Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Snyggt fixat - från ruckel till snygg hall med matplats


Bilder Apartment Therapy

Att förvandla denna orgie i mörkt trä till något ljust och snyggt är riktigt bra gjort. Inte slet man ut allt och ställde in ett dussinkök utan behöll så mycket man kunde. På det viset fick man en separat matplats och en del för hallen.

Svart och Vitt i Sköna Hem

sköna hem
Bilder Sköna Hem

Arkitekten på Base i Los Angeles visar före och efter bilder

before after
before after

Jag fick kontakt med Peter Vidal på Base i Los Angeles. Jag ville att han skulle visa några av de snygga förvandlingarna hans arkitektkontor gjort åt vanliga människor. Särskilt snyggt blev projektet Long Beach, enligt min mening.  Pter berättar att sovrummet förvandlades till ett öppet loft genom att ta bort det taket. Det ursprungliga taket var högt, men att ta bort innertaket gav ytterligare rymd.

- "Den största utmaningen var att få bättre garderober genom att ta bort en vägg i sovrummet kunde vi utöka garderobsväggen till över 16 meter och konstruerade en garderob för att rymma garderober för honom och henne samt en media-garderob för att lagra Audio komponenter i. I sovrummet byggde vi en plattform av vit ek mellan sängen. Badrummet var också uppdaterats med grå porslin kakel från golv till tak. Den ursprungliga gjutjärnbadkaret ersattes med ett nytt badkar med jetstrålar från MAAX Urban och all annan inredning är från svenska Hansgrohe och Duravit." Fler bilder hittar du på Base webbplats.


Fredrik Färg skapar konst eller är det inredning?
Underbar design gör Fredrik Färg. Lampan som finns i både svart och vit kan du forma efter din egen smak. Den svarta blev min favorit och fåtöljen som ser ut att bära en designerkappa är som hämtad ur en fyrtiotalsfilm. Jag vill ha mer, det är en underbar lek Fredrik leker.

Fantomen, Modesty Blaise, Blixt Gordon och MuminFölj Roy Lichtenstein och de andra popkonstnärerna. Gör vardag av dina seriehjältar. Varför inte låta Fantomen, Modesty Blaise, Blixt Gordon och Mumin hållas på mattan? Du väljer din hjälte och de tillverkar mattan i den storlek och färg du önskar.

a-carpet drivs och ägs av de två grundarna Charlotta Hagerud och Anna Landé. Charlotta är civilingenjör och industridesigner från KTH med sälj- och marknadschefserfarenhet från främst data- och telekombranchen. Anna är marknadsekonom från IHM kompletterat med juridikstudier och har bred och mångårig erfarenhet som säljare, inredare och marknads/försäljningschef på en rad företag inom möbel- och inredningsbranschen.


Cate & Nelson gör Eskilstuna kända på Furniture Fair

Cate & Nelson tillsammans med ByHue, CoCo form och  Svenska Designrådet

Här hemma i Eskilstuna på G:a Tullgatan 3, hittar du Cate & Nelson  (Cate Högdahl och Nelson Ruiz-Acal)  tillsammans med ByHue, CoCo form och  Svenska Designrådet. Nelson är från Sevilla och Cate har finska rötter som jag,  Cate och Nelson träffades när de läste industri och produktdesign i Madrid, och flyttade till Sverige för nästan tre år sen. Favoriter för min egen del ser du i kollaget ovan, spännande är bokhyllan med fasta prydnadssaker och föremål. Fåtöljen är något att få drömma om att äga och lampan skulle jag naturligtvis mer än gärna ha hemma på nattduksbordet. Modernt, innovativt och lekfullt, någonstans i detta så finns det traditionella formspråket som gör att det är enkelt att ta sig till möblerna.

- "Våra olika bakgrunder är nog det som färgar våra produkter mest, kontrasten av det norraste Europa till det sydligaste.   Vi ställde ut vår första kollektion möbler förra året i Ianuari  kallad MM Cologne. I maj blev vi särskilt inbjudan till ICFF New York för att visa upp vår stol Oz.  Du hittar oss på Greenhouse 4-8 Februari under Furniture Fare på Formex!"

Your Wallpaper och Sveriges främsta formgivare

Your Wallpaper har tryckt personliga tapeter sedan 2004. Eftersom Your Wallpaper producerar tapeter per vägg istället för per rulle så öppnar sig möjligheterna för helt andra typer av motiv.  För att tänja på begreppet tapet lanserar Your Wallpaper tapetkollektioner som är gjorda av några av Sveriges främsta formgivare, konstnärer, illustratörer och modedesigners.   Några av de lite kändare namn som alla skapat en tapetkollektion är bland annat Jesper Waldersten, Gunilla Pontén, Pär Engsheden, Helene Billgren, Lovisa Burfitt, JimmieMartin, Lisa Bengtsson, Cassandra Rhodin, killarna bakom Grandpabutikerna, Ingela och Vi m.fl.


Före och efter - lampfoten för en tjugaNu tyckte bloggaren Skönt Hemma att lampfoten som hon köpte in för en tjuga var riktigt snygg som den var men teaken passade inte riktigt in i deras hem, så hon beslöt sig för att spraymåla den svart: "Och det ångrar jag inte! Jag fullkomligt älskar lampfoten som kompletterades med en lampskärm från Ikea. Det kallar jag fynd!"
 


