hon har även en egen blogg. Alla hennes tavlor är original. Hon gör inga massproduktioner och trycker inte flera ex av samma tavla. Hon återanvänder sina texter, eftersom tavlorna är handgjorda får samma text ändå aldrig exakt samma utseende.  Anna Lena målar de grafiska bladen för hand med hjälp av gamla trätyper och akrylfärg. Bladen är anpassade efter standardmått och ramas med fördel in med IKEAs Ribba-ramar. Du hittar alla alster hos Eccentric.se.


Återanvända vinylskivor, handskar och ölburkar
Kreativa själar som Paul Villinski skapar vacker konst för offentliga rum med återanvända ölburkar och vinylskivor. Otroligt vackra konstföremål av gamla handskar överraskar mig. Skräp som blir något skönt att se på, njuta av och drömma sig bort genom.

-"Gloves from all ages, classes, occupations, races. Gloves from all walks. Here everyone wears gloves and loses them. Collected over the years and into artworks they make an informal census, a demographic of detritus. (The white, elbow-length, kidskin evening glove was found on the street outside the Plaza Hotel; most of the work gloves come from my industrial neighborhood.) They are easily anthropomorphized; some of them even have names emblazoned on the cuffs."

Sommartorpet startar på torsdag


Foto: Bo Lundquist


Titta på Sommartorpet som startar på torsdag i TV4. Ernst Kirchsteiger och teamet är på plats på den lilla ön Garpen för att påbörja sommarprojektet - den ideella föreningens stuga.-Ernst ska rusta upp och inreda brygghuset på fyrplatsen. Dessutom ska han bygga ett flyttbart trädäck och rusta upp hela ön Programledaren Ernst Kirchsteiger ska under åtta veckor besöka svenskar i deras sommarhem för att hjälpa dem med sina sommarprojekt. Ernst har gjort sig känd som sommarmysets mästare.

I väntan på Ernsteffekten, Nu har högsäsongen startat på Garpens ö. Premiären har varit efterlängtad, inte minst för de nya arrendatorerna på ön, familjen Gustafsson från Bergkvara. - Det är givetvis en PR som inte går att beskriva. Jag tror de räknar med 1,4 miljoner tittare per avsnitt. Det är helt otroligt egentligen.

En blå utställningPressbilder Ostergötlands Museum


Foton Anna Von Brömmsen

Hur underbart är inte detta? Att ens samlande av ting kan bli till en hel utställning - just denna består av blå saker. Blått i historien och i folkkonsten, blått som tillstånd och känsla, blå musik och blå dikter. En utställning att bli glad av, med utgångspunkt i Håkan och Åsa Wettres samling av blå ting på Östergötlands länsmuseum 6 juni - 11 oktober


Väldigt många människor älskar den blå färgen, bland andra Åsa Wettre, textilkonstnär, och Håkan Wettre, förste intendent på Göteborgs Konstmuseum. Paret Wettre har samlat blå ting under en stor del av sina liv och det är deras magnifika samling som utgör grunden i utställningen det Blå. Det handlar om blått i historien och i folkkonsten, blått som tillstånd och känsla, blå musik och blå dikter. En resa genom tiden ut i världen...


28 svenska arkitekthem

Hur ser det ut hemma hos "proffsen"? Vilka tankar har en arkitekt kring sitt eget boende? Författaren Kenneth Kauppi och fotografen Patric Johansson har besökt 28 svenska arkitekthem under åren 2004-2006, för att ta reda hur arkitekterna själva har inrättat sin egen tillvaro.  För några av arkitekterna har ekologisk anpassning varit den viktigaste ledstjärnan. För andra har platsen betytt mest. Eller lättsköttheten. Eller estetiken. Och så vidare.

Gult är sommarens färgGult är väl en av sommarens färger, inte lika kul på vintern, men strålande när det är grönt ute och solen värmer. En finsk blogg med gult i sitt namn är Keltainen talo rannalla (Ett gult hus vid stranden) där jag botaniserade bland gula bilder.

