Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Fårig installation av Jean Luc CornecOm du har mycket telefonsladdar över så kan du bygga dig ett eget får. Något varje inredningsintresserad själ längtar efter, eller? Det kan ju vara så att du är samlare av telefoner och inte riktigt vet vad du ska göra med samlingen längre då den börjat att svämma över - då kan detta vara en idé. Frågan är hur många meter sladd det går åt för att skapa ett får? Vill du se fler bilder ska du kika in hos Bookfjoe.

Mollychicken en kreativ bloggAnnapanna.nu  tipsade mig om en inspirerande blogg - Mollychicken. Tycker hennes blogg är så charmig med alla små tips jag glömt bort - det blir som en nostalgitripp. Minns hur jag i mellanstadiet gjorde tygbollarna, Mollychicken har gjort som ett sött stilleben ovanför barnsängen med dessa bollar. Tjejen har till och med knåpat ihop sin egen banner på bloggen.

Signe designar smyckenSigne designar egna smycken och du hittar dem på Signes Second Floor. Alla har råd med Signes smycken, halsbanden kostar mellan 90 - 120 kronor, portot kostar ca 10-25 kr. Om du inte är nöjd med smycket så kan du skicka tillbaka smycket till Signe och om smycket mot förmodan skulle gå sönder så lagar Signe det kostnadsfritt mot att du står för portot. Signe har en egen blogg där hon skriver om sin vardag, och jag hejar på alla er som är så kretiva och uppfinningsrika.


Nordisk textildesign hos Gudrun


Foto: Sara Danielsson

Gudrun har rea på sina vackra tyger som andas nordisk design och känsla. Hon får tygerna och mönstrena att leka - och visst passar de in även i Barcelona där bilderna är tagna i hennes kollektion kallad "Högt i Tak". Gudruns webb är en dröm i sig, lockande och full av inpirerande vackra bilder. Om du vill se bilder från Barcelona så kan du kika på de bilder jag själv tog där förra året.

Gudrun har en blogg du når på henns webb:

"Jag läste häromdan att hus, som inte blivit sönderrenoverade under de senaste årtiondena, kommer att bli de verkligt eftersökta och attraktiva. Med hjälp av alla dessa Martin Timell-talanger ryker allt ut ur det gamla huset eller våningen.Väggar tas ner, rum förändras, trappor flyttas, verandor byggs på. Och så in med allt nytt och trendigt i blankt rostfritt och kliniskt vitt eller ???"


Wee Wonderfuls inspirerar till hantverk


Foto Wee Wonderfuls

Om du är sugen på att börja sticka, brodera eller sy så kan jag tipsa dig om Wee Wonderfuls - en underskön blogg och samlingspunkt för hantverk. Det ligger ett stort intresse bakom bloggen med stora bildbankar som är kategoriserade i olika tekniker. Njut för ett ögonblick.

HusExpo flyttar och byter namn till Husmässan

HusExpo, som funnits i Sköndal sedan 1969, flyttar till Botkyrka vid årsskiftet och byter samtidigt namn till Husmässan. " Med namnbytet vill vi markera en nystart", säger Husmässans vd Thomas Hahn.


Nya husmässans yta blir tre gånger så stor som dagens, sex hektar istället för två. Genom att byta namn vill man markera en nystart och en förändring.
- HusExpo har tidigare varit förknippat med fritidshus, men nu kommer vi att visa fler hus för permanentboende. Fördelningen blir cirka 70 procent permanenthus och 30 procent fritidshus. 

Läs hela artikeln på Allt om Bostad


Det personliga hemmet


Foto Apartment Therapy

Jag fick en fråga förra veckan: "hur får jag ett nytt hem, eller en nyproducerat hus att se hemtrevligt ut?"  Jag tror att en del av lösningen är att använda personliga saker och tillbehör. Minnen från förr, de andas något genuint. Plockade ihop några bilder på inredning som jag tycker är väldigt personlig och som du lätt hittar på loppisar och lite bortglömda i källarförråd hos släktingar. Med rätt färger och tillbehör så blir hemmet samtidigt modernt och personligt. Hoppas det var ett bra tips.

Vackra Helmi från ArabiaUnderbara oljelampan Helmi som betyder pärla på finska är formgiven av Heini Riitahuhta för Arabia. Du kan titta på den hos Finnish Design Shop. Den finns i flera färgställningar än den vita och jag skulle mer än gärna byta plats med henne i badet.


