Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Design som ger en säker miljö hemmaLagom till vintern då vi alla börjar tända mer och fler ljus
Skandinavisk design för att minska risken för brand och har jag aldrig tänkt på brand tidigare så blir jag sugen på att göra det när jag ser de snygga produkterna som numera finns för hemmet. FireInvent ska med nytänkande och design säkerställa ett ökat brandskydd. FireInvent Design som jag hämtat bilderna från är produkter framtagna så att man inte behöver göra avkall på brandsäkerheten i hemmets öppna miljöer för att sakerna inte faller en i smaken. utan att dessa produkter kan anpassas och göra det möjligt att på ett naturligt sätt öka brandsäkerheten i hemmet.
Titta in till Firevents webbshop.

Elisabeth Lyngbo Sundell kan konsten att måla underbara akvareller
Elisabeth berättar: "Jag har målat akvarell i ca 20 år. Först för några år sedan visade jag upp bilderna, har aldrig haft tanken eller behovet innan, men nu vet jag att bilderna glädjer och inspirerar andra och det gör mig så himla glad!

Mina motiv ändrade sig markant för några år sedan. Och orsaken till det är min dotter Tilda. Vi satt och målade och Tilda målade vad hon önskade sig mest - en tandställning! Den prinsessan med tandställning som jag såg på papperet var direkt ur hjärtat. Och eftersom jag mest målade traditionella akvarellbilder med landskap och stilleben innan, ville jag också prova att måla fritt ur min fantasi och så har det fortsatt ."

Missa inte utställningen på Herrljunga Konsthall den 22-30 nov, där det även kommer att hängas upp några akryl i riktig stora format.

Hemma hos TendencyJerry har en fantastisk blogg där han i detalj visar sina renoveringar
Tendency är hans internet alias sen många år. "Jag är en glad amatör när det gäller inredning och renovering, som tillsammans med Sara försöker skapa ett personligt hem med lite egna ideér.  Med heltidsjobb, hundar, andra ekonomiska prioriteringar, tids - & orkbrist går lägenhetsprojektet i sakta mak. Men jag försöker hålla bloggen levande även då det står stilla!"

Som inredningsintresserad blev jag avundsjuk på Jerrys sambo:
"Snickrade ihop en trästomme, sågade till och monterade makrolonskiva (ungefär som plexiglas) uppe på, samt dioder på en träskena. Funderar på att även montera spotlights, så att man kan variera ljuset och skapa olika stämningar." Ok killar? Ni fattade vinken gå på kurs hos Jerry!


Pyssel av Lina Carlsson


Foto Lina, kollage H Karjalainen

Jag blir alltid imponerad av människor med tålamod, som Lina på bloggen Tilda och Inredning som sytt en julgris efter mall i en bok: "Det senaste som jag sytt är två par inneskor i Tildatyger, fodrade med fleece. De i lila tyg och brun fleece var de första jag sydde och blev också lite felgjorda. Men de med rosor och med rosa fleece blev perfeka och väldigt godiga! Och så har jag fått sytt en julegris. Grisen får faktiskt stå framme redan nu eftersom jag tycker den är så söt. Till jul kanske jag får sy vingar till den och göra den till en änglagris istället ;) "

Fixa höstmyset med Camilla

Camilla Lundsten visar hur vackert det blir att hänga kinesiska, röda lyktor i en stor glödande klunga i taket. Lamporna är äkta hantverk från Vietnam och finns hos www.minh.se.
Artikel från Metro

Designern och tv-profilen Camilla Lund­sten syns varje vecka i Äntligen Hemma i TV4. Här ger hon sina bästa tips för hur man inreder personligt med lampor och levande ljus. Lamporna på bilden är från Minh.
- Kineserna är bra på att använda ljus och lyktor vid olika högtider. Kinesiska lyktor och lampor finns i olika prisklasser, lyktor i papp eller tunt tyg hittar du i asiatiska affärer kring 50-lappen. Ett enkelt tips på mysig belysning är att sätta upp en tillfällig säsongsbelysning. Och då menar jag inte en vanlig ljusslinga utan en massa härliga röda och rosa kinesiska taklampor med fransar och glitter, oerhört kitchigt men vackert i en stor klunga som "glöder", säger Camilla Lundsten.

Hennes bästa tips är att samla lampor och lyktor i klungor.


Wilma min hållbara vän i cyberrymen


Artikel publicerad i GD

En dag satt hon i bilen på väg till en tjejfest. Plötsligt bara poppade tanken upp i huvudet. Att hon skulle kunna kombinera tre bra saker som ligger rätt i tiden; webbhandel, miljötänk och inredning. I samma veva dök namnet "Wilma & Friends" upp och det kändes nästan som ett tecken.

