Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Broderat, hemvävt och rosa


Pressbilder Åhléns

Vem hade trott detta för ett par år sedan när minimalismen var ett faktum? Nu försöker vi få in det genuina och hemvävda. Korstygn behöver vi inte kunna utan nu kan man köpa färdigbroderade textilier. Åhléns har packat upp nyheterna för sommaren och det bjuds på pressvisning. Färgklickar som piggar upp såväl balkong, torpet som soffa. Själv gillade jag krukan LIndesberg i frigolitliknande material somär frostsäker och skyddar blommorna.

Gör egna enkla flortunna gardiner utan att sy en söm


Foto The Deco Detective

Är du dålig på att sy? Eller kanske bara gillar denna stil nu till våren och sommaren. De flesta vill släppa in ljuset nu. Vad är vackrare än solen som strilar in genom flortunna gardiner?  Du kan variera dessa gardiner både i längd och materialval, ett naturfärgat snöre och infärgad bomullsvoile ger en annan karaktär.
Via The Deco Detective

Gör om en serveringsvagnBloggen Crafty Nest har så många tips på hur man själv kan göra om saker.  Denna serveringsvagn är ju perfekt i ett sommarhus. Jag ska nog ta och hålla ögonen öppna efter något sådant här i sommarens prylbodar. Tapetsera och måla - och man får en riktigt snygg möbel hemma. Jag hade nog bytit ut hjulen också till trähjul.

Rigetta KLint dekorerar Finn Juhls stolarTill utställningen på Designgalleriet har den danska kläddesignern Rigetta Klint fått i uppdrag att dekorera två av Finn Juhls klassiska matstolar 108 från 1946 som i år har börjats produceras igen av onecollection. Stolarna kommer att auktioneras ut som ett par och intäkten kommer att gå till att etablera ett kollektivt jordbruk i byn Bannongplalai i nordöstra Thailand.

Smyckesdesignern Lina Falkesgaard, som också deltar i utställningen, är initiativtagare till projektet i Bannongplalai. Lina Falkesgaard kom i kontakt med byn i samband med att hon etablerade sin produktion där och allt sedan starten har hon arbetat med olika projekt för att förbättra levnadsvillkoren i byn. De cirka 250 invånarna i byn äger några mindre risodlingar som ger dem det ris de behöver samt lite extra till försäljning. Genom sitt projekt vill utställarna från SLOWFASHIONhouse.com ge invånarna möjligheten att även kunna börja odla frukt och grönsaker.

 


Nutida svenskt silver visar Castello, Bragsjö och TidängFöreningen för NUTIDA SVENSKT SILVER bildades 1963 och har som uppgift att stödja och stimulera det samtidiga silversmidet i Sverige. Ett granskningsråd väljer ut de konstnärliga och hantverksmässigt yppersta föremålen av de 60 smeder som idag är föreningens aktiva medlemmar. Erik Tidäng har designat vasen "Kål och Stål". Castello Hansen -  Ring, 18 K guld, rekonstruerad korall samt Hänge, cibotool, silke. Eva Bragsjö har designat silverringarna.


Moderna möbler från Johnson Trading GalleryNya linjer, annorlunda material eller välkända material på ett lekfullt sätt. Lampan som virats av elkablar. Bronspallen som skulpturerats fram. Max Lamb - Denna brittiska formgivare har ett genuint hantverk, stolar i  kalksten, tenn, koppar, ull och  filt. Den vita stolen är ristad polystyren, som ger därefter gjuten i brons. En vit patina påminner om dess mjuka ursprung. Se och läs mer på JTG.

Gör om ditt IKEA Lack bordJag säger inte att detta är det enklaste Gör Det Om tips som jag haft. Men du kan göra denna idé i flera varianter. Antingen som bloggen Crafty Nest gjort här, använt sig av tunna fanéer eller så målar du ett mönster direkt på bordet. Men det var intressant att se hur man arbetar med faneér och fick mig att fundera på om materialet inte skulle vara perfekt för exempelvis en byrå. Kika in till hennes blogg och se om du skulle klara av detta.

Tapeter från Surface View höjer retro-känslan

Underbara retro-tapeter hittar du på Surface View. Alla bilder kan kunden få som rullgardin, affischer eller tapeter. Det finns en mängd motiv, både klassisk konst, fotografier och botaniska illustrationer. Jag föll extra hårt för dessa kitchiga- och retro reproduktioner. En sådan här tapet gör rummet, antagligen behöver man inte så många fler detaljer.
Via Design Shimmer


Röshults lanserar vacker grill


Detta är en vacker, stilren och stabil grill som kan stå utomhus året runt. "Den är utformad med ett arkitektoniskt formspråk som kompletterar hus och trädgård för att på bästa sätt bli en naturlig del av bostadens omgivning." Den gedigna konstruktionen och grillytan gör matlagning utomhus till ett nöje under sommartider skulle jag gissa och tänk vad snygg en sådan grill skulle vara på vår altan, att jag aldrig vinner på den där trisslotten. Med en prislapp från 8000 kr så får du ett smycke för altanen. Se fler bilder på Röshults webb.
Via Lidingömamman.Kanal5 utser Sveriges härligaste inredningsblogg


