Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Snyggt på bordet till nyår - en rundvandring världen överSnygga dekorationer för flaskor hittar du på bloggen Hostess. Oh Smile har vackra idéer på bordsdukningar här en enkel idé på en servettring, ett papper och en bit sidenband. Mer romantiskt visar bloggen French Larkspur upp och samlar alla servetter på ett silverfat med en grön blomranka.  Australian Entertains har också fallit för det svartvita temat och har tagit i ordentligt. Entertaine with style samlar kulor i glasbehållare oc tänder ljusen. Företaget Duni plockar in plommonfärger i sin dukning, här hittar du även tips och filmer på hur du viker servetter snyggt.

Därmed säger jag Gott Nytt År till dig - och ett stort tack för 2009 för alla dina besök på bloggen och kommentarer jag fått. Väl mött under 2010 då kommer underbara våren med all inspiration från företag, bloggare och läsare. Skål :)


MayaLee gästbloggar hos mig i januari


Vi fikar på Café Sylvia och smider planer

Precis innan jul bestämde jag och Lotta (artistnamn MayaLee) att hon skulle vara gästbloggare här på bloggen. Jag ska till Indien igen under två veckor i januari så jag behöver en bra tjej som tar över rodret.  MayaLee är fotograf och har sin lilla studio mitt emot mitt hem här på Köpmangatan i Eskilstuna. MayaLee har lånat en del av lokalen hos butiken Nära & Kära. Jag har överlåtit redaktörsskapet åt henne med varm hand. Missa inte MayaLees online butik där hon säljer sina fotografier.

H&M Home Spring Collection 2010Så har H&M kataloger för våren 2010 landat hemma hos mig. Från att ha satsat på en urban ook som passar en ung målgrupp så har H&M öppnat upp för en mer mognare smak. Det är ganska mycket lull-lull och romantik utan att för den skull glömma bort de som uppskattar den mer sparsmakade stilen. Svart och vitt gäller fortfarande för er som fastnat för den stilen. Djurmönstrat kommer stort både leopard och zebramönstrat är stort och hett. Men nu är färgerna verkligen här och jag tror fler och fler anammar färgerna och vill matcha upp hemmen.
Se mer ur H&M kollektionen för hemmet >>

Vacker inredning från Perlan Living

Perlan Living ägs och drivs av Pernilla Larsson. Idén till en nätbutik kom efter ett par år av ett flitigt inredningsbloggande på perlan.org: "Naturligtvis även av mitt huvudsakliga arbete om dagarna på Eksjöhus, där man verkligen kommer i kontakt med hus & hem."


Dansk jul med vackert pyssel för hemmet

http://www.anittabehrendt.dk/

Vackra bilder på interörer och inredning av den danska fotografen Anitta Behrendt. Presentpapper, snören, pepparkakor med strössel och en glasburk. Jag minns att när jag precis hade flyttat hemifrån så pysslade jag väldigt mycket, det var en ekonomisk fråga.

Ett heligt boende i en kyrka i centrala London
Via Shoot Factory


God Jul eller Hyvää Joulua med en finsk HimmeliGod Jul och jag önskar dig - allt gott med "min" Himmeli - må nästa års skörd bli stor för dig och dina närmaste!

Himmeli
, är en traditionell, finsk julprydnad. Namnet har sitt ursprung i svenskans ord himmel. Den består av korta strån av halm som binds ihop med snören för att bilda en komplex tredimensionell struktur.  Förr hängdes den upp ovanför matbordet för att säkerställa att kommande gröda skulle vara stor. Det finns många olika former och storlekar på en Himmeli: ju större storlek, desto större gröda skulle det bli. I Japan kan du köpa en egen himmelibyggsats (bilden till vänster). Om du vill se hur den byggs så kan du kika här. Om du vill se fler Himmeliä så kan du kika här.