Drömmen om ett orangeri

orangeri
Fotografier av Susanne Hallmann/kollage R&S/ Förlag Infobooks/teckningar av Stefan Söder

Orangeriet är ett alternativ till växthus, som är uppvärmt och därför kan du odla växter som hör hemma i varmare länder. I ett orangeri kan du vistas året runt i ett skönt klimat och i en vacker miljö. Boken visar från hur du går till väga när du bygger och inreder ett eget orangeri,  till recept på hur du använder skörden. Drömmen om ett orangeri är en vacker bok och den väcker längtan efter sommaren. Lyxen att äga ett orangeri, jag blir inspirerad av dessa målmedvetna entusiaster - de älskar sitt södra Europa, för det är vad du får tillgång till i ett tempererat växthus. Om sommaren känns långt borta så värmer denna bok dig ett tag.

Tips
Lantliv i stan visar bilder från Julita Gårds Orangeri.

TisdagsTanken - av Solåkra

TisdagsTankenDenna veckas TisdagsTanke är skriven av Ann-Charlotte på bloggen Solåkra:

Jag bodde i Köpenhamn och kom hem från jobbet en dag. Blev förvånad över att kläderna låg utspridda över golvet och att lådorna var utdragna. Så lämnade jag det väl inte när jag gick?, tänkte jag och tittade extra om fönstret var öppet. Fönstret var stängt. Blicken gick mot smutstvättskorgen, allt låg utspritt. Och sakta gick det upp för mig. Det här är ingen tornado. Det är något främmande. En okänd, otäck, onskefull människa. En ovälkommen, oinbjuden, smutsig har rotat runt. Saker fattades.

Datorn med bilder av älskad familj, pengarna jag skulle ha till mynttvätten, musiken och smycken. Borta! Puts väck. Minnen - stulna. Kränkt. Illamående, kräkfärdig, svimfärdig. En objudem okänd har forcerat min dörr, vet allt om mig. Jag vet inget. Ville fly, aldrig komma tillbaka, var äcklad och rädd. Jag hade tappat oskulden och ville bara ha den tillbaka. Mitt hem och min trygghet. Min borg. Det har gått några år.


Nu väntar jag med spänning på att se vår nya ytterdörr. Bakom den lykta dörren sitter jag ifred. Där finns rum för egna tankar och hemligheter, min egen självvalda tid och ibland en skrämmande ensamhet. Dörren är vägen. Knacka på, stig in. Min dörr stänger ute kyla, vind och mörker, den skyddar mot tjyvar och det okända och skrämmande. Jag öppnar porten till friheten och för att söka ett möte. Gå mot utgång! Utgång! Fest! Här flödar värme, ljus och friska fläktar. Här passerar vänner, hjälpen, gemenskapen och förhoppningsvis också den allt för stora soffan. Den är personlig. Den går till mitt hem.

Jag bär nyckeln om min hals i en ring, som en ring. Vrider om och är trygg. Det är vi! Och där ingen nyckel passar, där öppnar tålamodet. Dörren är lycka, kärlek och människans personligheter i bevingade ord. Hör bara:

"Lyckan smyger sig in genom en dörr du inte visste stod öppen" och

"Det finns öppna människor, dom som har dörren på glänt och sen de som redan har stängt"


Jag hoppas att jag är öppen, eller åtminstone har dörren på glänt. Jag tror på mirakel, att "Liten nyckel kan öppna stor dörr". Jag har gått vidare, förlåtit den som stulit och brutit sig in i mitt hem. Fastän det är lättare att stjäla än att förlåta. Det är lättare att förtäras av bitterhet än att älska. Men mitt samvete är rent. Jag har inte valt den lätta utvägen. Mitt hem är min borg, igen!


Bemz-förvandling hos The Ywestone

bemz

Vad fint The Yvestown förvandlat sin Ikea soffa med överdrag från Bemz. Bloggaren är en av domarna i Bemz tävling, jag har lyckats hamna bland dessa. Några andra bloggare som är utvalda är: Leslie Webster/Apartment Therapy, Elka, Karl/Casa Sugar, Frida Berglund/Husmusen, Jules Yap/Ikea Hacker


Återvunna metall-bokstäver


Foto Urban Outfitters

Föörutom muggar med bokstäver så hittar du överdimensionerade metall-bokstäver. Tillverkade i 100% återvunnet material och finns i en mängd olika stilar och färger hos Urban Outfitters. Lite vårkänsla kan jag få av dessa färger och kanske pressar jag fram en känsla nu när vädret är så grått.