Beckmans examensutställning 2008


Många är de talanger och våra framtida designers som visades upp på Beckmans examensutställning 2008. Du hittar många fantastiska arbeten på Beckams webb. Jag valde ut några favoriter: Dold takbelysning med stuckaturornament som är så enkelt tänkt men genialt, av Daniel Svahn. Ett tårtfat med plats för många ljus, som så klart blir en hit skapad av Marcia Harvey Isaksson. Josefin Hellström-Olsson har designat a pile of books, som leker med form likt Alice i Underlandet och  Anna Söderberg designade det typografiska och dekorativa  alfabetet Ornis, som är uppbyggt av fåglar.


Glad Midsommar och vegetariska varulvar

En pojke frågar i skolmatsalen sin lärare (läraren är min sambo):

- Vad är det för mat idag?
- Jo,  det är tre olika rätter, pannbiff, fiskpinnar eller vegetariska vårrullar.
- (Pojken tittar storögt på läraren)
- Vad tänkte du äta för något då? Frågar läraren.
- Duuu, vad finns de där vegetariska varulvarna för någonstans? (Fortfarande storögd.)

Tigergrön, Strutt och GreklandBarnen fick skicka in förslag på färger som de ville se i sina hem, inte bara i det egna rummet
. Peter Hallén, som ledde arbetet där tio barn i åldrarna sex till nio år valde ut 15 kulörer som de tycker passar allra bäst till rum för olika aktiviteter. Barnen valde gröna jordnära färger i rum för avkoppling och vila, mörka färger i sovrum, blått där de äter och gult där de leker. Någon rosa kulör kom inte ens med i det första urvalet och den enda vita färg som var med fick utan uppmärksamhet ligga kvar på golvet i finalen.

Barnen fick även namnge kulörerna:
- Det blev härligt okonstlade namn som Hårdrock, Grekland, Strutt och Fisk. Det bästa namnet är nog ändå Tigergrön eller kanske Blick, säger Maria Midby Arén på Alcro. Kollektionen finns i butik från 1 september.

Inne just nu med alfabetet


Foto Apartment Therapy

Överallt ser man bokstäver i inredningen. Varför blir något en trend? Ofta är det att det är relativt billigt och relativt personligt. Namn och favoritcitat blir ett personligt inslag, du kan skapa mycket själv. Dessutom det är ett säkert kort, du kan inte göra fel - jo, det finns boktsavkombinationer som kan bli lite intressanta, lite fräcka eller lite roligare. Det kan vara hela saken att  texter blir ett diskussionsämne när du får besök.  Shoppa bokstäver: Prästbostället, Country by Mail, Aftonbladet har en artikel om text i inredning, Anness blogg skriver om bokstäver och Home Sweet Home har fina bokstäver till salu.

Arrangera om snittblommornaFoto: © Helena

Där stod en sådan där lite småtrist knippe snittblommor som min "maje" här hemma fick på avslutningen. Helt sonika så klippte jag av stjälkarna och lät de små blomstren bada i ett vatten bad i en hög fyrkantig skål. Den skålen med blommor blev fin vid frukostbordet, precis lagom som vi svenskar gillar, minnen av den gångna terminen. Läs mer om sommartips på Aftonbladet.

Vissa har gjort blomsterarrangemang till en egen konsttform, Ikebana är det japanska sättet att arrangera blommor. Det tillhör en av de klassiska konstformerna i Japan.  På samma sätt som i andra konstformer, är ikebana ett kreativt uttryck inom ramen för en viss struktur. Materialet är levande grenar, blommor, blad och gräs. Här hittar du några bildgallerier som visar Ikebanaarrangemang: The Gardener, Ikebana by Junko dessutom finns i alla fall en blogg om Ikebana "The Zen Imgages".

Föräldrapenning och sjukförsäkring för sitt hantverkCraftBeauty är medlem av Fair Trade Federation. Deras anställda får löner fyra gånger högre än lagstagade minimilöner. Utöver fast månadslön får de betald semester, sjukförsäkring, föräldrapenning under tre månader samt pension. Alla anställda är kvinnor utan tidigare hantverkskunskaper. Många av dem är från utsatta förhållanden eller med handikapp.

Hos CraftBeauty får de kontinueligt gratis utbildning i sitt hantverk samt i principer för rättvis handel.  MINH - Made in Vietnam som är annonsör på min blogg är ensam återförsäljare åt CraftBeauty i Skandinavien.