Vin jag rekommenderar: Rosemount SangovesiJag drack ett vin i helgen som var så gott - Rosemount Sangovesi jag skulle beskriva det som ett fylligt vin med röda bär och en smak av lakrits. Den får 4 brödrostar av mig.  Jag gåt inte in på djupa smakanalyser, utan konstaterar att vinet är ljuvligt. Perfekt till pasta Carbonara som blev helgens måltid.  Flaskan har en diamantslipning av botten. Rosemount är en australiensisk vinikon, du kanske känner till dem sedan förut? Den senaste reklamfotograferingen gjordes under vatten för att illustrera hur vinet smakar. Först tänkte jag fota vinet men när Rosemount tagit så vackra bilder så vill jag naturligtvis visa dessa. Tillverkaren Rosemount beskriver vinet mer exakt:"Rosemounts senaste lansering i Sverige är Rosemount Diamond Label Sangiovese, ett smakrikt rödvin med ton av mörka bär, choklad, viol, lakrits och julkryddor."
Flaskan har nummer 73324 och du kan köpa den på Systembolaget (pris 89:-)


Pernilla har skapat "Tiles with a memory"


Snyggt och smart så det riktigt imponerar på mig. Så här fick jag inte göra hos min dagmamma i Malmö, dra med fingrarna längst med väggarna. Men Pernilla Jansson har gjort det med råge.  Snyggt som offentlig utsmyckning men självklart given för den inredningsintresserade med edge.


Små pepparkakshus till kaffet?


Foto Not Martha

Dessa små konstverk som är ätbara pepparkakshus har bloggerskan Not Martha bakat. Jag blir imponerad av tålamodet, planeringen och fixandet av fotograferingen - helt otroligt från mitt perspektiv.


Snyggaste stumpstaken finns hos TorstenssonsJag visar bara sådant på bloggen jag själv tycker är snyggt och stumpstaken från Torstenssons är en sådan sak. Jag vill gärna ha denna snygging. Torstensson Art & Design AB bildades 1985 som ett kombinerat arkitekt- och designkontor : -"Vi är ett personligt design- och arkitektkontor som håller i helheten från idé till färdig produkt. Under många år har vi konsekvent arbetat med produktutveckling i återvunnet material och med kretsloppstänkande. Vi kan leverera produkter tillverkade av återvunnet bildskärmsglas från skrotade TV-apparater och datorer. All vår tillverkning sker i Sverige, med få undantag, för att gynna svenskt hantverk och yrkeskunnande, men även för att minimera miljöbelastande transporter. Vi vet att tillverkningen sker på ett bra sätt med hänsyn tagen till både den inre arbetsmiljön och den yttre miljön."

Minns du bloggaren "Spejas korn av inspiration"? Nu ger Cecilia Rihs ut en bok


Cecilia Rihs startade inredningsbloggen "Spejas korn av inspiration" 2006 men med tiden insåg hon att tiden inte riktigt räckte till alla kreativa projekt. Därför lades bloggen i träda och Cecilia tog istället tag i drömmen om att skriva en barnbok.

Och i höstas var det dags. Då kom "Mormor & Morfar - älgfångardagen och andra busigheter" ut på Vilda förlag, numera Olika förlag. Det är en levnadsglad bok om två lekfulla karaktärer som inte låter sig hindras av vare sig ålder, kön eller andras åsikter. Som ser till att göra varje dag till ett äventyr. Boken består av tre kapitel och är fylld med humoristiska och detaljrika illustrationer av Pia Niemi.

Den är också KRAM-märkt vilket innebär att text och bild är granskade ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Rekommenderas till åldrarna 3 till 8 år. Mer information om boken och Cecilia finns på www.ceciliarihs.se där du också hittar Cecilias nya blogg som nu främst handlar om familjelivets berg- och dalbana. Boken finns att beställa hos de flesta nätbokhandlarna.
 

Vinter vid stuganJo då vi håller på med det sista i stugan. Som du ser så ska vi måla trät runt altanen i vår. Tyvärr har jag varit förkyld i fyra veckor och inte riktgt orkat pula som vanligt. Men min söta sambo håller humöret uppe. Vad vackert det är med snön... Vi har kvar att snikcra en trappa inomhus, lite lister, montera köket. koppla mulltoan, lägga klick-golv i sovloftet och måla lite inomhus. Vi ska lägga på ett kol. Den röda stugan är den gamla stugan som vi kommer att använda om sommaren för våra gäster.