Lager 157 har startat avdelningen Tur & ReturLämna in tröjan du tröttnat på eller byt bort jeansen som av någon anledning inte längre passar. Lager 157 har startat avdelningen Tur & retur i sin butik i Gällstad. En bytesavdelning där kläderna du byter till dig är miljömärkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.


Lager 157 har i 10 år erbjudet mode till max halva priset, kläder som till största delen består av modebranschens överskott. I samband med återinvigningen av företagets butik i Gällstad lanserades avdelningen Tur & retur där även kundernas överskott kan få nytt liv.


Tur & returavdelningen består av fyra rum fyllda med second hand. Kunderna kan ta med kläder man tröttnat på och byta in dem i butiken. Lager 157 värderar plaggen utifrån fyra kategorier som sedan ger rätt till byte mot "nya" second hand-kläder. Alla begagnade kläder blir märkta med Bra Miljöval. Läs grundaren Stefans blogg.


Så här går det till
1. Ta med dig de plagg du tröttnat på eller inte längre använder till Lager 157 (än så länge bara i Gällstad).
2. Lämna in plaggen vid informationen i entrén.
3. Lager 157 värderar dina kläder och du får färgkodade kvitton som motsvarar det du lämnat in.
4. I Tur & Retur-avdelning får du sedan välja och vraka bland second hand-kläder som andra kunder bidragit med. Har du fått ett rött kvitto får du till exempel hämta ett plagg ur den "röda" containern.
5. I kassan betalar du 20:- i hanteringsavgift per plagg.
6. Eventuellt oanvända kvitton kan du använda vid senare tillfälle (senast 1 år efter inlämningsdatum)

Kläderna du lämnar in ska vara hela och rena. Lager 157 tar emot max 10 plagg/kund och tillfälle. Det går även att köpa kläderna utan att byta in något men då kostar det såklart lite mer.


Vauni Globe en svensk miljövänlig eldstad

Vauni Globe är en svensk eldstad som utmärker sig genom miljövänlig teknik och skön form. Istället för ved eller gas drivs den av ren bioalkohol vilket gör den skorstensfri då restprodukterna är det samma som beståndsdelarna i utandningsluft. Den representerar en ny generation eldstäder som erbjuder unika möjligheter att inreda med eld den är en representant för god svenk design.

Vauni Globes klotform markerar en ny syn eldstadsdesign. Den är en fristående och skorstensfri eldstad på fot som kan snurras 360 grader för optimal betraktningsvinkel och flexibilitet. Globe är utrustad med marknadens mest avancerade etanolbrännare och har integrerad reglering av värmeeffekt och lågstorlek. För att släcka elden vrider man enkelt på kontrollreglaget. Insatsen kan fås i en rad material, exempelvis i slät betong vilken tillverkas i en gjutprocess som ger materialet fascinerande egenskaper och charm - varje insats är helt unik. Denna mobila eldstad är formgiven för att inbjuda till samvaro och inspiration. Dess design är vacker för ögat, tänd såväl som släckt.

Nostalgi för uthyrning - hyr ett rustikt tältFeather Down Farms i Storbrittanien är småskaliga gårdar runt om i landet som erbjuder en stuga, mja eller rättare sagt - mer av ett rustikt tält, där upp till 6 stycken kan sova. Det finns ingen el i Feather Down tält, men oljelampor och ljus och varma duschar finns i närheten. Gästerna kan samla in färska ägg i gårdens hönshus varje morgon Feather Down Farms nyligen expanderat till Nederländerna, Frankrike och USA, med ytterligare länder i sina planer för framtiden.
www.featherdownfarm.co.uk .
Altanen byggs på fritidshusetJa då har en altan dykt upp hos oss ute på landet. Det känns så roligt, nu börjar vi känna att detta är på riktigt.Vi valde ett traditionellt tak i pannplåt, hängrännor och övrigt kommer också vara i metallfärg. Vi beställde taket från Ekonomistål som levererade taket till torpet, oerhört praktiskt.  Ernst Kirchsteiger talar varmt om pannplåten, som han har valt såväl privat som vid restaureringen av en kolonistuga i SVT:s Nya Rum. "Pannplåt är ett ärligt material: rent, lugnt och kraftfullt som inte låtsas vara något annat. Löparrillorna skapar ett snyggt, grafiskt mönster. Det är ett vackert plåttak och det syns att det är kvalité. För mig känns det även bra att det är svenskt, lokalproducerat och att profilen har en historisk koppling bakåt i tiden".