Foton Fixa & Dona

Kanal5 driver just nu en tävling där man ska utse Sveriges härligaste inredningsblogg. Och jag föll som en fura för Fixa & Dona som fångar dagens inredning med humor och känsla för färg.  De bloggare som tävlar får i uppdrag att inreda ett rum, ett ambitiöst projekt. Så klart min röst föll för denna duktiga tjej. För mig ska en förebild inom inredning visa vägen framåt, ge utrymme för kreativa idéer, det ska inte bara vara sockersött, gulligt, stilrent, minimalistiskt eller fint, det ska väcka något hos mig - lust att göra något hemma. En härlig inredningsblogg poppar ut ur skärmen och sätter igång tankar hos mig - drömmar om att göra någort liknande.


Det behövs fler kvinnliga färgstarka förebilder!Gudrun Sjödén har en tävling där man utser färgstarka kvinnor. Jag tipsade faktiskt om en kandidat när tävlingen utannonserades - Bloggaren Kurbits Frida, och se där, hon kom med som en av kandidaterna. Jag vann 500 kronor i presentkort för min nominering.

Grand final blir det i februari 2010 då "Årets färgstarkaste kvinna - tema hantverk" koras! Det kommer att bli en färgstark spännande kvinna, som förverkligat sina drömmar och sitt liv.


Tävla och Vinn ett paket Bokstavskakel - två vinnare utses!Vinnarna blev Evamar och Chic Lady!

Nu kan två stycken vinna ett paket  Bokstavskakel i vinyl (44 st bokstäver). Läs mer om Bokstavskakel här.

Bokstavkakel kommer i en smakfull box innehållande 44 st kakeldekorer - hela alfabetet samt extra bokstäver.  Bokstavskakel är tryckt på en klistervinyl som tål fukt och fäster bra. Dekoren är anpassad för standarkakel (15 x 15 cm) och har svart text och vit bakgrund. Bokstavskakel fäster på alla släta ytor.

Tävlingsfråga:

Var skulle du sätta upp dina bokstäver och vad skulle du skriva med bokstäverna?

Vinnarna utses av Bokstavskakel , som kontaktar vinnarna och levererar varan. Tävlingen pågår t.o.m. den 30/4 2009.


Vitmålade golv, kamin och synliga takbjälkar
Foto Uppvik & Döttrar

Nu är bästa årstiden för oss med längtan i landet, inga mygg, hela våren är full av förväntningar, sommaren ligger framför oss och många av oss har drömmar om nya små eller stora projekt.

Uppvik & Döttrar säljer hus på Österlen: "Vi vill inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Därför händer det ibland att vi tackar nej till uppdrag. Och det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget. Men, det ska erkännas - udda hus finner lättast vägen till våra hjärtan!"Bokstavkakel som att spela Alfapet - vinyldekorBokstavkakel kommer i en smakfull box innehållande 44 st kakeldekorer - hela alfabetet samt extra bokstäver.  Bokstavskakel är tryckt på en klistervinyl som tål fukt . I paket kostar 249 kr. (Boxen kostar 325 kr i butik eller 249 kr om du beställer direkt från webben, frakt tillkommer). Enstaka bokstäver kostar 15 kr/st. Dekoren är anpassad för standarkakel (15 x 15 cm) och har svart text och vit bakgrund. Bokstavskakel fäster på alla släta ytor. Bokstavskakel säljs på DesignTorget i Stockholm (Kulturhuset) och Göteborg. Du kan även beställa Bokstavskakel direkt från företaget klicka här.


Marjolijn Mandersloot leker fram skulpturer
Marjolijn Mandersloot arbetar med skulpturer som liknar teddybjörnar och leksaksdjur. De flesta material används, från djurhudar till metall.  Just nu kan man om man beffinner sig i Milano skåda utställningen utställningen Stuffed, vars syfte är att ge oss besökare en tankeställare. Att sy upp nya djur av gamla djur kändes sådär om jag ska vara ärlig. Något får mig att grimasera, men vi använder djurhudar till mycket. Jag vet inte om det är Lammen Tystnar som spökar i mitt huvud, fast här i djurversion. Trots denna märkliga reflektion från min sida så är verken otroligt söta och de fyller sin funktion som glädjespridare. Via Sub Studio.

Tävla och Vinn vacker vas från Seagren Art & LivingVann gjorde Michaela!

Tävlingsfråga
Vilken produkt är din favoritprodukt hos Seagren Art & Living?
Motivera ditt svar och du deltar i tävlingen om en vacker vas.


Vasen är tillverkad av keramik som sedan har behandlats med vietnamesisk lackteknik. Innan de sista lackningarna har vasen fått en design av pärlemorinlägg. Tävlingen pågår till och med den 27 april.
Vinnaren utses enhälligt av Seagren Art & Living, som meddelar vinnaren och levererar vinsten.