Hannah Nunn skapar vackert ljus med sina handgjorda lamporHanna Nunn skapar dessa lampor för hand och säljer dem på Etsy. Utmärkande för hennes lampor är att de är av väldigt bra kvalité och går inte att jämrföras med fabriksgjorda lampor: -"I’m very inspired by the beauty and intricacy of plants and flowers and love to make botanical studies by drawing with light and shadow. I enjoy walking in our beautiful countryside with my camera and collecting ideas and I’m lucky to have a fantastic flower shop close to home which is a feast for the senses and keeps me in ideas!" Besök Hannahs blogg.
Takvandringar på Riddarholmen i mörkretDen 16 december invigde Kulturministern de belysta gångbryggorna på Riddarholmens tak i Stockholm. Nu kan vandringarna genomföras även i mörker.

De populära takvandringarna på Riddarholmen har fått ytterligare en dimension och kan nu upplevas i mörker. Gångbryggorna är försedda med ledljus Det blir dessutom en unik ljusupplevelse att gå på taket i mörker och blicka ut över stadens neonljus.Mörkerturerna börjar den 21 januari, men kan bokas redan nu på www.upplevmer.se, den perfekta julklappen till den äventyrslystne. Kostar 420 kr per person. En unik guidad tur på 43 meters höjd.


Vinn en hängare i ny svensk designVINNAREN BLEV Nina H

”Taurus” är en ny elegant lösning på ett förvaringsproblem som många känner igen. Brukar dina eller barnens kläder också hamna i högar på stolar och golv? Låt dem stället få en självklar plats som inredning i rummet, samtidigt som det blir lättare för dig att hitta det plagg du söker! Nu kan du vinna denna eleganta hängare. Mera Taurus på www.herluf.nu

Svaren på tävlingsfrågorna skickar du till herluf@herluf.nu

1. I vilken skandinavisk huvudstad blev prototypen utvecklad?
2. Vad betyder Taurus?
3. Till vilken typ av person passar Taurus utmärkt?

Herluf väljer vinnaren, kontaktar vinnaren och sänder varan. Tävlingen pågår t.o.m den 23 december 2009.

Bekväma sittsäckar i hampatyg

"Flour Fellow Art" är en serie rymliga och bekväma sittsäckar tillverkade av ekologiskt ofärgat och slitstarkt hampatyg i hög kvalitet. Yttersäck i kraftigt men mjukt hampatyg (kan tvättas i maskin), innersäck i ekologisk bomull med fyllning av återvunnen frigolit. Sittsäckens färg är hampa natur (att jämföra med linne, men något mörkare). Svart tryck på den ena sidan av säcken och vitt på den andra. Köp hos online-butiken mittimyllan.se


Världens största julstjärna

Siemens har tillsammans med multimedieartisten Michael Pendry belyst världens största snurrande julstjärna. Ljusinstallationen kan ses under hela december vid den norra infarten till München från skymningen och hela kvällen.

Använder lika mycket el som en hårtork
Ljusinstallationen består av 9 000 stycken lysdioder som lyser lika starkt som ungefär 20 000 stearinljus. Ljusen koordineras i realtid med vindstyrkan och med själva vindturbinen. Hela installationen använder bara så mycket el som en hårtork eller en vattenkokare men är ändå synlig från ett avstånd på 30 kilometer. Lysdioderna är fastsatta på vindturbinbladen med ett superlim som används i rymden.
Mer om Siemens installation>>
 


Fantastiska lampor av bokpapper


Small hand folded antique books are turned into romantic & stylish lightings.

Margarita Navarro och Ludwig Slezak har en studio som heter MN*LS - less is more brukar de säga, och jag är beredd att hålla med. Likt smycken av papper som ger en nostalgisk känsla åt lamporna lite beroende på vilket tryck man väljer. Mer på Yatzer.