Vi håller på att spackla alla kvisthål, sedan ska vi slipa detta. Därefter ska Schellack på för att förhindra att kvisthålen tornar fram under den vita färgen. Schellack är en ren naturprodukt som använts vid ytbehandling i flera hundra år. Råvaran är ett sekret från en sköldlus. Det används för att få en djup yta s k "franskpolering" och även för att isolera kådan i kvistar "kvistlack". Schellack kan köpas i flingform för att lösas i etanol eller som färdigblandad lösning "Schellackpolityr".  Schellacken plockas från träd i bl a Indien. Där har en sköldlus lämnat sitt sekret i hålor och gömmor.

Hyresrätt - förändra den efter dina behovDå har vi så smått börjat att installera oss i vår nya hyresrätt. Nu vill vi anpassa den efter våra behov, vårt sätt att leva. Handtagen i mässing på köksluckorna hade gjort sitt, vi köpte nya på IKEA som heter Metrik. Vi tar med oss dem om hyresgästen efter oss inte vill köpa dem. Vi sparar allt som suttit i lägenheten vid vårt inflyttande. Dörrarna in i sovrummet är i glas, och vi har behov av att kunna ha det insynskyddat till rummet, så vi köte dekorplast som man kan flytta hur många gånger som helst. Jag tycker att mönstret på plasten blev väldigt lyckat. Fönsterfilm Modern från Linea Fix (Prismafilm) var gjuten och enkel att hantera. Här ser du en film hur enkelt det är att sätta upp och ta bort.
I badrummet hade hyresvärden pluggat igen gamla borrhål i kaklet med silikon och en slags pluggar i plast. Det såg hemskt ut. Så vi köpte plastdekor till kaklet i form av grenar och blad, vi placerade dekoren strategiskt och resultatet blev bättre och fräschare. Fönsterplasten i badrummet hade läskiga fläckar och var slitet. Även här köpte vi dekorplast att täcka för fönstren. Istället för att täcka hela fönstret föredrog vi att sätta upp en hissgardin. Den drar vi upp när vi badar och kan då titta på himlen. Den vackra fönsterfilmen Träd av Maria Liv är en perfekt avskärmning. Över badrumslampan i taket har vi trätt en rislampa inköpt på Åhléns kallad Blommig, ett mysigare ljus.

Gitarrbyggarnas passiva hus i Komstad

Foton Uppvik & Döttrar

Gitarrbyggarnas passiva hus i Komstad - Känslan för hantverket, omsorgen om materialval och sinnet för detaljer förnekar sig inte. Kvalitet och funktion går hand i hand. Färgskalan är mild och naturnära. Tankarna går också till den amerikanska Shakerrörelsen. Deras funktionella, sparsmakat enkla stil med ändamålsenligt utformade detaljer har många beröringspunkter med de svarta husen i Komstad. Estetik och teknik är alltid goda parhästar.


Underbar midsommar i TorshällaDagen började med sol för att sedan gå över i hagel! Sedan växlade vädret under dagen så det räckte för ett helt års årstidsväxlingar. Och vad trevligt det var hemma hos Annelie och Camilla som bodde så fint vid vattnet i Torshälla. God mat och mycket skratt gjorde dagen till en riktig höjdpunkt denna sommar, och sommaren som bara har börjat. Neo min systerson tyckte det var roligt med alla glada tanter och farbröder, och hade svårt att somna på kvällen. Värdinnorna bjöd på tilltugg a la Midsommar och vi grillade senare på kvällen. Trots regnet så var det ganska varmt och vi rymdes alla under markisen.
Rosor på tallriken efter midsommarenPlocka rosor i midsommar om du tröttnat på att försöka drömma om din tilltänkta. Rosorna kan du ha nytta av längre. Hos HD hittade jag en vacker artikel. Jag vet inte om det var bilderna eller recepten jag föll för, jag tror det var bilderna! Om du blir nyfiken på att "laga till något på rosor" så ska du veta att allra bäst smak har de gammaldags rosorna och vildrosorna, det vill säga de som även kallas nyponrosor och växer vid stränder och offentliga parkeringar och liknande. Som gammaldags rosor brukar man räkna rosor som har mer vedartat grenverk och bara blommar en gång per år.