Underbara Ella och betongljusstakarKika in till Bloggen Ellas Inspiration som har ett snyggt reportage om hur du bland annat gjuter dessa fina betong ljusstakar i PET-flaskor. Ett lagom göra nu till helgen då de lovat så fint väder, betong är ett perfekt utomhusprojekt. Eller som Ella säger: - Vips så har du en inredningsdetalj.  Till Ellas Blogg.

Före och efter - Retrokök


Foton Allt i Hemmet

Allt i Hemmet har ett bra reportage om en renovering av ett kök i en hyreslägenhet. FÖRE: Köket i familjen Hedbergs hyreslägenhet var verkligen ofräscht med en salig blandning av 50-, 60- och 70-talsdetaljer. EFTER: Efter en kompromiss med hyresvärden har nu köket blivit funktionellt & supersnyggt - tack vare retrodetaljerna - se hela reportaget.

Doro babyövervakare med video - tryggt och snyggtJag bad min syster testa en produkt från Doro, som nybliven förälder behövde hon support tyckte jag och Doro ställde så klart upp med en testprodukt från deras sortiment så nu kan minsyster fundera på om detta är hennes grej. Så här tyckte min syster att Doro bm fungerade:
 
- "Doro bm video babyövervakare har en videokamera i babyenheten med en infraröd funktion. Den gör att övervakaren med video även fungerar från  dålig belysning till faktiskt totalt mörker. Jag såg mitt barn tydligt på en skärm i den bärbara föräldraenheten. Det känns bra att ha enheten på sig eller i närheten när jag exempelvis passar på att arbeta lite vid datorn vid hans sovstunder.


I stand-by-läge sätts föräldraenheten igång vid minsta ljud från barnet. Doros babyövervakare är inte bara trygg, jag tycker dessutom att den är snygg och själva babyövervakaren med sin runda enkla form får gärna stå framme och pryda fönsterbrädan vid mitt barns säng.


Alla föräldrar vet hur orolig man man blir när ens barn skriker och att kunna se sitt barn direkt med videokameran är skönt. Sen kan man även titta på sitt barn även fast det är tyst, bara för säkerhets skull eller för att man bara njuter av att se dem."


Women before us - allt är smekt av kvinnohänderAllt är smekt av kvinnohänder

Varje tavla har mönster från dukar och knypplade band, allt gjort av kvinnohänder, så ingen tavla blir den andra lik. Ulrika driver företaget Women before us och har även ett eget projekt vid sidan av: "- Jag håller på att  renovera upp en gammal biograf på Gotland, den skall vara inredd i  princip med bara återbruk, fast självklart sätter jag min egen prägel  på grejerna. ..." Stora kunskaper, erfarenhet, skicklighet, gamla tekniker, experimentella förhållningssätt och kvinnohistoria. Olika material, spetsmönster och lokala traditioner. Kvinnoflit och nödvändig långsamhet.  Veden är gotländsk björkved och varje vedträ har sitt eget budskap. En bunt innehåller fem vedträn och är hopbundna med tjärat snöre och etiketterade med teman.


Hemma hos de med genomtänkt stilVia Indenfor & Udenfor/Lars Ranek

Här har man låtit asiatiska möbler samlas med mer moderna västerländska pjäser. Dekorativa element är second hand fynd och poppig konst. Basen är vit så klart och färgen och lekfullheten kommer från inredningen. Ett snyggt hem i Köpenhamn.


Flera att tacka och lyfta på bloggenJag vill tacka flera i ett och samma vårpaket. Bloggen Merry Go Round och bloggen Sammy Rose för de intervjuer de gjorde med mig. Bloggen Hello Tiger för att du talade om att vi två fanns i tidningen opsala. Sedan vill jag tacka bloggen alltidinredning för vinsten i hennes tävling, där jag vann ett keramiskt ägg.

Snygga lokaler hos FamiljenEtt pingisbord är aldrig fel på jobbet, när man inte spelar kan man jobba. De mjuka lamporna spelar en viktig roll i inredningen, utand dem skulle kontorslandskapet se kallt ut. Den rödmålade entrén kommer du till efter att ha åkt en gammal hiss med dragdörr i snirklig metall.Foto Helena

Jag besökte reklambyrån Familjen i Stockholm, en byrå vi anlitat via jobbet. Jag var tvungen att dra fram min lilla kamera då dessa lokaler och inredningen var riktigt snygg. Nu var ljuset inte det optimala denna dag. De konsulter jag oftast besöker har ett standardutseende på sina kontor, men detta var annorlunda, Åsögatan 121 är en f.d. Bryggeriverksamhet från 1670-talet där kontoren påminner om lagerlokaler. Jag får be om ursäkt för bildkvalitén, då jag inte hade min vanliga kamera med mig. Reklambyrån Familjen började som en webbyrå 1999. Den grundades av Mats Eriksson och Per Backström. Läs mer om Åsögatans spännande historia här (öpnnas som pdf).