Chair CoutureVackra och internationellt erkända Chair Couture gör klassiska möbler med moderna kläder. Underbar är divanen att dyka ned i, med mönster som påminner om en pool att plaska omkring i. Någon av dessa färgklickar i ett Skandinaviskt vitt hem som är ganska vanligt i Sverige skulle lyfta hemmet till en annan nivå.
Per fotar hem

Per Ranung
Foto Per Ranung

Med köket i fokus - hitta din stil

  

Via home.dk

Hemma hos de Trendiga

Foto Aftenposten/ Dons Signe Margrethe
Foto Aftenposten/ Dons Signe Margrethe

Flygande SmörFlygande Smör - The Butter Flying  är en designstudio i Montreal, Kanada där konstnären och formgivaren Sylvie B. Skapar dekorativ konst och design föremål för moderna interiörer och miljöer. Hon gillar att jobba med papper, pärlor, ädelstenar och att skapa tredimensionella verk med en poetisk känslighet. Om du vill ha, så finns dessa på Etsy.Nytt hemma - vackra glasbollar i det vintergrå

Soagolikt Gott
Foto Helena/R&S

Nu när naturen saknar färg och när det ofta är lite disigt ute så är det underbart med färg. Jag tycker mina vackra glasbollar är så fina, särskilt när ljuset ligger på. Bra pris är det också på dem, du hittar dem hos Sagolikt Gott. Det är vackert med blommor, men många gånger tycker jag faktiskt att glas fyller blommans funktion som något levande och föränderligt.

Alla annonser är för tillfället gratis på Designloppis!Sofia och hennes man har precis gått igenom en andra renovering. När de var på gång och flytta fick de ett behov av att snabbt införskaffa nytt och kasta ut det gamla. Samtidigt kändes det inte bra att bara kasta och fortsätta att konsumera. De spenderade många timmar ute i annonsdjungeln:

 - "Vi kom på en strålande ide och ambitionen blev att skapa en renodlad köp och säljsida på internet för bara design!

Tanken är att man, snabbt och enkelt ska ha möjligheten att finna det man söker, samt hitta rätt målgrupp till sina annonser, så att det hela blir lite mer effektivt. Det känns även bra att kunna bidra till återanvändning, i en förhoppningsvis tilltalande förpackning. En nischad köp och säljsida helt enkelt. Resultatet blev designloppis.se, välkommen in och kika. Alla annonser är för tillfället gratis!" Hälsar Sofia.


Anna fotar hem

anna kern
Foto Anna Kern

Om du vill njuta av vackra bilder från hem eller söker en fotograf att fota dig eller hemmet så är Anna Kern ett angenämnt val, eller vad sägs om känsligheten i dessa bilder?

TisdagsTanken av Christina på Tara

Dagens TisdagsTanke kommer ut lite sent pga av smärre problem med blogg-gränssnittet. Christina Olsson som bloggar för Tara är min ärade gäst denna vecka:

TisdagsTankenIbland, särskilt när det är fina dagar, då solen skiner och luften är hög, då ramlar ensamheten in och över mig.
Känslan och längtan av att ha någon att luta sig mot, någon att dela det som är min vardag med tar över, väller in och välter omkull mig. Den ensamhet jag lever med varje dag men som jag ändå allra mest ofta trivs bra med, gillar och uppskattar i hög grad men inte när den sväljer mig, när den blottar sig, drar ner allt och visar vad det egentligen handlar om. När den sätter krokben på mig och där på marken kommer jag på, justja, inte gå här och mjukna till. Ensamheten kräver hård hud.


Allt ska pareras och i skallen ska små beslut fattas i en strid ström. Jag ska ta strid, förmana, rätta till, diskutera, uppfostra eller bara låsa in mig. Mina två tonårsdöttrar finns runt mig hela tiden. Så icke är jag ensam. På det sättet.  Är jag själv utan egna funderingar och bekymmer som upptar mer än halva hjärnkapaciteten är det svårt att behålla lugn och logiskt resonemang när vi har våra duster. Är jag i balans, har alla bitar på plats och känner mig nöjd och tillfredsställd med livet är det enkelt att ducka för skyttegravsbeskjutning, resonera logiskt och lugnt, hitta band att lägga på mig själv när barnen går för långt i sin iver att frigöra sig från sin moder.


christinaNär det inte finns någon som kommer och lägger en hand på min axel och säger "gå du, jag tar det här" och jag går och tampas med mina egna problem och funderingar, oro inför månadsslutet och hur pengar ska räcka, oro inför allt som hittar plats hos mig blir ensamheten tung. Ibland rinner kraften bort för att ensamhet inte när sig själv, den ger ingen större stimulans i samtal, inte världens bästa sällskap när jag saknar någon som säger "kom och lägg dig här i mitt knä en stund". Allt som egentligen är litet blir stort och allt som är "på egen hand" förvandlas till ökentorr ensamhet. Ensamheten tröstar inte särskilt bra heller när jag är ledsen för att toapappret tog slut precis när det var angeläget att det inte skulle göra det.


Men allra oftast klarar jag mig ändå. Allra oftast och någon gång varenda dag finns lycka i ensamheten bara för att jag inte ser den som en ovän, en ovälkommen gäst, bara för att jag egentligen trivs mer i den än jag inte gör.  När jag kan gå ut på stan utan att någon styr var vi ska gå, när jag kan handla hem det jag själv allra helst vill ha, när jag kan spendera mina pengar så som jag tycker är lämpligt alldeles på egen hand, när jag inte ens behöver ta hänsyn till någon som ligger i samma säng om jag vill läsa hela natten eller gå upp tidigt på morgonen eller äta knäckebröd i sängen.