Rosensocker
Tidsåtgång: 3-5 dygn med förberedelser

Piffigt att strö på tårtor, våfflor och eller pannkakor. Kan också användas när man bakar småkakor. Ta vara på rosor som håller på att vissna.

50 g torkade rosor (gärna doftande)
150 g socker
2 tsk vaniljsocker

Samla rosenblad och sprid ut dem på en kökshandduk på ett torrt, varmt och luftigt ställe. Låt ligga tills de är torra som papper.
Kör rosenbladen tillsammans med socker och vaniljsocker i mixer tills sockret är väldigt finfördelat. Förvara i burk med tättslutande lock.
Strö på kakor, tårtor, våfflor eller pannkakor. Kan också användas när man bakar småkakor.


Kändisar dukade bord för Designpassion
Pressbilder Designpassion

Skådespelaren Johannes Brost, krögaren Erik Lallerstedt, inredarna Simon & Tomas, mode och trendjournalisten Cay Bond, kokboksförfattaren Dominika Peczynski, artisten Meja och Ladies Night grabbarna dukade upp sitt drömbord på utställningen Design Passion vid Stureplan i Stockholm. Tillsammans med, Carl Malmsten, London W8, Spiti, Dis, Bohème och NK Classic Home skapade de sina drömmars bord.

Fakta om Design Passion

Design Passion är en ljuvligt inspirerande utställning för dig som gillar inredning och design. Mitt i city, vid Stureplan, finns 2 500 m2 med läckra hemmiljöer och smarta arbetsplatser. Utställningen pågår hela sommaren, fram till och med den 30 augusti.


Drömhuset för sommaren - trädäcket som gör sommaren

Foton Uppvik & Döttrar


Stora glasade skjutdörrar som kan öppnas och stängas efter behag. Rörelsen mellan de olika ytorna blir lätt och obehindrad, och ger ett mjukt sätt att leva. Barfotavandring över solvarmt trä, en stunds vila i soffa eller säng, med fullt öppna skjutdörrar som smyger in vindarna, dofterna, fågelsången...


Detta hus som en gång var en spännande "installation" på Bo99 i Helsingborg, bestående av ett antal små moduler där arkitekter från hela världen fick skapa sina egna visioner för vart och ett, blev så småningom ett härligt hem för livsnjutarna i Juleboda.  Ägarna köpte husen och flyttade hit tre av dem, placerade ut och byggde ihop för att få de önskade boytorna och proportionerna. De svarta huskropparna är eleganta och välproportionerliga.

Enplanshus, gästhus och förråd som är sammanbunda med ca 250 kvm trädäck. Bostad ca 70 kvm. Gästhus ca 25 kvm. Läs mer hos Uppvik & Döttrar (öppnas som pdf.)


Ernst Kirchsteiger lanserar Gårdshuset

Pressbilder: Christer Pöhner

I samarbete med maxit Sverige lanserar Ernst Kirchsteiger Gårdshuset - ett stenhus med friggebodsmått och massor av ljus och rymd. Det femton kvadratmeter stora lilla huset, byggt av maxit DSM, finns nu att se på Husmässan i Botkyrka. 


Det var när Ernst sökte ett lätthanterligt material att bygga ett litet hus av, som han upptäckte det patenterade byggblocket med not och spont som fogas samman utan bruk.

- Först funderade jag över hur i hela friden det skulle gå till;att bygga stenhus utan bruk. Men snart insåg jag hur fantastiskt enkelt det är. Det är bara att stapla och för varje sten växer huset lite till - och man kan faktiskt ändra sig eftersom man bygger helt utan bruk. Gårdshuset är tänkt att vara ett rustikt hus utan egentliga begränsningar. Det ska kunna förändras - precis som våra liv.