Fredrik Färg en kreatör och min favoritDet är få som väcker en passion för möbler så som Fredrik Färg gör gällande mig. Genom hantverkets och skrädderiets konst rör sig möblerna i ett gränsland mellan mode och design. Att kostymera en konfektion dressar till gamla stolar. Stolarnas ryggar har kapats av och de kvarvarande "pallarna" har tapetserats om och beklätts med nya filtkappor, fastsatta med vackra knappar. Jag tycker om allt, att han återanvänder, att han smakfullt och elegant klär upp stolen. Jaa du Fredrik.... Lycka till i Milano.

Fredrik Färg at Salone Satellite, 22-27 April  Stand C:15

Tävla och Vinn tavla från FunkyMarieDesign.se
Vinnaren blev norska Linda.

Tävla och vinn den vackra tavlan Deep Edge från Funky Marie Design.se. Tavlan är skapad av  bladguld, silke och guldtråd och har måttet 40x40 cm.  Bakgrunden är i ljust turkost.

Svara på tävlingsfrågan:
Vilken är din favoritprodukt från webb-shopen FunkyMarieDesign.se?

Vinnaren utses av Funky Marie, som kontaktar vinnaren och sänder vinsten. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen pågår till den 30 april 2009.

Sommarnyheter på H&M Home - summer 2009Sommaren på H&M home går i färgens tecken, klara och starka som utropstecken.  Här ska du inte glömma en handuk i grönskan, inte heller ska du tappa bort din badhanduk på stranden. Retro och funky (är det någon som använder det uttrycket längre?) är något som återkommer. Fest, sommar och sol.


Sheep Stool av Shih Jui-Lu och Lin Chia-Wei
Ingenting kan jämföras med ett fluffigt fårbete på den svenska landsbygden
En dagdröm delas mellan Shih Jui-Lu och Lin Chia-Wei.  Sheep Stool kommer blir till liv som en funktionell form med traditionella bambuhantverkare.  Ett möte mellan nord och öst. Sheep Stool presenteras via Konstfack på designveckan i Milano. Spazio Rossana Orlandi är en kombination av showroom, galleri och butik. Butiken räknas som en av de mest intressanta inom design just nu. Spazio Rossana Orlandi var även inbjuden till "Formex goes abroad" på Formexmässan i Stockholm i januari 2009. Under detta koncept presenteras särskilt framstående och utvalda internationella designprofiler.

Konstfack på designveckan i MilanoFör fjärde året i rad finns Konstfack på plats under designveckan i Milano. Tio unga formgivare från Konstfack ställer ut tillsammans på det ansedda galleriet Spazio Rossana Orlandi. Designvärldens uppmärksamhet riktas under denna vecka mot Milano och de nyheter och stjärnskott som då presenteras.  På plats i Milano introducerar Konstfack för första gången Konstfack Collection and Selection. Konstfack Selection är ett urval studentarbeten redo för vidare förädling som nu visas upp för en bredare publik. De jag valt ut här är:  Karin Frankenstein (KA** Keramik & Glas) & Tomas Auran: Cow Dung Lamp och  HwaSung Yoo (MA Formgiving Intelligence): möbelserien Frost.


Kuddar från Himla toppar vårkänslanNär jag var på Åhléns City, som är underbart att stanna till i innan man tar tåget hem till Eskilstuna, så stannade jag och drömde mig bort bland Himlas nya kuddar. Hur ljuvliga var inte dessa? Jag tog ett par bilder av dem så du kan se kvalitén och detaljerna. Det jag gillar med Åhléns City att jag slipper springa runt i hela stan när man haft arbetsmöten i Stockholm. Det tar en timma att titta igenom design- och inredningsvåningen och då har jag sett det senaste nya och fått lite inspiration.


Utställning om affischerna från proggens guldålder
Nordiska museet visar upp proggens affischer 29/4 - 4/10 2009
En viktig period i kulturhistorien var proggen, en alternativrörelse som växte sig stark i slutet av 1960-talet. Ungdomar engagerade sig politiskt och ifrågasatte kommersialismen och imperialismen.

Budskapet spreds i stor utsträckning genom musiken, och här spelade affischerna en viktig roll. I utställningen Proggens affischer visas 170 originalaffischer från de 8 år som proggen var en stark alternativrörelse. De gjordes för musikfester och konserter, politiska demonstrationer, kvinnokampen och solidaritetsrörelsen. Affischerna fungerade som dåtidens sms, och spred snabbt informationen om nästa konsert eller möte över landet. Läs mer på Nordiska museets webbplats.

Före och Efter - nya stugan snickras
Från 1790 till 2009, 200 år samsas på gården
Vi har ett torp på gården från 1790, som klätts med panel. Detta torp ska vi ha kvar som en sommarbostad för våra gäster. Den ska fixas iordning framöver, men nu är det fokus på det nya huset. På bilderna ser du att vi även gjort en del med tomten. Jag var tvungen att ta med en bild där man ser gården i sommargrönskan, då är det ljuvligt på tomten.