Plantera och leta efter mossa

 
© Helena Karjalainen

Jag har planterat ute vid torpet, och eftersom jag ändå är igång och visar planteringstips så här är mitt sista för säsongen. Hittade dessa zinklådor som jag en gång skulle ha till servetter och bestick. Men de var för opraktiska. Så jag fyllde igen hålen som är formade som kors med mossa och plantera blommor i dem. Den gamla och alldeles för tunga vattenkannan fick sig en omgång med blommor den med. Jag blev nöjd med resultatet och eftersom vi har ganska mycket mossa vid vår stuga så kommer jag nog komma på fler och fler mossprojekt.

Kaukasisk förgätmigej och kinesiska porslinsklot


© Helena Karjalainen

Kaukasisk förgätmigej ska vara rådjurssäker, och hos oss åt djuren inte upp blomman - vilken lycka! Men de glufsade i sig nittionio tulpanlökar de lämnade bara två stycken trötta tulpaner åt mig. Detta fick mig att agera rådjurssäkert , så på MIO möbler hade de rea på kinesiska porslinsklot. Dessa tillsammans med mina krukor som är loppisfynd och tillverkade lokalt blev ett arrangemang som även rådjur med metallkäft inte kommer ha en chans på.

Återanvänd furu i svarta modernare kläder


Fotograf: Bjarne B. Jacobsen på Bo Bedre

Danska Bo Bedre är en underbar sajt för den inredings- och designintresserade ungdomen.För det är du väl? Ungdom menar jag. Nåväl, damer som jag får mycket glädje här också. Just nu är det hett med svart och vitt, på denna danska sajt får jag nästan nog av konceptet, trots att vi själva är i byggtaget med en ny friggebod i svart slamfärg. Det jag tycker var intressant att se var de som tagit det gamla och införlivat med det nya, omaka stolar blir en helhet i samma färg och den gamla paradsängen i furu blir återanvänd, het och läcker - precis som jag. Missa inte heller torkställningen på gården som målats svart.


Smarta sommarköketDessa hängen i stabilt bomullstyg med öljetter som hindrar tyget från att sticka iväg om du har köket utomhus är ett utmärkt göra själv projekt för den händige.  Om du är mindre händig så kan du köpa dem från danska Ono by Brand som säljer fördragen och faktiskt allt annat du ser i köket. Tillbaka till fördragen, du skruvar upp krokar på ditt bord, sätter på hjul på det och syr fördragen - snart har du ett smart, flexibelt och lättflyttat kök i fritidshuset. Denna idé hamnar i min privata mapp på hårddisken: "bra idéer till torpet".

Fina hemma hos reportage


Foto Anna och Martin von Brömssen GP, Sören Håkanlind GP

Du har väl inte missat GP:s lyckade inredning och arkitekturdel i GP:s nättidning? Du får massor med tips från byggnadsvårdsexperten till att träffa Claudine och Roger som båda har krävande arbeten med långa dagar. Deras drömhus är ett nyfunkishus och huset är nog mitt drömhus också, men jag skulle inte vilja arbeta i den omfattning som denna dröm kräver - då kan det passa med ett mindre hus som tanten som bor i en liten stuga på en ö. Med vita knutar och  flaggan i topp är den lilla röda stugan deninre bilden av svensk sommar,  Maj-Britt  har bott här sedan början av 40-talet.

Nya designprojekt i betong

image2544
Foto: Yvonne Franzén

De perfekta betongprojekten nu till sommaren hittar du hos form4element som jag skrivit om förut. Yvonne Franzén och Roger Ehrlich skapar de mest underbara ting i betong. Vissa av dem klarar t.o.m. jag av. Yvonne har en underbar känsla för materialet och med växter och rostigt järn arrangerar hon vackra konstverk som får mig att längta efter varma dagar och betongsäckar.

Finska Otto Design har snyggaste rottingmöblernaSom gröna mossbollar eller organiska bänkar är bänken och stolen kallas ASA. Otto Design i Helsingfors säljer dessa ska du fråga efter dessa får du säga "rottinkituoli". En given plats har dessa på en järnvitrol grå altan eller en stenlagd uteplats, vilken snygg brytning i stil och färg. det skulle vara.