Råvaran i maxit DSM byggblock är kalkfattig och finkornig lera hämtad från östgötska åkrar. Materialet är dessutom tåligt, frostbeständigt, okänsligt för fukt och mögel.


Tävla och vinn boken "44 projekt att gjuta själv"Nu har tre stycken chansen att vinna en bok om att gjuta betong, precis lagom till sommaren.

Vinnarna blev Maria Bohlin, Elinor och Stina Nordström!

Ikea - design och identitet
Jag är en sådan som samlar på IKEA-kataloger men Eva Atle Bjarnestam har gått ett steg längre:
-"Ikeas kataloger är som fotoalbum av det svenska hemmet. Här speglas samtiden i allt från 70-talets bruna manchestersoffor och lackade furuköksbord till dagens moderna design i PS-kollektionen av högsta internationella klass. Det är retro, nostalgi, nutid och framtidsvision."

Ikea - design och identitet är en personlig skildring av ansiktena och idéerna bakom Sveriges mest kända produkter. Förutom en ingående historiebeskrivning över Ikeas utveckling till föregångare inom möbeldesign innehåller boken ett omfattande design- och formgivarregister där namn som Sigvard Bernadotte, Dan Ihreborn, Verner Panton, Thomas Sandell och Mats Theselius märks. Men också de relativt anonyma formgivarna omnämns. Allt generöst illustrerat med bilder från Ikeas välfyllda arkiv. Vi får också återse några av Ikeas prisbelönta reklamkampanjer. En djupdykning in i designhistorien hos ett företag som för alltid präglat vår svenska folksjäl...


Missa inte Ikea på Liljevalchs.

Botmedel mot regn - recept från Italien - Italia AmoreItalia Amore, Stora italienska kokboken av Caroline Hofberg

Hur trött är jag inte på detta "sommarväder"? Någonstans måste jag få hitta lite sol till sinnet, vackra bilder och drömmar om en sommar. Lik känslan när man ser Packat och Klart i februari eller bilderna från teveprogrammet Robinson under yllefilten i soffan. Eller som Johan Palms nya skiva heter My Antidote. Här är min Antidote:

I Italien är måltiden en fråga om livskvalitet och njutning. Stunden vid matbordet är dagens viktigaste, inte något som man så fort som möjligt avslutar. I det italienska köket är det råvaran som ska stå för smaken och självklart är maten lätt, ren och innehåller massor av grönsaker. Ingredienserna är lokalt odlade och producerade och maten lokalt tillredd, helst hemma eller i kvarterskrogen runt hörnet. Erfarenheterna från detta avlånga lands alla hörn har Caroline Hofberg samlat i Italia Amore. Du hittar den hos Prisma.


Virkad lampa att drömma omHos bloggen Jennys Hus hittar du många smarta tips. Denna virkade lampa lyfte Jenny upp i en av sina inlägg och nu måste jag hitta någon som kan virka åt mig!  Jenny har botaniserat hos Mönsterakivet och det gjorde jag med, det gav mig en liten kick. Sedan starten hösten 2008 har Mönsterarkivet vuxit i snabb takt. Antalet mönster har mångdubblats, och fylls på varje vecka med roliga och nyttiga länkar.

Hemma hos Marija och Nikola i Göteborg

Två läsare hörde av sig med egen design och före och efter bilder-  och då blir jag alltid extra glad, Marija Cvijovic och Nikola Drincic  är båda födda i Serbien men bor idag i Göteborg i en trea på 67 kvm:
- "Vi köpte lägenheten förra året i januari och det var inget fel på lägenheten och den hade egentligen inget behov av renovering men jag skulle ju inte vara arkitekt om jag ska inte ville ändra på något.Och vi renoverade ALLT. Och vi gjorde allt själva utan badrummet och elen i hallen och köket."
 