Vi tog till vara befintligt virke och stommen
Istället för att flytta den lilla gässtugan, eller att riva den, så valde vi att ha kvar den som grund för det nya huset. Golv och två par väggar bildade starten för det nya huset. Sedan byggde vi ut den från 9kvm till 30 kvm. På bilden till vänster ser du dörr och fönster som ännu inte bytts ut. Det är inte panel som ligger på huset utan vindpapp.

30 kvm är lagom stort för ett fritdshus för oss två. Allt får plats och vi har inte stora ytor som behöver städas. Med sovloftet så får vi en fri yta på nedreplan som bara består av kök och vardagsrum i öppen planlösning. Med en stor altan utanför så har vi 25 kvm yta till att använda till nöje och långa mysiga lediga dagar. Vi har valt att ha tak på uteplatsen, då sparar vi både på trallen och utemöbler.

I love IKEA för köp och sälj av begagnade IKEA möblerFler europeiska länder väntar
LOVE IKEA är en helt ny handelspats för köp och sälj av begagnade IKEA möbler. ILI International AB är ett Sverigebaserat företag som tillhandahåller en webbtjänst där privatpersoner och företag kan sälja sina begagnade IKEAprodukter. Bara i Sverige finns 20 000 annonser per månad där privatpersoner säljer begagnade IKEAprodukter med hjälp av radannonser i tidningar och på Internet. Utbudet av begagnat är enormt och intresset är stort, men då IKEAprodukterna annonseras i breda forum på Internet vill ILI International AB skapa en naturlig mötesplats för köpare och säljare i en skräddarsydd webbtjänst.

Bli först att annonsera på sajten... som tack för din insats är annonsen helt gratis. Lägg in din gratisannons genom att klicka här. Eftersom I LOVE IKEA är Internetbaserad kommer man inom kort erbjuda tjänsten i en rad olika europeiska länder.

Mosa potatisen enkelt med Sputnik, jag menar Spudnik


Foto Brix


Från danska Brix kommer smarta potatiskramaren Spudnik som är en sinnrik konstruktion som använder handflatans roterande rörelser för att mosa potatisen. Det är snabbare och enklare än traditionella köksverktyg (50% snabbare) och skapar ett delikat mjuk och fluffigt mos.

- Snabbare och enklare
- Bekväma halkfria handtag är lätt att använda
- Även bra för guacamole, barnmat,  squash mm.

Ius elskåpet som inte behöver gömmas undan


Pressbilder Emedius

Äntligen finns det elskåp som man inte behöver gömma undan i en trång hall eller ett språng. Ius från Emedius är anpassad för det moderna hemmet där designen gör att du gärna låter elskåpet vara en cool detalj av inredningen. Du hittar även modellen Redo. Det är trendigt i form, har en läcker vit yta och har en smart lösning som gör att man både kan ha den på väggen eller infälld.

- "Fast vi har inte bara tänkt på utseendet när vi konstruerat Ius. Precis som alltid låter vi funktionen stå i centrum. Därför är insatsen både fällbar och borttagbar, för att det ska bli så enkelt att komma åt som möjligt. Noll och jordutrustning är redan monterade och följs med när insatsen fälls ut. Vi har också försett skåpet med en front som är lätt att öppna. Den som vill kan komplettera med ett lås. Snacka om nyckelfärdigt!", utropar tillverkarna på Emedius.


Få rätt känsla med smart film för köksluckor


Pressbilder Docedi

Oj vad mycket det fanns att välja på hos Dodeci, jag fick snygga pressbilder på de mönster jag tyckte föll i min smak. Det var inte enkelt att välja då utbudet är mångskiftande och så brett. Otroligt kul att botanisera bland all mönster. Dodeci formger och producerar självhäftande filmer i format som passar de flesta köksluckor. Dodecis designfilmer gör det enkelt att göra om utseendet och känslan i ett kök på kort tid. Dodecis designfilmer är behandlade så att de inte bara gnistrar av färg - de håller för slitaget i köket.

Byggandet av sommartorpet startar på riktigt


Foto ©Helena

Ja då har färdigställande av vårt sommarhus startat!
Vi köpte en tomt med ett gammalt torp år 2005. Torpet från början av 1800-talet visade sig vara i ett sämre skick än vad vi trott. Så det torpet får nu efter 4 års övervägande bli en gäststuga för sommargäster och vi bygger ett nytt torp brevid. Vi har valt att kopiera ett hus jag såg i en tidning, det var optimalt planerat för 30 kvm med sovloft. Så jag ritade och snickaren byggde och fortsätter nu färdigbyggandet. I planeringen och valet av material och färg ser jag till att välja sådant som ger ett mer gediget, modernare och dyrbarare intryck, exempelvis: vi målar huset svart, vi satsar på en stor altan, vi kommer satsa lite mer på en fin tapet till fondväggen. Finishen är A och O.

För 225.000 kr fick vi en tomt på 1500 kvm och ett torp, en halvtimma från Eskilstuna och priserna är hälften av vad de är här i stan. Dessutom slipper vi sommartugeområden, vi bor i en by med insynsskyddad tomt. Hos oss kan man springa naken och bo i genuin miljö på landet.