Jag har vänner som finns runt omkring och kanske jag aldrig varit rikare på det än jag är nu. Jag har vänner som kan lyssna och som kan massera min rygg och till och med vänner där jag kan få ligga i ett knä någon gång. Vänner som fyller upp min tillvaro så den blir komplett, så som jag vill ha den just nu. Vänner som ringer på morgonen och frågar hur jag mår, vänner som säger att dörren är öppen om jag vill. Och varenda dag finns glädjen i flickorna, de som en gång när de blir äldre och vuxna på egen hand kommer att vara mina allra bästa vänner.


Så får jag frågan, alltid, ofta, ständigt, regelbundet: "Har du inte träffat någon än?" Jo men man kan tycka det. Jag har varit singel i 4 år nu. Lite drygt. Men nej, jag vill inte just nu ha en man i min tvättkorg. Möjligen mellan lakanen men ej i min tvättkorg. Jag vill inte ha ytterligare en familj som det ska delas upp med och planeras in för. Jag vill ha min prästost i kylen och jag vill klämma kaviartuben på fel ställe om jag har lust en morgon.


Tävling - Vinn Return to Sender från Wilma & Friends

tävling

Vinnare blev

"Skönt Hemma". Det bidraget valdes ut pga det oväntade valet och "flirten" med back to basic i denna IT-era. Som kuriosa kan Wilma & Friends nämna att det fanns hela 35 olika favoriter i de 78 bidragen. Topp tre favoriter blev inte oväntat Return to sender, gummikorgarna och betonghunden.
Wilma & Friends anordnar en tävling med fint pris här på bloggen med anledning av att webbutiken firar 1 år! 

Priset är detta snygga tidningsställ Return to Sender - Använd den för att samla dina tidningar till pappersåtervinningen, eller varför inte till de tidningar du vill spara på? Tillverkad i Småland av svenskt stål. Den är ytbehandlad med en miljövänlig pulverlack som har en verkningsgrad på upp till 95% och all lack som inte träffar används på nytt.

TÄVLINGSFRÅGA:
Vilken är din favoritprodukt hos Wilma&friends? Varför?

Tävlingen är avslutad.

Tävlingen pågår tom sön 25/1 2009. Vinnaren utses av Wilma & Friends, som kontaktar vinnaren och levererar priset. Värdet på priset är 945:-


Malin på Inspiration & Design


Foto Malin. Kollage Helena R&S.

Här har ni en inredningstokig 35 -årig tvåbarnsmamma boende i Skåne,  hon driver den inspirerande, matnyttiga och stilsäkra bloggen Inspiration & Design. "Syftet med bloggen är att alla ska kunna ta del av någon idé därför tipsar jag om del ekonomiska lösningar. Jag pysslar & donar ofta i hemmet och har alltid nya projekt på gång, lite väl många ibland kanske."

 

Själv tycker jag det ser bra ut och jag fann mycket inspiration hos Malin. Tänk vad många duktiga inredningsbloggare det finns i Sverige!

 

 


Brunch med inredningsbloggare på Berns Asiatiska

http://www.berns.se/dynamaster/image_archive/original/55f247ba7dc02e38566ea5c05e1b6ea4.jpg
Foto Berns

När det ändå var Formex i Stockholm och så många inredningsbloggare skulle vara på mässan, så passade vi på att ses ett gäng. Frida (Husmusen), Pethra & Mikael (Design & Inredningsbloggen), Susann (Purple Area) och Charlotte och hennes kollega Anna (Hemmariket). Vi saknade Annika (Flex Inredning) vars son blev sjuk. Vi hade en trevlig brunch på Berns Asiatiska, vi åt ostron, sushi och en underbar efterättsbuffé. I taket hängde målade porträtt av komikern Björn Gustavsson.

Det var roligt att se att man fått ungefär rätt känsla om alla, ungefär hur dessa trevliga tjejer skulle vara, mest porträttlik var Frida som var lite tystlåten och väldigt söt,  Susanne skrattade mycket mer än jag trott och var vackrare än på sin lite strikta bild (hoppas hon förlåter mig nu), att Charlotte var en sprudlande person hade jag redan anat, och var ganska mörkhårig, något jag missat. Pethra var glad och lungn och hade klipt av sig håret och var riktigt elegant, Mikael såg ut att njuta av alla glada blogg-tjejer och honom skulle man nog kunna svinga ett par bägare med. Jag är pratglad och intensiv ifall någon missat det och beter mig som jag skulle ha känt människor i 10 år på första dejten.  Det var väldigt trevligt att få träffa lite kollegor att prata om kodmallar, sökmotorer, långsamma uppkopplingar, annonser, bloggverktyg, bilder och fotografering.

Missa inte Frida i TV4 i direktsändning idag Söndag tillsammans med Stefan Nilsson! Här hennes och Stefans val från Formex.

Sover

Sleeping
Foto Helena R&S

Fint pyssel och tvättsäcken som fick nytt liv

andante

Bloggen Andante berättar om sin förvandling av vardagssaker med hjälp av tyg från Panduro: "Tvättsäcken från Ikea hade gjort sitt. Säckat ihop totalt. Så jag klippte av den trasiga plastsäcken och sydde en ny i tyg som med kardborreband även går att ta av och tvätta. Onödigt att slänga hela ställningen när det bara är säcken som är utsliten. Det gäller att ta ställning till sopberget genom att inte ta ställning till sopberget. Fick dessutom lite tyg över till annat pyssel."