Dos Family bjuder på färg och kärlek


Underbara bilder från färgstarka, udda och fräcka hem hittar du hos Dos Family (Två Familjer?) En av mina toppbloggar i cyberrynmden. Se Hello Tigers roliga makeover på bloggen.

Marcel Wanders öppnar upp och visar sin julverkstadOm du är nyfiken på hur Marcel Wanders arbetar fram ett koncept så kan du nu kika i ett trehundra sidor stort magasin.

Rätt vin till rätt förpackning hos Åkessons


Åkesson
har anlitat Maija Louekari som ritat serien Kippisför Marimekko till deras bordsvin: - "Vi har under vintern rest till vår italienska vinproducent för att ta fram en ny, förbättrad årgång som vi nu erbjuder i en modernt designad förpackning under varumärket Åkesson."
Terra Dell Oro finns i Rosso och Bianco och kostar 58:- per förpackning på Systembolaget. Även den lilla 25cl förpackning får den nya dekoren och det förbättrade vinet.
[via]

Unika kläder till barn hos Sammy Rose


Sammy Rose har förutom sin egen design även vintage (dvs. bättre bagagnade) barnkläder i sin online-butik. Här ser du en väldigt söt stickad hängslebody för ett litet barn. jag vet inte om det är bilderna med lösmustasch på barnen eller om det är byxorna sor mig att le men jag blir varm i magen av bilderna. Fler underbara bilder hittar du hos Dos Family.

[Via UnderbaraClara som jag hittade hos Maya Lee]

Charmig kampanj för vuxenleksaker från RFSUVi var några på jobbet som blev väldigt förtjusta i den här raffiga tomten. Det är inte ofta man ser tomten med leopard-tanga och tatuering. På DN berättar Apoteket varför de säljer sexleksaker:  - "RFSU kontaktade oss, de hade gjort en kundundersökning som visar att en väldigt stor majoritet vill köpa den här typen av artiklar på apotek. Vi tyckte att det lät intressant och vill testa det på några butiker. Kombinerat med RFSUs djupare kunskaper om sex och samlevnad ska våra medarbetare kunna ge råd på ett bra sätt," säger Apotekets varumärkesdirektör Eva Fernvall. Du kan köpa produkterna online på Apotekets webbplats.


i-Pod + dammsugare =sant!


Foto Electrolux

Nu kan jag visa ännu inte publicerade bilder på Electrolux konceptmodell "Silence Amplified", en version av den nyligen lanserade dammsugaren UltraSilencer, den tystaste dammsugaren som någonsin tillverkats. Den låter inte mer än ett vanligt samtal, något som möjliggör att samtidigt njuta av musik på en normal volym under damsugningen, vilket ”Silence Amplified” är utvecklad med inspiration utifrån.

Konceptdammsugaren har en integrerad iPod-docka och inbyggda högtalare. Under produktutvecklingen av nya Ultrasilencer gjorde man också en serie tester i en labbundersökning för att närmare analysera sambandet mellan dammsugning och musik. Ett av resultaten är att dammsugning till musik får jobbet gjort snabbare, med mindre stress och det kan till och med leda till att fler kalorier bränns.
Kolla in fler bilder på dammsugaren>>

Baka dina egna juldekorationer av saltdegKaty Elliot har bakat vackra kakor av saltdeg som hon dekorerat konstnärligt med röd spritpenna. Hennes kakformar är fantastiska och hennes sätt att tckna underbart. Om du nu känner att du inte riktigt har allt detta resursmässigt så ska du inte tvivla. Själva idén med att baka dekorationer av saltdeg som du dekorerar kan ta sig i vilka former som helst - dina egna.

Vinn ljusstaken Nostalgi från Swedish Design House

tävla
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD
Hanna Henningsson från Mölndal vann ljusstaken!

- Vilka är dina 3 favoritprodukter i Swedish Design House webshop?
- Vad skulle få dig att handla ännu mer hos Swedish Design House?
- Är det någon svensk designprodukt du saknar i vårt sortiment och skulle vilja att vi köpte in?