Hela jobbet har tagit lite mindre än ett år och de testade olika idéer. När paret flyttade in var en del av köksluckor i rostfristål och de gillade det skarpt:
- "Vi bestämde för att huvudidéen ska vara blandning mellan industri och natur. Till exempel: när man kommer in i lägenhet få man en hälsning av en kapphängare i form av träd sen kommer väggen av konstgjort gräs,  en annan vägg klädd med kohud och på slutet kommer köket med  luckor och hyllor helt i rostfritt stål."Betong - 44 projekt att göra självEfter succén med Betong som hobbby lockar nu Malena Skote med nya dekorativa betongprojekt. Uppfinningsrikt och inspirerande - allt pedagogiskt beskrivet med steg- för stegteckningar och fotografier. Boken är perfekt med dessa beskrivande illustrationer och jag får enkelt upp nya tankar på vilka byttor, formar och lådor som jag skulle kunna gjuta i.
Ges ut av Prisma.GUDRUN + PER - design för hållbar utvecklingGUDRUN + PER
- en examensutställning av designstudenterna vid Växjö Universitet, intar torsdagen den 11 Juni Designgalleriet på Odengatan i Stockholm. 17 kandidatstudenter ställer ut sina examensarbeten - grafisk form, produkt-, inrednings- och möbeldesign.Namnet för utställningen är hämtat från stormarna som under 2005 respektive 2007 drog fram över Europa och Sverige och ödelade stora skogsområden i bl. a Småland. Genom att använda virke från fallna träd från dessa stormar i utställningsbyggandet vill studenterna i enlighet med utbildningen fokusera på den hållbara utvecklingen.


Mique öppnar webbshop - MILQ.seVarför inte en diskduk med Victoria & Daniel?
Barbro Hansson ägare av Sveriges största MIQUE butik går emot strömmen och satsar fullt ut i den rådande konjunkturen. Idag när många är passiva så passar Barbro på att utveckla butiken på Gamla Brogatan 26 i Stockholm med ytterligare butiksyta, där nya design- och inredningsprodukter fyller hennes över 300 kvm stora butik.


Dessutom har Barbro öppnat en helt ny nätbutik http://www.milq.se/ med närmare 1000 artiklar.

 - Jag har egentligen redan fullt upp med den fysiska butiken, men enligt många kunders önskemål så öppnar jag nu även en nätbutik. Jag har så många turister och affärsfolk inne i butiken som passar på att handla med sig roliga inredningsprylar, vilket gör att jag har fallit för mina kunders önskemål.


EM presenterar Oscar Magnusons möbelkollektion


Möbelkedjan EM och formgivaren Oscar Magnuson, hittills mest känd för sin glasögondesign, presenterar nu en helt ny möbelkollektion - soffa, fåtölj och fotpall. EM gör en satsning på design och det här är den första kollektionen som skapats. Produkterna finns i butik fr o m den 26 augusti.

I sin formgivning ville Oscar Magnuson utgå från person och livsstil och hur vi lever med våra möbler.
- Jag har sökt ett klassiskt uttryck som förhoppningsvis känns hållbart över tiden, säger Oscar Magnuson.
Möblerna blev nästintill exakt som jag tänkt mig utifrån de första tankarna. De har referenser till svensk historia, ända tillbaka till 1600-talet, och är samtidigt inspirerade av operahuset i Sydney, som jag också döpt kollektionen till. Mer om arbetet här.

Lotta Kühlhorn - bland mönster och kakeldekorSerien heter MADAME och är designad av Lotta Kühlhorn - i serien finns olika mönster av blad som byggs ihop till ett eget mönster. Dekoren är självhäftande, passar standardkakel i storlek 15 x 15 cm.  Du hittar den hos Favoritsaker. Mer arbete av Lotta hittar du här nedan.


Specialanpassade kök för funktionshindrade
Pressbilder Granberg

Bröderna Granbergs snickeri byggde det första specialanpassade köket för funktionshindrade för ca 40 år sedan. Idag ser de sin uppgift i ett vidare perspektiv. Det handlar om att göra vardagens sysslor enklare och bekvämare för alla.
 
- "Genom att utveckla, tillverka och leverera innovativa komfortlösningar för kök och badrum har vi nått en världsledande position - fortfarande med fötterna stadigt på jorden och viljan att engagera oss i just dina behov och önskemål. Våra ErgoKök är skapade för dig som tröttnat på att klättra på pallar för att nå översta hyllan, för dig som vill slippa stå med böjd rygg vid diskbänken, för dig som måste kunna sitta ned och laga mat eller bara vill ha ett häftigt kök med smarta funktioner utöver det vanliga."