Före och Efter - loppisfyndet som blev en hit

Före och Efter

Linda Alfonsson på bloggen Silverkant har trollat med en enkel stol i klassiskt 60-tals stuk. Stolen är köpt på en loppis på Österlen i Skåne (Mariedals gård i Hammenhög närmare bestämt). Den kostade 125:-. Tyget kommer från Åhléns. Linda har målat den med vanlig svart lackfärg.


Årets tema för IKEA PS


Pressbilder/IKEA

Jag fick ett så trevligt pressmeddelande från IKEA, det innehöll så fina produkter att jag bara log brett och glatt: Den nya IKEA PS kollektionen. Årets kollektion består av 71 produkter. De har utvecklats med fokus på att minimera resursanvändningen och maximera ansvarstagandet för den värld vi lever i! Hurra för IKEA!

ikea ps
Pressbilder/IKEA

Årets tema för IKEA PS är "Designberättelser utan slut". Anknytningen till våra svenska rötter, kärleken till trä och vårt ansvar för människor och miljö utgör tillsammans grunden för den nya IKEA PS kollektionen. Textiler som tillverkas av kvinnor i Indien och gamla vietnamesiska hantverkartraditioner och modern tillverkning samsas.

‐ Vi tror att många kommer att tycka om IKEA PS kollektionen både för designens egen skull, men också för att man med de här produkterna både värnar om och signalerar sin omtanke om vår omvärld, säger Marcus Arvonen, designer på IKEA. Den första februari finns IKEA PS kollektionen på IKEA varuhusen i Stockholm och Älmhult. På övriga IKEA varuhus finns produkterna den första april.

Före och Efter - en köksförvandling

Före och Efter

Louise Alexandersson skickade in sina före- och efter bilder: "Här har vi renoverat vårt kök.Vi gjorde det mesta själva. Huset är byggt 1960 och ligger i Råå i Skåne. Köket är inspirerat av ett projekt som Jonny och Mattias (Roomservice) gjorde en gång.  Det jag/vi fastnade för mest var hyllan i mitten. Jag krävde att vi skulle ha den. Den ställde dessutom till det rätt så mycket problem, för när vi rev det gamla köket kom en stor bit av väggen med och det blev ett stort hål. Vi var tvungna att bygga upp en helt ny vägg och då var det svårt att få hyllplanet att fästa så att det skulle sitta rakt. Efter en del trix och fix fick vi det på plats. Att vi valde rostfritt stål bakom spisen är för att sambon Daniel är kock och och han ville ha lite restaurang känsla."

Emma Karlsson målar för livet

emma karlsson

Emma från bloggen Livskraft beskriver sig själv som en målande och skrivande konstnärssjäl som ständigt betraktar omgivningen med nyfikna och en aning distanserade ögon: "Jag försöker vara närvarande i allt jag gör och slutar aldrig häpnas över livets mysterium. Själva skapandeprocessen är för mig ett sätt  att förstå mig själv. Ge utlopp för det som finns inuti. Jag är nog en galet galet kreativ person som njuter av livet, älskar kontraster och fascineras av människor med substans och närvaro. Att måla och skriva är för mig att leva livet lite mer levande."TisdagsTanken av Mia, The Swedish Girl

TisdagsTankenJag drömmer om en grå mjuk soffa från Mio. Framför soffan, ett organiskt format Noguchi bord. Veden sprakar i den öppna spisen som flankeras av fotokonst av Man Ray, en keep calm and carry on-poster av Anya Hindmarch och en tung antik spegel. Fyndad i någon chic butik i Paris. Förstås. Så vaknar jag till.  Jag sitter i mitt studentrum i London. Med mönstrade gardiner från Zambia. Något den förra hyresgästen lämnat kvar, en kontorsstol -  grå med röda rutor. Jag delar kök och vardagsrum med fem andra tjejer. 

Jag drömmer om ett stort vitt kök. Luckor från Marbodal med diskreta knoppar i dovt silver. En spis från italienska Ilve och ett tungt matsalsbord i ek som jag funnit på Ebay med sex vita Eamesstolar med träben. Så vaknar jag till igen. Jag försöker koka makaroner på min vickande gasspis i Montpellier. Men ingenting händer. När jag väl för tändstickan mot den blå lågan skjuter en hög flamma upp och mina ögonbryn undkommer i sista sekunden.

MiaJag bor i en studio. Köket är illgult och saknar det mesta. Dessutom står tvättmaskinen bredvid kylen och när den är igång får man inte öppna kylen för då går säkringen. Fast det är mitt i sommaren måste jag ha raggsockor på betonggolvet som jämnt är iskallt. Min italienska pojkvän tycker vi bor i ett slott.


Jag drömmer om ett badkar med lejontassar och en antik ljuskrona i taket för långa mysiga skumbad. Samtliga kranar kommer från Phillipe Starcks badrumsserie.  Så vaknar jag ytterligare en gång.  Jag sitter på toaletten i mitt badrum i Malmö som jag delar med tre tjejer. Man får aldrig kissa ifred.