Sänd dina svar till e-post adress:  
tavling@swedishdesignhouse.com

Sista tävlingsdatum är den 14 december. Vinnaren utses av Swedish Design House som även levererar vinsten.


En perfekt latte macchiato på Bar Italia


Foto: Thomas Johansson, spana in hur du gör en snygg dekoration i skummet.

I boken Bar Italia - Kaffe, godsaker och mat från italienarnas mesta mötesplats, så inspireras man verkligen till att njuta en stund. När alla rusar runt så är det ganska skönt att sätta sig ned en stund och bara titta på. Italienälskaren och kokboksförfattaren Tomas Tengby har, tillsammans med baristan och caféägaren Matts Johansson, skrivit denna bok med läckra recept i Bar Italia - alla anpassade så att de kan lagas hemma. Dessutom bjuder de på kaffekunskap från böna till rostning, malning, bryggning och njutning.


PET-flaska i termoglas och byggbar ljusstake


Foto: Sagaform

På min önskelista till jul skulle dessa två kunna stå, den kanonsnygga PET-flaskan i termoglas, jag tycker den är genialiskt snygg. Jon Eliasson har tagit fram en påbyggbar ljusstake som jag gillar. Beroende på hur stort gäng som jag har på middag så kan jag anpassa ljusstaken. Jag tycker om att den är låg så att jag ser mina gäster.

Drömhem och Trädgård hälsade på hemma hos mig


Foton Urban Jörén.
Foto längst ned, mitt kök, snabbfotad av en småsvettig Helena Karjalainen.Drömhem och Trädgård kom hem till mig för ett hemma hos reportage. Den finska redaktionen hörde av sig till mig, men det var den svenska redaktionen som gjorde reportaget. Så reportaget kommer att publiceras både i Sverige och Finland. Jag får be min finska släkt att köpa Toivekoti ja puutarha.

Fotografen Urban Jörén kom med en mycket speciell kamera Wide DS Cambo som man fotograferar komplicerad arkitektur med och där man egentligen bara styr ljuset. Bilderna blev fantastiska, makalösa. På slutet kom vi på att inget foto hade tagits på mig, så lite småsvettig efter 7 timmars fotograferande så skulle jag fotas. Urban bad om ursäkt - inte den optimala situationen för någon som ska poträtteras. Jag försökte mest le utan att det skulle se ansträngt ut.  När jag sedan skulle se vad Urban tidigare fotograferat så var det alla från Lars Norén, Astrid Lindgren till Izabella Scorupco. Någonstans blev jag lite generad, och vi som tittade på mina foton och pratade om mitt fotointresse, ja han var snäll mot mig.

P.s. Jag vet inte när artikeln kommer ut ännu.

(För dig som vill veta mer om kameran och se bilder som tagits med Wide DS Cambo: här förklarar Capture Integration mer.)

Bloggare som julpysslar hos IKEAVilka kreativa och inspirerande bloggar som pysslat hos IKEA. Du kan rösta på din favorit i pysselgänget. Mina favoriter i pysselgänget blev: Me and Alice, Fyra årstider -mitt liv på landet och Jenny Meijer Livet är Underbart, jag faller för traditionell jul. Om du klickar på namnen på bloggarna så kommer du direkt till bloggarnas sida på IKEA.

Fina personliga julklappar i webbutikernaLetar du efter lagom dyra julklappar? Runt 300 kronor? Jag har samlat några snyggingar i ett kollage, dessa skulle jag gärna få som julklapp av någon.

Michel Design Works Magnolia Diffusor en fantastisk diffusor med doft blommande Magnolia träd, förpackad i en vacker återanvändningsbar glaskaraff.  Muggen "Oh Deer" med "hornlock" i helt egen design. En stämningslampa i form av en lykta, lagom mycket ljus för mysiga stunder. Korgen Sjöborre i svart en dekorativ korg i avancerad flätteknik. Tillverkad för hand i Fillipinerna under Fair Trade förhållanden. Ljusstake med tändsticksask. Kristina Stark har ett enkelt och vackert formspråk där funktionen alltid spelar en viktig roll.