Budgeten är liten, det gäller att vara smart - vad kostar ett sådant här bygge?
Vi har köpt ytterdörr på fyndavdelningen på Silvan, för en en femtedel av priset, fönster från ByggMax, de mindre fönstren målar min sambo själv, det sparar vi 50% på, ett digert jobb. Altandörrarna har vi köpt på Blocket, det sparar vi 60% på.  Vi har engagerat lokal arbetskraft för att röja tomten, spränga och fixa vägen in på gården - det är smidigt och alla känner varandra, de samordnar sig själva. Allt som allt ska hela kalaset med nytt hus i lösvirke och det inräknade köpet av tomt samt "gammel-torpet" kosta 650.000 kr. Vår snickare är min systers sambo, det sparar på nerverna. Att ha någon att lita på är en stor vinst.

Hoppas vår budget håller. Då ingår husbygge,dra el, fixa vägen, gräva ned elen och en stor altan med tak. Tidigare har vi köpt en mulltoa och en kyl från fyndavdelningen på IKEA, på kylen sparade vi 50%. Vi sparade pengar på att köpa stegen till trappan på rea, en tredjedel av priset, de sågade till trappstegen det kostade 50 kr. I övrigt roterar vi mellan Blocket, Silvan, ByggMax, Cheapy och Blocket igen. Det krävs för att hålla priset nere.

Trallvirke i bra kvalité köpte vi på K-rauta när de hade erbjudande. Det sparade vi 50% på och vi fick riktigt bra virke. Det gäller att hela tiden vara på alerten och medveten om ditt projekt. Så ju mer bråttom du har med ditt bygge, desto sämre är oddsen att du hittar bra fynd.

Inget vatten men väl el
Vi har bara sommarvatten. Så tvättar oss gör vi i vår utomhusdusch  sommartid och på vintern får vi tvätta oss med lapp och vatten i handfat. Kan stora delar av människorna i u-länderna så kan vi vitingar det en helg. Vi har luftburen el, så elen ska grävas ned, grävning fram till tomtgräns ska elföretaget bekosta.

Kostnader som är svåra att beräkna
Att göra en gammal torpargård framkomlig för grävmaskiner, att göra vägen tillräckligt bred för att dessa maskiner kan komma fram kostade mycket mer än vad vi trott. Att behöva spränga och gräva bort stenblock är dyrt. Att få en körbar och hållbar väg var något vi inte trodde vi skulle behöva göra. Räkna med minst 20 000 på sådant arbete. Då har du fortfarande inte en gård, det arbetet startar när allt är klart. Då ska vi gå omkring och fixa en trädgård, men det har vi några år på oss. Det är därför vi köpt ett torp - för att njuta av ett utomhusliv. Har du vänner och familj som kan hjälpa till är det guld värt.

Ditt eget engagemang - banker, rita, bygglov, planera och ligga lite sömnlös
Glöm inte bort din egen insats, när det är som intensivast vill snickaren veta vilken sorts virke du vill ha, vilken ledd den ska ligga på, hur högt ska fönstrena sitta i all oändlighet. Vi sparade mycket pengar på att vi slapp bygglov, vårt hus ligger utanför tätbebyggt område och då fick vi bygga 30 kvm utan bygglov. Jag vet inte hur många ritningar jag ritat på hur huset ska se ut, båd in- och utvändigt. Jag har surfat och letat inspiration, samlat urklipp och tänkt sent in på nätterna.

En gång i livet ska man ha bygggt ett hus
Men en gång i livet ska man bygga sig ett hus, det testar även relationen när man sitter fast med släpet i leran med ett ton virke på släpet. Lagom börjar det regna, fyra timmar senare är vi loss och virrket nedplockat vid vägen. Vi upptäckte att vi samarbetar bra vid kriser, annars gör vi helst saker på var sitt håll i bygget.

Chokladägg i äkta äggskal som dög åt tsarfamiljen


Foto ©Helena

Min moster Anikki från Helsingfors är här på besök. Med sig hade hon en finsk tradition, chokladägg från Fazer.  Det är annat än finsk Memma. Till och med den ryska tsarfamiljen njöt av Mignon-äggen som har en mjuk mandel- och nötnougatfyllning innanför äggskalet. Också den nya Mignon-pralinen tillverkas på denna nougatmassa som går under namnet Mignon. Såväl pralinen som äggen innehåller Arriba-kakaomassa från Ecuador, som är en av de finaste kakaokvaliteterna i världen.


Bra att veta: Finansierar biståndsprojekt för kakaobönder i Västafrika värt 1,2 mkr
Svenska chokladindustrin finansierar ett 18 månader långt projekt för kakaoodlare i Ghana och Elfenbenskusten. Projektet genomförs i samarbete med World Cocoa Foundation och syftar till att förbättra säkerheten på kakaoodlingarna och öka medvetenheten kring hälso- och säkerhetsfrågor.