- Jag berättade om min affärsidé på tjejfesten och alla lovade att bli mina kunder direkt, säger Catharina och skrattar. Det löftet har de hållit. Peppad av sina närmaste började hon sondera terrängen för att under­söka om det fanns några miljö vänliga inredningsprodukter att få tag i. Det fanns det och förra hösten registrerade hon sin firma.

Catharina var på senaste Formex-mässan för att spana efter miljövänliga inredningsprylar. Trendanalytikern Stefan Nilsson från TV4 var också där och höll föredrag om hållbar design.
- Enligt honom är hållbara produkter en stor kommande trend, säger Catharina. Människor vill inte ha slit och släng längre, de vill handla mera medvetet. Det finns många pekpinnesätt att värna om miljön, men jag vill erbjuda det på ett lustfyllt sätt. Då är det lättare att nå fler.

Vinn en exklusiv mogonrock från Drytrend
Svara på frågan: Vem skulle du vilja ge en morgonrock till och varför?  (Du får så klart ge en till dig sjäv - motivera bara varför.)

Frottén från Pellevävare kännetecknas av hög kvalité, vackra färger och mönster. Det är också en frotté som håller länge och som åldras med skönhet. Men kanske viktigast av allt är att den inte belastar naturen onödigt mycket när den produceras. Tillverkningen sker i Sverige och är miljöklassad!

Om du inte kan vänta på chansen att vinna så kan du redan nu köpa morgonrocken till rabatterat pris - 30% inför Fars dag! Drytrend utser vinnare, kontaktar och levererar varan till vinnaren.

Remade Sweden i Eskilstuna
Vicky tipsade mig om en premiär i helgen här i Eskilstuna - Remade Sweden öppnar, jag kunde inte få ihop mitt schema till eventet men ska besöka butiken. Anneke Jakobs, designer från Holland har haft workshop med Vickys klass i samband med detta. Anneke har arbetat med banankartonger i  och resultatet blev stora ljuskronor som kommer att finnas på Remade Sweden.

Lördagen den 25 oktober slog designcentret Remade Sweden upp portarna i Munktellstaden i Eskilstuna. Här finns butik, utställningar och utbildning på temat återanvändning och hållbar design. Kom och se intressanta utställningar med designers och konstnärer, handla smarta, snygga och roliga saker och sist men inte minst få reda på vad som händer inom hållbar design, både här hemma i Sverige och i resten av världen.


Elisabeth vann telefonen från Doro

Grattis till Elisabeth Sundell som vann den superslimmade telefonen med motiveringen: Grattis till er nya filosofi, fira den med slank telefoni! Doro kontaktar dig och sänder över telefonen.


Mattor med originell design och socialt ansvarChristian Rathbone kombinerar modern design med traditionella metoder. Christian Rathbones mattor är tillverkade för hand i Turkiet, utan användning av kemikalier, kemiska behandlingar, eller syntetiska material. Rathbone använder handspunnen fårull och vegetaliska färgämnen.  Christian listar tre kärnvärden som centrala för sitt uppdrag: originell design, socialt ansvar och att stå fast vid de högsta kvalitetsstandarder.

Du Monde förenar etik och designHos Du Monde.se hittar du unik design och användbara presenter från hela världen. Du Monde betyder "från världen" och "människor" på franska. Här hittar du vackra saker som skapats av människor runt hela jordkloten och som producerats med respekt för den värld vi lever i samt för de människor som inte är födda i välstånd.  

Några av mina favoriter blev:

  • Lampskärmen gjord av bomull och återanvänt nepaliskt papper. Producerad i Nepal, enligt kriterierna för rättvis handel.
  • En kudde att sitta på - inte lökringar.Handgjord i Nepal av filt.
  • Korgar av återvunna rissäckar som fodrats med bomullstyg. Den är sydd så korgen är helt vändbar. Vill du ha det blommiga bomullstyget utåt så går det lika bra.

Skolor kastar fungerande möbler - nu får de nytt livNär skolor vill höja sin status köper de ny inredning
. Det är både ekologiskt och ekonomiskt ohållbart, tycker Erik Rosin som går en formutbildning på Beckmans Designhögskola. I hans utställning på Skolforum den 27-29 oktober visar han hur skolor istället kan förnya genom att måla om sina gamla möbler. Färgen kommer från Alcro. Efter grundmålning och två strykningar med färg i olika starka kulörer är de som nya. Kulörerna är valda ur Alcros inredningskollektion samt kulör-kollektionerna ad.junior och ad.08.