Jag har testat alla slags boende och drömt om de flesta med. Jag älskar att fantisera ihop den perfekta lägenheten som skulle innehålla alla mina designfavoriter.  Men så vaknar jag och inser att jag ätit de godaste middagarna i ett fallfärdigt kök, skrivit de bästa uppsatserna på en sned kontorsstol, sett de bästa filmerna i en skabbig soffa och fått de mest romantiska kyssarna på en liten balkong.

När så 2009 mjukstartar dränks vi i de kommande trenderna inom inredning. Det som anses rätt i år. Svenskarna renoverar och möblerar som aldrig förr! Det är ju så roligt och jag, som både läser och bloggar inredning, håller helt med. Jag vill inspireras så jag kan fortsätta drömma.  Men när allt kommer omkring är det bara stolar, bord och sängar och jag klarar mig lika bra utan Noguchi, Hindmarch eller Philippe Starck. Mitt råd är att använda alla dessa guider, bilder och tips som inspiration, inget annat.  Låt dig inspireras men inte dikteras.  Glöm inte att ett hus blir till när du fyller det med möbler men ett hem blir till först när du fyller det med liv.  Och ett hem blir aldrig omodernt.

Mia/ www.theswedishgirl.blogspot.com


Hemma hos Andreas i Chicago


Andreas Larsson
Foto Andreas Larsson Photography/ Via Tambouille privée/Via Loft Life Magazine


I Chicagos "Greektown" bor den svenskfödda fotografen Andreas Larsson, som flyttade till USA mer än tio år sedan. Andreas har en låg tolerans för "skräp", utan föredrar det enkla, skarp minimalism. Han hämtar inspiration från det danska moderna och från namn som Grete Jalk, Arne Jacobsen och Hans Wegner

Norskt uppåt väggarnaScandinavian Surface består av fyra designers med bakgrund från National College of Bergen: " Scandinavian Surface holder til i Bergen. Her i dette sjarmtrollet av en by, inneklemt mellom minst 7 fjell og med gjennomsnittlig 360 regndager i året finner vi forholdene nærmest perfekt for utpønsking av strålende designideer." Särskilt förtjust blev jag i tapeterna med bladen som ser ut som pelargonblad.

Stora Bloggpriset 2009

Stora BloggprisetStora BloggprisetStora Bloggpriset

Stora Bloggpriset är ett årligen återkommande evenemang för att utse årets bästa bloggare. Bakom priset står Aftonbladet och Bloggportalen.  Syftet är att främja goda prestationer inom svenskt bloggande. Bloggpanelen nominerar 2008 års bästa bloggare i sju kategorier senast den 7 januari 2009. Därefter blir det folkets omröstning.   Vinnarna presenteras på en galatillställning på Nalen i Stockholm den 2 februari 2009. Så här går det till.Guide till Formex 2009 - magi åt det vuxna folket

formex

För de flesta är Formex en fackmässa, men många känner kanske inte till den. Formexmässan den 15-18 januari blir en prövning med tre enorma hallar och runt 900 utställare med nya produkter är en pärs att gå igenom om man är intresserad av prylar. I år besöker inte jag mässan, men det kommer rapporteras friskt från mässan av oändligt antal inredningsbloggar och media så klart, så jag tror inte du kommer att missa "det som gäller". Årets Formexmässa heter WONDERLAND STORIES och  leker med proportionerna, det surrealistiska  - magi åt det vuxna folket. Trender som Moderådet väljer är Bergtagen, Ruralisering och Uppror. Events du som fått biljetter inte bör missa är:

Entretorget
Jan Rundgren har byggt en temautställning. Se hans kolonilott här :) 

C-hallen
Karin Mannerstål i denna utställning har Karin inspirerats av Trollkarlen från Oz

B-hallen Young Designer
Formex Goes Abroad - Spazio Rossana Orlandi, ibörjan av B-hallen hittar du utställningen "Formex goes abroad" där en utländsk inredningsbutik är gäst. Kriteriet för att bli inbjuden är att man som butik ska vara bland de mest tongivande och nyskapande i världen.

Young Designers Lounge

My Little Drama, som består av Maja Sten och Eva Schildt. Två unga formgivare som våren 2008 lanserade smyckeskollektionen My Little Drama.  Utställningen har hämtat inspiration från sagornas och teaterns värld. På scen och läktare finns rekvisita; flygande hattar, falluckor och förtrollade stolar.

Föredrag

Moderådets trendspaning
Lotta Ahlvar, vd Svenska Moderådet, presenterar färg, form och material i vårens och sommarens inredning.


Larsson United - lampan NestÄnnu en otroligt vacker lampa från Catarina Larsson. Tillverkad av papperssnöre/cellulosa. Levereras med takkontakt, lampfäste och textilklädd kabel, 120 cm. Lampan finns i röd, svart eller vit.  Ca en till två veckors leveranstid och hittas på Inne o Linne.

Hemma hos de avskalade

Foto Aftenposten/ Dons Signe Margrethe
Foto Aftenposten/ Dons Signe Margrethe

Flit, inspiration och smarta lösningar


Foto Skepparegatan

Det ä roligt att läsa Skepparegatans blogg, här ligger man inte på latsidan. Med vit färg, loppisfynd, slip, hammare och svett har dessa arbetshästar skapat ett personligt och fräscht hem.  Skepparegatan bjuder på före och efter-bilder och massor med inspiration.