Outlet för inredning och design - Q Outlet


   Foto ©Helena


   Foto ©Helena

Vi bygger vårt fritidshus vid Kungsör och extra roligt är att här finns en inrednings- och design outlet med kvalité. När jag vet att vi ska slita vid huset så passar jag på att smita in på denna outlet. Just nu har de öppet hela påsken. Jag gillar att allt är så snyggt arrangerat och smakfullt presenterat.  I sommar öppnas dessutom en liten uteservering. Här samlas inget skräp i hyllorna, och vilka priser,  ofta mer än 50% billigare än i fina butiken. Q Outlet Inredning och Design heter denna snygga outlet som håller till i en ombyggd kvarn strax utanför Kungsörs centrum. Eller centrum med citaionstecken - "Centrum" har någon skrivit till på skylten till centrum med svart tuschpenna. Det finns väl inget centrum i Kungsör?  Men det finns ett schysst fik längst med den lilla gågatan.

Q Outlet tillför något bra till staden
Här saluförs Dome, Frejas Boning, Umami Living och Gripsholm med flera. Kristian Bååth och Anna-Karin Lüken har lagt ned många timmar på att  rusta Runna Kvarn. Anna-Karin och Kristian är vana företagare. Kristian har haft en snickeriverksamhet och Anna- Karin en revisionsbyrå. Inredning är ett av deras stora intressen. Varorna har ett pris som är 50 till 80 procent lägre än ursprungspriset.

Lite lyxigare känsla i fritidshusetFoto Apartment Therapy

Nu när vi börjar vårt bygge av fritidshuset så vill jag ha en lite mer avskalad och ren miljö. Får se om jag uppnår detta. Men omgivningen där vi har huset är rätt rufft, mycket växtlighet, stenmurar, mossa som ligger kvar på stenarna. Gammal landskapsbyggd. I detta ruffa vill jag nå en lite mer avskalad inredning så just nu letar jag efter lite inspirationsbilder. Med lyx menar jag inte dyra saker, vilket är dumt då inbrott i fritdshus inte är ovanligt. Utan känslan av renhet, enkelt att underhålla - det vill säga slippa att dammsuga och damma när vi väl är lediga. Dessutom vill jag gärna använda de möbler vi redan har, så det blir inga designermöbler.


Inget vatten på landet, då är denna tank snygg och smart


Foto Olivkällan

Inget rinnande vatten?
På vårt land har vi bara sommarvatten, i en trädgårdsslang. Hos Olivkällan hittade jag denna snygga turkiska oljetunna som de säljer i Sverige. Den är förutom smart både vacker och ändamålsenlig Hantverksmässigt tillverkad av galvaniserad plåt med kran i brons. Baksidan är platt och har  hängare så den är lätt att sätta upp mot en vägg.  Locket upptill har en kant och passar som tvålkopp.  En mycket modern och trendig inredningsdetalj, som har historiska anor från Turkiet.  Praktisk i växthuset, torpet, utedasset eller där du saknar rinnande vatten.

Vi bygger sommartorp
Själv tänkte jag ha den på toaletten i vårt somartorp som vi håller på och bygger. Jag hoppas du kommer att tycka att det är kul att läsa om detta bygge, för nu kommer det snart komma lite artiklar om bygget. Vi kommer ha mulltoalett inomhus tillsammans med denna vattentunna så tror jag att en inredningsintresserad tjej som jag kan bli rätt nöjd! Vi tar med oss drickbart vatten och fyller vår tunna och då kan vi både borsta tänderna och tvätta oss galant.


Vissa bloggar fastnar man bara för ...Krickelin-Krickelin är en sådan där blogg jag bara gillar. Jag har ju själv ett stort fotointresse så jag smälter och njuter av bilderna. Bloggägaren presenterar sig som "Glad tvåbarnsmamma som är gift med världens vackraste man. Gillar inredning, häng med barnen, matlagning och party med mina fina vänner." Då skulle jag så klart vilja se fler bilder av den där mannen.

Blommornas tid, påskens glädje


Foton Blomsterpassion

Vårens och Påskens glädje är att nu finns det doftande, krispiga vackra blommor. På bloggen  Blomsterpassion får du tips på hur du kan skapa med blommor från både trädgården och blomsteraffären. Låt din kreativitet blomma och bli din egen florist. Många av tipsen för vackra arrangemang är helt genomförbara. Glädj dig själv eller din omgivning.

Jag passar på att önska Dig en Glad och trivsam Påsk, med mycket vila, sol och närhet!


 

Tävla och Vinn varor för 1000 kr hos Drytrend.com!Grattis Cecilia! J Du är vinnare i Pelle Vävare tävling och har vunnit produkter ifrån Pelle Vävare till ett värde av 1000:- ! Vi på drytrend gillar kreativa idéer och tycker också att du och din sambo förtjänar PelleVävares sammetsmjuka handdukar till erat nya badrum. Lycka till med erat nya badrum!Drytrend.com gör nu plats för Pelle Vävares vårsortiment. Passa på att köpa moderna klassiker till mellan 30-50% rabatt ni innan lanseringen. I samband med lagerrensningen erbjuder Drytrend.com dig möjligheten att vinna PelleVävare produkter till ett värde av 1000:-.