- Att ta något gammalt och ge det nytt liv med färg istället för att kasta och köpa nytt ligger i linje med vårt miljöarbete och vår filosofi att allt kan bli vackert. Jag tror att både skolmiljön och vår omgivande miljö vinner på att skolor inspireras av Eriks projekt, säger Maria Midby Arén på Alcro, som sponsrar med färgen till projektet.


Purple Area bloggar för SvD!

Susann Larsson bloggar om inredning

Susann har börjat blogga inredning för SvD, du känner säkert igen henne från bloggen Purple Area. Jag är lycklig som få som fick hamna hos Susanns blogg med ett inlägg om mitt hem och min blogg. Direktadressen till bloggen på Svenska Dagbladet är http://blogg.svd.se/inredning. Du hittar så klart en massa fint på denna blogg - om du inte har läst Susanns blogg Purple Area så ska du inte missa det vackra hemmet hon visar upp på bloggen. Undrar när hon bjuder mig på fika där hemma?

Eget mineralvatten med vacker kolSUMI - en gammal nyhet
Nu kan du enkelt och miljövänligt göra ditt eget mineralvattenWilma&friends är bland de första i Sverige att sälja SUMI-sticks - bitar av aktivt träkol.  Använt i Japan i mer än 1000 år för att bl.a. förbättra inneklimatet. Att servera vattnet i en karaff med en sumi-stick blir även en estetisk upplevelse!


Jag har skrivit om detta kol tidigare och berättade då om en webbsida som heter Sort of Coal som visar hela processen med det vita kolet, väl värd att besöka!  


Jag lekte med schabloner och provfärgI mina förra lägenhet så var vardagsrummets väggar kala och vita
Jag köpte Alcros schabloner och tre stycken provfärgburkar. Med spraylim och en ituskuren tvättsvamp så fick vardagsrumsväggen sig ett sommarlyft. Senare tapetserad jag en fondvägg i rummet - men i "mellantiden" så tyckte jag att detta var en bra lösning , för bara ett par hundralappar.

Snyggt fixat - en IKEA mini make overHooked on Houses gillar svenska IKEA och delar med sig av sin makeover. Jag tycker att denna förändring ligger rätt i tiden, enkla medel, snabba förändringar för en bra penning.

Kurbits på designhimlenSköna Hem rapporterar om Dalakrock på sin webb - jag gillar detta då nytt blandar sig med det gamla. En skateboard med kurbits måste varje dalmas dröm? Man ser hur Formex satt ribban för många nya ideér inom design just nu. kika in på Sköna Hems webb för priser och inköpsställen.

Your Wallpaper ger en personlig lookYour Wallpaper startades 2004 och har sedan dess utvecklats till att bli en av de främsta aktörerna på tapetmarknaden inom genren "tillverkning efter önskemål". Ambitionen är att framstå som arkitekters och inredares första val när de vill skapa ett personligt rum. Jag föll för dessa svartvita snygga tapeter som kan klä en vägg antingen som detalj eller som en fondvägg.


Vinn en superslimmad telefon här på bloggen!Doro utlyser en tävling här på bloggen - vinn deras nya TH80!
TH80 är en superslimmad telefon med elegant högblank svart front och grå matt silversvart baksida som snart släpps i handeln. Den är även den första DECT-telefonen i Europa att certifieras med ENERGY STAR® - en internationellt erkänd märkning av energieffektiva produkter.


Tävlingsregler: Skriv några rader och berätta var och varför en TH80 passar bra in i ditt hem!

Vinnaren utses av Doro de levererar vinsten och kontaktar vinnaren!
(Vinstvärde ca 700 kr)


Loppisfyndet målades om och är nu ett smycke hemmaNu hoppas jag att de som följt min blogg länge har lite tålamod med mig. Jag tänkte damma av de förvandlingar jag gjort under åren jag haft bloggen. Jag tänkte samla dem under kategorin Bara om mitt hem. Just nu ligger alla smarta och osmarta, snygga och mindre snygga förvandlingar på min externa hårddisk - det går inte för sig. Så då och då kommer det lite repriser på bloggen, men vem vet, kanske har du glömt bort dem eller kanske är du en ny besökare som får lite input i hemma-fixet.