Myfab låter konsumenterna avgöra om möblerna ska produceras

my fab

Varje vecka så tar Myfab fram en katalog över inredning som alla kan rösta på. Den vara som får mest röster tas i produktion av en av Myfab-fabrikerna och kan köpas på deras webbplats. Många stora varumärken slår på 10 gånger mer än vad det kostar att kan producera möblerna. På Myfab kan priserna vara 70 procent lägre eftersom ingen mellanhand är inblandad. Konsumenter som har röstat på en vara under förproduktionsstadiet får 10 procent rabatt vid köp. Än så länge kan länder som Frankrike, Tyskland, Schweiz, Holland och Storbritannien nyttja tjänsten.

En tavla för barn

Rädda Barnen

Lena på Byracka Design har designat en tavla som säljs helt till förmån för Rädda Barnen (Lena tjänar alltså ingenting på försäljningen av dessa) och vill gärna att det når ut till folk. En investering i  en tavla kan göra stor skillnad för alla de barn som inte har det så bra i världen. Projektidén kom från Canvas-Photos och du kan beställa tavlan på deras projekt-webb.


Sidenlampor från Vietnam

Fair Trade
Foto R&S/ett rum i väntan på omtapetsering.

I panik monterade vi upp våra sidenlampor som vi köpt, om tre timmar skulle 11 gäster anlända på middag. För att de skulle kunna se något så måste lamporna upp i vårt ännu inte omtapetserade matrum, vinrött är inte min favoritfärg. Men det är gott sällskap som gäller, eller hur? Nåväl, vi lyckades montera lamporna med el och med sockerbitar, en ram för lamporna i taket på en och en halv timma. Lamporna gjorde succsé och vi är så nöjda, en riktig stämmningshöjare med dimmer. Du hittar dem så klart hos Minh.

Nätbutiker som arbetar för miljön

ekologiskt fair trade
Du hittar produkterna hos mina eco-annonsörer Minthe och Wilma & Friends.

Fina underlägg i kork för kastrull eller gryta, den större storleken kan även användas som tallriksunderlägg. Vackra och smarta textilier i lin, badanddukar och torkmatta - att använda på golvet för att stå på när man kliver ur duschen och sedan torka det blöta golvet med.  Hemma hos mina föräldrar så var linhanddukarna ett måste. Sjöborrekorgarna flätas för hand i Fillipinerna av palmblad från "Buri-palmen" som har en viktig del i Filippinarnas korgarna uppmärksammades i ett flertal tidningar, på Formex-mässan och hos Designgalleriet.

När det gäller handdukar så är det bra att handla svenskt, även för sin egen del

Textilier, främst handdukar, som importerats från länder utanför EU innehåller miljögiftet nonylfenol som är förbjudet inom EU. Det visar en analys från Naturskyddsföreningen SNF. Medlet används vid tillverkningen.
Ladda hem NF rapport (pdf-fil)


Stor nominering för liten blogg

 2008 Weblog Awards

Maryam hörde av sig och berättade att hennes lilla blogg nominerats till 2008 Weblog Awards. Och då måste jag uppmuntra dig att rösta på hennes blogg här.

Maryam har öppnat hotell i Marocco, en vacker saga kallad  Peacock Pavilions, jag har sett få så vackra drömmar som Maryams. Maryam tycker jag ska komma och hälsa på henne och det vore en fantastisk resa för en reslysten dam som jag. Bilderna ovan visar hur man målar taket inne i hotellet.  Så nu önskar jag mig lite pengar tack.


Akirlu - en ny fin inredningsblogg

nakirlu
Foto Ulrika

En ny blogg för mig är Akirlu, Ulrika baklänges. Men adressen till bloggen är nakirlu.blogg.se, så jag blev lite förvirrad. Hur som helst, texten på mitt kollage får stå kvar. Hemma hos Ulrika dominerar de nordiska linjerna, det är svalt och stilrent. Så här vill jag ha det  i vårt fritidshus som vi bygger. Nu menar jag det på ett bra sätt, jag vill ha det lika fint, hemma hos oss är det mer åt det romantiska svulstiga hållet.

Före och Efter - Talula fixar lampor och stolar


Foto Talula, som har en hel kategori på bloggen med före och efter.


TisdagsTanken - 6 år och rymma för kärlekens skull

TisdagsTanken Att bli kär när man är 6 år är inget som drabbat mig. Jag tror jag var 11 år innan sådana känslor började spira inom mig. Som då bestod av en lista på kill-namn i handen ditskriven med bläckpenna, för det var fegt att kunna sudda bort namnen, för det var enklare med vattenlöslig tusch. Jag minns att killarna jagade oss tjejer på rasterna för att antingen pula oss, eller bända upp handen. Kärlek på hög nivå. Mest kära var de i Annika och Lena. Inte så kära i mig.

Annat är det med det unga kärleksparet Mika, 6, och hans flickvän Anna-Bell, 5, som rymde. Planen var att ta sig till Afrika, där det är varmt och soligt, för att gifta sig. På nyårsafton bestämde de sig. De packade sina väskor med solglasögon, sommarkläder, badkläder, gosedjur och proviant.