Måndag 20.00 på SVT startar "Sommartorpet"

Stefan Larsson och Isabelle Halling.
Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Isabelle Halling och Stefan Larsson är programledare för årets Sommartorpet. Tillsammans med torpägarna Ia och Jojje tar de sig an ett stort stenhus från 1850-talet som ligger utanför Ludvika i Dalarna. I första avsnittet får Isabelle och Stefan presentera ett varsitt förslag på hur utedasset ska renoveras och ägarna får välja ett av förslagen.

Jojje och Ia har en blogg
Årets sommartorp är en 165 kvadratmeter stor vitkalkad enplansbyggnad. Sedan 1,5 år äger Jojje Pettersson och hans sambo Ia Lundqvist kåken, som nu ska topprustas. Nu kan du följa arbetet på Jojjes blogg. Vad händer egentligen när tv-teamet inte filmar?

Sommartorpsfamiljen    
Läs Jojjes blogg om renoveringen.

Vaniljdoppade jordgubbarFoto Helena

Sommarmorgon, äta frukost med öppet fönster. Jordgubbar med mjölk, lite hemmagjort vaniljsocker strös på. Katten i fönstret, kurr kurr - tyck om mig. Jag tycker om. Kliar Curry i nacken hon får smala mjuka kattögon. Solen värmer min nacke. Livet känns lättare och gladare. Andra gubbar är inredningsbloggen Jordgubbar med mjölk och Kitchenbloom som skriver om sina gubbar.


Den där känslan för tingen


Foto Heidi Lerkenfeldt

Danska Heidi arbetar som fotograf och hennes bilder visar på den där känslan för tingen som vissa besitter. Heidi fotar för flera kända inredningstidningar och stylister. På hennes webb hittar du fler bilder i stora format och det är kul att se hur mycket snyggare hon gör hemmen och hur mycket godare maten ser ut under hennes lins.

Turkosa sommardrömmar


Foto Boligmagasinet

Turkos är min favoritfärg, jag faller alltid för den. Hörde en gång en designer som köpte in smycken från Afrika berätta att turkost och blått var färger som sålde väldigt bra i Sverige i perioder, då svensken har en längtan efter blå himmel och blått hav den mörka årstiden. Jag tror att jag längtar efter havet och himlen året runt.

Vem blir Laura-kvinna 2008?

Tidningen Laura utlyser en tävling om Laura-kvinnan: Hon kan vara mamma, syster, väninna – eller du själv. Det enda viktiga är att hon är en kvinna över 40 som trots motgångar och tunga stunder haft kraften och modet att satsa på sin dröm. Fem finalister utses som alla får en skön dag. Vinnaren får ett halsband i rödguld med ett hjärta bestrött med briljanter i design av Charlotte Lynggaard, värde 18 500 kr. Skriv och berätta varför du – eller din kandidat – ska bli årets Laura-kvinna (senast den 18 juni.)


Bästa gör om tipsen från Elle InteriörMissa inte Elle Interör när de visar läsarfavoriternas gör-om-tips. Ett vanligt skåp får ett personligt uttryck med tapet på luckorna eller när ett bord får ett helt "eget" bord får ett eget uttryck när laminerar valfritt tyg på en mdf-skiva. Sedan kan man alltid tapetsera möbler med ett eller två lager lack.


Torsten skrev på sin webb

"Att åldras är som att bestiga berg, man blir lite andfådd men får mycket bättre utsikt."
Torsten

Gör om din lampfot


Foto Helena

Ihärdigt samlade jag på mig lampfötter i mässing, fyndade på Tradera, Blocket, Myrorna och på loppis
Jag hade fått en föreställning om att nu skulle jag ha guld och beige i sovrummet. Planerna ändrade sig, så jag köpte helst sonika sprayfärg och målade om mina lampfötter. Lager på lager, det tog ett antal lager innan guldet var täckt. Nu har jag fått blodad tand - här ska det sprayas mer. Återanvänt nåväl, men kanske inte en ekologisk sprayfärg denna gång.


Grilltider vid torpet


Foto: Helena

Sommartorp namnet klingar ljuvligt, men det krävs lite logistik med lägenhet i stan och torp på landet. Maten får inte ta för mycket tid. Så i helgen grillade vi hamburgare och jag gjorde hemmagjord potatissallad med färskpotatis. Potatissalladen håller sig länge och räcker hela helgen. Hamburgaren tar fem minuter att steka. Läs mer om all möjlig mat på matbloggarna: Pain de Martin, Kryddburken, A cat in the kitchen och Lina likes mat.


RSS 2.0