Snyggt fixat - skåpet som blommarMaria på bloggen Jag Blommar berättar om sin snygga och smarta förvandling av ett gammalt skåp: "Vi har ett gammalt skåp i vardagsrummet som vi förvarar alla videofilmer i. Så här har det sett ut sedan någon före oss tagit bort färgen. Jag har grunnat ett tag på att göra något åt det. Igårkväll så fick jag ett ryck. Ringde för säkerhets skull till maken som är på resande fot för att fråga om det var OK med mina planer på att måla skåpet i knallig färg och sätta en tapet i dörren. Det okejade han."

Intervjuad - likt Paris Hilton


Foto Modette

Ja nu jäklars, nu blir man både nominerad och intervjuad. Jag känner mig som Paris Hilton just nu - Hot. Det är himla kul att få berätta lite om sig själv och få dela med sig av tips. Du hittar intervjuer hos superproffsiga Modette och hos underbara A Beautiful Living skriver om mina tre skatter. Nominerad blev jag av bl.a. omtänksamma bloggen Proforma, jag har fått fler nomineringar av er där ute, jag vet, och ni som känner er förbisedda mejlar mig bums så lägger jag ut dessa.  Jag säger som så: -Tax till Max  för denna fina uppmärksamhet!

Uppåt väggarna när det ska prydas


Foton Cookie Magazine

När vi vill pryda väggarna hemma så blir ofta lite för dyrt och lite för knepigt. Hur man ska då matcha tavlor och fotografier ? Om jag visar hur andra gjort - kanske lite annorlunda än vad du är van vid, då kanske du får lite inspiration? Lösningen heter att gruppera.

Smarta lösningar för små utrymmen


Foto Marie Claire Maison

Det optimala är så klart att kunna bygga egna lösningar i trånga utrymmen som en hylla på insidan av garderobdörren, eller en dragspelsdörr framför mediautrymmet på väggen. Men det gäller att få se dessa lösningar med egna ögon så att man vet hur man ska lösa de funderingar som man har kring sina små utrymmen, en sådan ögonöppnare är webben Marie Claire som har en sida som heter Små Utrymmen, kika in där.


Ensamhushållen blir allt fler i Sverige var tredje vuxen, 29 procent bor ensam. Åke Daun, professor i etnologi, menar att vi har ett behov av att "klara oss själva" och "inte ligga andra männi­skor till last". Han skriver också att vi svenskar vill vara oberoende och gärna söker ensamhet. Stämmer det?
Snyggt fixat - golvlampan som blev en designerpjäsJenny K på bloggen med samma namn berättar om sin makeover av en golvlampa: "För ett par månader sen hittade jag en golvlampa på Erikshjälpen för en hundralapp - idag började jag spraymåla lampan i färgen svart (ovanligt att det inte blev i vitt!) men den ska vara i Antons rum där vi har inrett i både svart/vit så lampan kommer säkert passa bra där inne. Det är alltid roligt att prova sig fram och se hur resultatet blev, det är också roligt att ha något unikt hemma till en billig peng. Man kan även köpa en ny svart lampskärm på IKEA och det tänker jag nog göra. Jag får höra med Anton vad han tycker."

Vinn 5000 kronor att shoppa för hos Bemz - fotografera Bemz i ditt hem
För fullständiga tävlingsregler, klicka här.

Bemz beskriver tävlingen:

1. Ta en bild av ditt Bemz-överdrag på möbeln/kudden. Fotografera gärna ditt motiv i dagsljus, och komponera bilden så att vi kan se soffan/fåtöljen/kudden i sitt "inredningssammanhang".
2. Avsluta meningen "Bemz hjälpte mig att göra mitt hem på mitt sätt genom att...".
3. I mejlet där du bifogar bilden och den avslutade meningen, se till att uppge namn, adress och telefonnummer där vi kan nå dig.
4. Skicka bild, avslutad mening och ovan kontaktuppgifter till bemzmyway@bemz.com med ämnesraden: Mitt hem, mitt sätt. Ditt tävlingsbidrag måste vara Bemz tillhanda senast 31 mars 2009, men skicka det gärna tidigare så att du kan vara med och tävla om en månadsvinst också (kuddöverdrag)!Psst! För alla er som ännu inte har något Bemz-överdrag

Tillsammans med TV4-programmet Efter Tio kan du tävla om ett nytt vardagsrum helt i din smak - inrett av Bemz designers. Resultatet visas upp i Efter Tio under hösten. Du vinner möbler, textilier, färg, tapeter och annan heminredning. Du får hjälp av duktiga inredare, och ett valfritt sofföverdrag från Bemz. Skynda dig att skicka in din anmälan till Efter Tio innan 15 oktober! För fullständiga tävlingsregler, och all information om hur du anmäler dig, klicka här.