Tidigt på nyårsdagen, när deras föräldrar fortfarande sov, lämnade de sina hem. Med sig på resan tog de Anna-Bells sjuåriga storasyster Anna-Lena som bröllopsvittne. De gick en kilometer, hoppade på en spårvagn och åkte till centralstationen.  När de väntade på tåget till flygplatsen upptäckte en vakt de tre resenärerna och kontaktade polisen. - De hade bestämt sig för att gifta sig i Afrika där det är varmt, säger en polistalesman enligt The Guardians nätupplaga.


Anna-Bell berättade för den tyska tv-kanalen RTL:
- Vi ville gifta oss, så vi tänkte bara: Låt oss åka dit.
- Vi hade tänkt att packa upp våra sommarkläder och gå på en promenad i solen, säger Mika.
Två polismän lyckades övertyga kärleksparet om att det skulle bli svårt att ta sig till Afrika utan biljetter och pengar, skriver TT. Som tröst för att det inte blev någon resa fick de en rundtur på polisstationen innan deras föräldrar kom och hämtade dem. Varför de inte sa något till sina föräldrar innan de gav sig iväg? Barnen förklarar det med att de inte trodde de skulle vara borta så länge.
Via Expressen


Frusen


Foto Helena/ R&S. Som inte har manipulerat med färgerna. Vicks Blå sken i Dalarna.


By Nord designar påslakan med fotoprint

by nord
Via Tambouille privée

Dansk design har historiskt skapat många klassiker med enkel design, hög funktionalitet och god yrkesskicklighet skapar även by nord just dessa egenskaper,  i form av möbler och hemtillbehör får man glada användare över hela världen. Sarah Louise Roe Andersen och Sarah Berzant driver By Nord.

Hemma hos svenska Sammy Rose


Foto Jenny

Den svenska bloggen med det amerikanska namnet Sammy Rose får mig att vilja lära mig mer om fotografering. Jenny arbetar som det sistnämnda och det syns och märks. Visst var tv:n smart arrangerad? Jenny: "Jag bor i Sverige med min partner, rumskompis, själsfrände, compadre: Jens (vad kallar ni någon du leva med utan att vara gift?) Han arbetar som illustratör och gör alla de stora utskrifter som vi säljer. Vi har en hel del saker tillsammans vårt hus, vår dotter, vår webbshop och kärlek till tv och papperskorgen kultur. Och allt detta är vad den här bloggen handlar om."


Tavlor och kuddar med bokstäver


Foto Jennys Hus

Underbara är de tavlor och kuddar som Jenny skapat. Smak handlar återigen inte om pengar utan om i detta fall kreativitet och känsla för design. Det bästa av allt är att de flesta kan fixa biffen tack vare att Jenny delar med sig av detta fina.

Före och Efter - Camillas nya hem


Foto Camillas Nya Hem/ Via Designfrossa

Cornflakes-snö

snow
Foto Helena/R&S

Malin Lundmarks Woodback i aluminium


Foto Maze/Via Sköna Hem

Maze International bjuder på många snygga saker en av dessa är en enkel och snygg vedförvaring av Malin Lundmark kallad Woodbag i vitlackerat aluminium. I övrigt är Maze engagerad i "ny global skandinavisk design".  Du hittar produkterna bla hos: Wilma and Friends, Vit Design och DesignOnLine.

Formverket har snyggaste brädan


Foto Formverket

Voltaire och Tryberg gör kudden "Getto-pretto"Kudde med attityd, Tensta på ena sidan och Ålsten på den andra. Vänd kudden efter humör och vem som kommer på besök. Kuddden är ett samarbetsprojekt med Formverket Stockholm. Anna arbetar i huvudsak med textil och smycken och Barbro är grafisk designer. De har ateljé tillsammans och ibland slår de sina kloka huvuden ihop och skapar något gemensamt under namnet Voltaire Tryberg.
Finns bland annat hos Juniform

Moderna snygga engångsartiklar med miljön i åtanke


Designer: Wasara Co, Ltd./via Yanko Design

Dessa "papperstallrikar" är tillverkade av massa från vass och från något som kallas bagasse (restprodukt från sockerrör). Wasara har flera delar av denna serie i produktion, och många fler på väg  bland annat kaffekoppar. Serien är underbar, jag kan inte beskriva den på något annat sätt.  Kolla in de snygga förpackningarna som de levereras i.

Hemma i vårt sovrum

Foto Helena Karjalainen

Foto Helena Karjalainen
Foto Helena/R&S. I väntan på omtapetsering.

Hemma hos oss så samsas alla reafynd, loppiserövringar och en och annan dyrgrip. Jag vet inte riktigt vad min smak kallas i designvärlden, hemma hos oss kallas den mixat och matchat. Stolsdyna från Rusta, fynd från Sia som de osa kuddarna, egna målade tavlor, IKEA-skåp, överkast från Himla och kuddar och den pälsiga pläden från Par Courrier. Stolarna var en gång illgröna och jag fick dem som betalning när jag inredde ett diskotek. Lampan är från danska Normann.

Jenny K fixar övervåningen


Foto Jenny K

Jenny driver bloggen Jennys´s Perspektiv och hon har gjort en rejäl makeover hemma i villan. Dessutom bjuder hon på pyssel som hon fixat ex har hon gjort om loppisfynd som lampfoten du ser på bilden.

RSS 2.0