Tävlingsregler
För att vinna ska du:
1.
bli medlem i Drytrend.com medlemsklubb (du kan gå ur när du vill och förbinder dig inte till köp)
2 . och här på bloggen motivera varför du vill vinna PelleVävare produkter!
(För redan befintliga medlemmar behövs bara motiveringen.)

Tävlingen pågår t.o.m. 15/4 2009. Vinnaren utses av Drytrend.com, som kontaktar vinnaren och levererar priset.


Gör om din IKEA möbel med färg och mönster
Företaget GRIPPIKS använder en ny film som inte klibbar och lämnar kvar klister. Så motiven kan placeras enkelt, flyttas om och tas bort. Pre-cut betyder att filmen passar de exakta måtten på IKEA: s mest populära produkter - Billy, Benno, EXPEDIT, EFFEKTIV och MALM. IKEA har redan gett upphov till minst två företag: Bemz, som säljer överdrag för IKEA soffor och stolar och  Parts of Sweden som säljer olika tillbehör. Spana in bloggen Ikeahacker också.


Det är få saker som värmer hjärtat som ett barn

copyright Helena Karjalainen
Detta är min systers son, lilla Neo. Inte visste jag att det fanns en litet kärleksmonster som svävade i universum för att få bo i min systers mage. Så kom han - och var rosa och lik en 3 kilos julskinka. Två små ögon kikade fram, men inte kunde han många trix i början, mer än att äta mat och bajsa. Efter ett tag såg han på mig, på riktigt. Efter ännu ett tag log han när han såg mig. Idag gör han till och med en liten dans när han ser mig, likt en kålmask på speed. Bra dagar kiknar han av skratt.

Ett barn kan göra mycket för en hel familj, tänk det finns inget mysigare att prata om nu för tiden än om Neo och hans framsteg, hans små later och små trix. Tack för att du kom lilla rymdgubben.

Din förälskade moster HelenaFoto Övre 2 Helena Karjalainen och Nedre 2 Pia Karjalainen


Fixa lekstuga åt kattenHos Martha Stewart hittar du denna egenhändigt gjorda lekstugan i kartong. Du hittar anvisningar om hur du bygger den och massor med bilder. En miljövänlig och ambitiös idé för dig som känner dig utmanad. Viktigt är att stimulera sina katter, särskilt om de bara får gå inomhus och vara ensamma hela dagarna, det mår inga varelser bra av. Så gör missen glad. En katt som får vara utomhus ägnar i stort sett 6 timmar om dygnet åt att jaga. Tänk vilken stimulans sådana katter får.

"Red dot" design award till Arrow Hanger Design House Stockholm


Arrow Hanger är designad av Gustav Hallén för Design House Stockholm och är tillverkad i aluminium. När den används fälls den ut. Du kan smycka en vägg eller rad hema med denna pil och få ett snyggt blickfång. Den finns i flera färger. Gustav fick "Red dot" design award för denna hängare. 


Red dot award
eller red dot design award är en internationell designutmärkelse för god design som utdelas årligen av Design Zentrum Nordrhein Westfalen. Priset kallas ibland även "Designernas Nobelpris". Utmärkelsen utdelas i tre kategorier: product design, communication design och design concept.


Vad är bra design Gustav?

- Att enbart göra något snyggt är inte särskilt svårt.


Bra design är när man i produkten lyckas kombinera funktion, produktion, miljötänk, material, färg och form till en helhet som tilltalar och inspirerar användaren. Produkten skall också ha rätt pris för den tänkta målgruppen.


En bra designad produkt som uppfyller ovanstående kriterier säljer sig själv.

Den bästa feedback man kan få är när folk använder och uppskattar ens design.


 


Inredningsbloggen på ModetteMaria Soxbo är inredningsbloggare på Modette. Vid sidan om sin besatthet vid skor har hon också ett närmast osunt intresse för inredning - och då främst 1940- till 1960-tal. Jag gillar Maria både hennes smak och hennes sätt!


Ny sajt samlar de största InredningsbloggarnaInredningsbloggarna.se är ett samarbete mellan webb- och kommunikationsbyrån 7billion och Sveriges största inredningsbloggar, en feed hämtar inredningsbloggarnas inlägg. (lnredningsbloggarna.se gör utdrag ur bloggarna.)Samarbetet består av att vi erbjuder våra inlägg och Inredningsbloggen.se hämtar feeden som det kallas. Här samlas massor med inredningsbloggare som Desire to Inspire, Purple AreaHemmariket, Design och inredningsbloggen,  Flex Inredning, Husmusen m fl. Kika in och botanisera bland alla blogginlägg. Vi finns alla kvar på våra vanliga adresser och med våra vanliga bloggar, men  nu på fler ställen. Men nu kan du surfa via bilderna.


RSS 2.0