Snyggt fixat - sovrummet som blev en drömJet Guer
studerar till inredningsarkitekt. Han har med ganska små medel förvandlat sitt sovrum till ett kanonsnyggt trivsamt sovrum med en skir och avslappnande känsla. Om du vill se fler foton från Jets sovrum (himla ballt namn, Jet), så ska du kika in här.

Näsduk för Afternoon teaTa med ditt engelska Afternoon tea vart du än går,  med denna te-näsduk kanske du gör din vanliga testund lite mer tjusig? Mirakel-duken kan användas som ett fat för skorpor, scones och smörgåsar mm. Du kan ta med din näsduk med dig överallt hälsar designern Miho Kaneko.

Vackert papper med hålmetoden
Heather Smih Jones berättar: - Hålmetoden är något som jag arbetat med i nästan åtta år. Det är personalkrävande, eftersom det är peta ett hål i taget med hjälp av papper med en nål för att skapa ett mönster, en bild eller en text. På senare tid har Heather börjat arbeta med större pappersprojekt som nästan kan liknas vid handgjorda tapeter. Jag tycker om Heathers arbete - som verkligen inte är hålstansat i fabrik utan förmedlar känsla och skönhet som bara ett hantverk kan göra. Du kan köpa Heathers arbeten i hennes webb-butik. Dessutom finns hennes webb där du kan titta närmare på hennes större arbeten.

Snyggt fixat - städskrubb blev kontorFör att smart kunna utnyttja en liten lägenhet så får man trolla med knäna.  Här ville man ha ett hemmakontor med plats för att skapa pyssel och få lov att ha oordning hemma. Städskrubben stod outnyttjad och förvandlades med färg, hyllor och schabloner till en trivsam arbetshörna.

Svensk möbeldesign direkt från snickarbodenMan måste bara älska Jens Fager, hur han lyckats kombinera det svenskaste av allt snickarbodens glädje och exeptionell möbeldesign. Min liknelse är "Emil i Lönneberga goes 24/7", för Emil måste ha suttit ett tag i snickarboden innan han lyckades tälja dessa mästerverk? Nu har Jens använt bandsågen för att nästan karva fram dessa möbler.

Dessa står högt uppe på min önskelista. Drömma får man, heter det ju? Serien består av en matstol, en loungestol och en trearmad ljusstake och är döpt till RAW, passande nog. Men varför inte gå på det svenska namnet RÅ? Lite IKEA-känsla över namnet hade inte skadat - lite coolare, lite mer svenskt. RAW kommer att produceras i en "limited edition"-serie i en rad olika färger, eller i en begränsad upplaga som vi också kallar det.

Vill du köpa dem? MUUTO är en ny skandinavisk designfirma som knyter till sig ledande yngre formgivare, där kan du botanisera bland spännande formgivning.


Kyrkan som hem


Foton Zecc

Undrar om detta ens hade varit möjligt för ett tiotal år sedan, att bo i en kyrka? Jag vet att det fanns en kyrka som byggdes om till ett diskotek i London, var det Dave Stewart i Eurythmics som drev den? Det är verkligen en snygg arkitektur, men steget att bo där skulle för mig vara långt. Jag förknippar kyrkor med något som tillhör alla. Är jag totalt efter nu? Kanske, jag kan vara lite sken-religiös så här inför helgen.

Byracka Design värmer hjärtatByracka Design är ett litet företag inom grafisk produktion som startades under våren 2007. Jag är så glad att Lena är annonsör på min blogg då jag verkligen vill ha annonsörer som har vackra saker och står för en god kvalité. Just nu hittar du Lenas tapeter på Signerat.se och om du vill kan du se hur en av hennes tapeter ter sig hemma hos mig.
- Jag som illustrerar heter Lena Ylisuvanto och jobbar även som grafisk formgivare på en in-house reklambyrå. Jag målar med mus istället för pensel och gör alla mina motiv i ett illustrationsprogram i datorn (Illustrator).


Vävda tapeter, gyllenläder, olika slag av textilier var de väggbeklädnader som in på 1700-talet användes i de högsta klassernas hem. På 1800-talet började man använda tapeter av papper.
Fina bloggen Love The WorldHoppas du inte har missat den fina bloggen Love The World : " Jag har en kärlek, klänningar. De får hänga på Leons gamla skrivbordsstång i hans gamla rum för jag har ingen garderob. Mina klänningar är de första som möter mina ögon varje morgon, blir så glad av att se dem. Färgkombinationen Turkost och rött är så vackert, hade den kombon i vår förra lägenhet i pysselrummet."


RSS 2.0