Med Mood Board hos Marbodal Kök


Marbodal kör en drive för bloggare kallad Marbodals Idéstudio. Här la jag upp mitt kök i hopp om att vinna ett kök. Så jag hoppas någon röstar på mig. Om jag vinner köket så ska jag skapa mer förvaring och bygga ut köket i vårt fritidshus. Det skulle vara underbart. Så om du vill rösta på mig så gör det gärna HÄR.

Tips på julpynt från inredningbloggarna i min bloggroll
Om du letar efter bra bloggar så kan du kika in på min bloggrulle, där finns ett gäng duktiga kreatörer, skribenter och fotografer. Jag lyssnade till en intressant man som berättade att många av de mest välbesökta bloggarna har ganska välutbildade personer bakom tangentbordet. Idag har bloggandet blivit mer rumsrent och läsarna vill ha vackra bilder, välskrivna texter och fungerande layout.  Nu förutsätter inte bloggandet att man ska ha ha en universitetsexamen - men att det är roligt att många bloggare tar sin blogg på allvar och vill göra ett proffsigt arbete med den.

http://furnish.blogg.se/
http://livinglikelinda.blogg.se/
http://purplearea.blogspot.com/
http://hemmariket.blogg.se/
http://blomsterverkstad.blogspot.com/
http://madebygirl.blogspot.com/

Tävla och Vinn unik tavla som skiftar mellan dag och nattTävlingen är nu avslutad

VINAREN BLEV INGRID!

Tävlingsfrågorna:
1. Hur mycket pengar samlade Holoarts Stockholm webbutik på Rosa Auktion?
2. Vart ska du hänga tavlan ”Stadshusets dag o natt” om du vinner den och vilken motiv vill du se som nästa Holoart tavla?

Vinnaren utses av Holoart, som även meddelar vinnaren samt skickar vinsten till dig. Tävlingen pågår t.o.m. 16 december 2009.


Ny design från Sagaform inför julen 2009


Foto: Sagaform

Sagaform har tagit fram mycket snyggt inför julen 2009, extra rolig är nötskålen med spel. Moderna glögglas i termoglas som håller värmen länge med tillhörande skålar för mandel och russin höjer temperaturen bokstavligen. Skålarna i form av julbocken, grisar och ekorre är verkligen en färgklick på efterättsbordet de glada färgerna lyfter snasket rejält.


Smarta och roliga saker för julen
Smarta Saker heter en online butik som bland annat säljer specifika julsaker, men här hittar du allt mellan himmel och jord. Att ha ett verktyg som skapar perfekta snöbollar är knappast en nödvändighet men kan vara en rolig sak att ha om du exempelvis vill göra snygga snölyktor. Att samla julkulor i särskilda förvaringsboxar kan vara både smart och praktiskt om du är en julfantast. Jag gillade skarpt de höga batteridrivna ljusen - passar perfekt i utrymmen där jag inte ha full koll.


Lysande kruka som julgransfot


Fantastiskt generös julgranskruka hittade jag hos Wohnzimmer från BLOOM Bloempot kallad X-mas pot. Med sitt stora mått och med generös vattenvolym så blir krukan ett modernt inslag i hemmet både inom- som utomhus. Belysningen i krukan ger ett vackert och stämningsfullt undersken. Mönsterrelief på ytan med frasen God Jul på ett antal språk, även på svenska.

Tävla och Vinn ett vackert fågelbord till dig eller en vän
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD vinnaren blev Hanna från http://gratisbesatt.blogg.se/

Passa på att vinna ett snyggt fågelbord från Blomus. En stilren skönhet som pryder vilken trädgård elle rutemiljö som helst. Kom ihåg att mata småfågöarna under vintern. Du hittar svaren på tävlingsfrågorna på Blomus webbplats.

Tävlingsfrågor
1. När grundades SKS/Blomus?
2. Hur många designers arbetar för stotz-design
?

Vinnaren utses av Blomus. Blomus kontaktar dig och levererar fågelbordet enligt överenskommelse. Tävlingen pågår t.o.m. 8 december 2009.RSS 2.0