Design House Stockholm lanserar ny hemsida med webshopPressbilder Design House

Design House Stockholm lanserar ny hemsida med webshop - hela produktutbudet på ett och samma ställe - samtliga varor ur  hela sortimentet. Unna dig någon av de senaste designnyheterna eller  njut av klassiska kollektioner - allt finns tillgängligt på designhousestockholm.com.

Företaget samarbetar med ett 60-tal olika formgivare och produkterna säljs världen över, både via återförsäljare, egna flaggskeppsbutiker  samt via den egna webshopen. Design House Stockholms nya hemsida är full av inspiration ochtips  kring det senaste inom inredning och design. Man kan här ta del av  nyheter, trender, intervjuer med intressanta designers och  naturligtvis hålla sig à jour med det senaste från Design House  Stockholm.

Präglad plåt till sommaren står sig vackert i naturen

Bilder Sköna Hem
Foto: JOHAN CARLSON

Sköna Hem bjuder på en snygg bildserie med präglad plåt. Själv har jag införskaffat mig plåtpallar till landet. Plåt med fin dekor i relief kan göras på maskinell väg, men den gamla metoden med cicelering för att skapa invecklade mönster i metallytan lever också kvar i många delar av världen. Själv köpte jag två zinkpallar på Granit till stugan.

Årets Sill 2009 - och Sveriges enda flytande hotell
Fänkålsdill och akvavit - motiveringen till Årets Sill 2009 lyder: "En traditionellt nyskapande sillinläggning med mycket attraktivt utseende, doft och smak. En sill som man inte tröttnar på - en redig sill."  Årets jury har utgjorts av författaren Viveca Lärn, skådespelaren Peter Harryson, krögaren Ulf Wagner och Rolf Westerström, vd på Sjöräddningssällskapet. En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapets arbete för ökad säkerhet till sjöss. Sillen produceras av Klädesholmens Sill.

Längst ut på Tjörns västsida, på sillön Klädesholmen, ligger Salt & Sill - krogen med kustens bästa läge här kan du avsmaka årets Sill. En härlig bryggservering och fönster med havsutsikt ger en oslagbar närhet till havet.  I oktober 2008 öppnade, i anslutning till restaurangen, Sveriges första flytande hotell som blivit en mötes- och konferensanläggning med 46 bäddar och verksamhet året runt. Här kan gästerna konferera och umgås i en inspirerande miljö, äta och dricka gott och sedan somna till ljudet av kluckande vågor. Trots den lugna miljön finns alla möjligheter till spännande och roliga aktiviteter med fokus på såväl hav som mat och dryck. Personalen är professionell och serviceinriktad och lägger all kraft på att möta - inte kunden - utan människan i sig. Salt & Sill är hotellet och mötesplatsen med en trivsam, personlig atmosfär präglad av nordisk modern enkelhet.


Hus eller helvete?Ett ungt par har köpt sitt drömhus. Nu ska det bara renoveras efter deras smak så att det blir perfekt. Med inhyrd svart arbetskraft, såklart, för när man är goda människor kan man ibland unna sig moraliska gråzoner. Hantverkarna bestämmer allt, för dom kan allt. Men denna skräckregim väcker en hittills okänd brutalitet i de goda människorna...
Sverigepremiär på Stora Scenen 19/9 2009 på Uppsla Teater


Fredrik Färg - tidningsstället Skyskrape i BerlinEn arkitektonisk skog av tidningsställ, eller som solitärt tidningsställ, du väljer. Skyskrape skapad av Fredrik Färg visas upp under Allstars DMY 2009 i Berlin.

Rea på H&M Home Collection!
Moderna kök med spännande inspiration


Länk till Inspirationsbilder från HärjedalsKök

Mer spännande kök och kreativa lösningar för dig som vill ha mer än ett kök hittar du hos Härjedals kök. Jag antar att vitt är den vanligate färgen på köken i Sverige? Och olika färger på över och underskåp lär nog inte vara så vanligt heller? Men när man ser kök som utformats och designats på annat sätt så blir man lite lockad.

RSS 2.0