Trendrapport från Formex - horn och hemmavirkat vinner
Foto © Helena, Room and Serve

Då var Formex avklarat för i år och det som stannade kvar i hjärtat var ljuskronorna av renhorn från Lapland Design och de stickade pallarna från Frosta Design. Watt och Vekes vackra julstjärnor som ser ut som tårtpapper känns än i hjärtat och de får gärna pryda mina fönster i jul.

Annika Brännström arbetar på SOS-alarm - och matchar väl designeliten
Annika hade varit i USA och sett kronor som var tillverkade av Kronhjortars horn, så tändes idén att hon som var från Lappland och nära renarna sedan barndomen skulle kunna göra något liknande. Hon experimenterade hur hon skulle kunna fästa renhornen på ett snyggt sätt till en krona - det gick inte, så hon gjorde ett par ljusstakar och lampfötter under tiden. Så en dag kom hon äntligen fram till hur hon skulle göra och resultatet ville hon visa upp på Formex. Se där till och med TV4 hade tagit upp hennes idé och när vi lämnade hennes mässpats så kom ännu en beställning in. 

Vinylstickers direkt på glaset i ramen
KG Design hade lekt med sitt sortiment av stickers och klistrat vinylstickers direkt på glaset i ramen så att väggen bakom blir synlig. Vi pratade lite om varför det finns så mycket horn inom inredning men kom inte fram till något konkret där. Men jag tycker att hans experimentella idé kunde förmedlas vidare här på bloggen.

Ulrika Messing och prinsessan Märit
Giving and Living marknadsför och säljer underbara barnprodukter i form av kuddar och kramdjur. Hela barnbranschen är enorm på denna mässa, min syster som är nybliven mamma blev tjenis med alla barnutställare. Maria som stod i Giving and Living-montern lät oss smaka på vatten renat med det vita kolet som jag tidigare skrivit om här på bloggen. Hon berättade också att hon var på en mässa när prinsessan Märit kom förbi och Maria bjöd på vattnet, men säkerhetspersonalen runt prinsessan blev oroliga när det låg svarta kolstavar i vattnet.  Ulrika Messing har ju hoppat av som minister och stod på mässan och visade upp sortimentet i sin nya butik.

Vi åkte hem nöjda med en goodie bag under armen fylld med marmelad, kex, servett från Himla och ett blockljus.

Formex på söndag

Idag bär det av till Formex - jag hoppas det kan vara intressant att läsa om,  jag återkommer med en trend-rapport och iakttagelser bakom kulisserna.


Gott och blandat och fotoförbud

Formex-mässor innehåller både gott-och-blandat och finlir. Det finns det en "fin"-hall, med alla de kända märkena och etablerade designers. Dessutom finns det en "gott-och-blandat"-hall, här hittar du döskalle-lampor, porslinssaker med fluff och drömfångare, som är väldigt roligt att besöka.  Det är starka spotlights och allt man fotar får ett skönt skuggspel. Det råder fotoförbud inne i lokalen och man får antingen skaffa sig tillstånd att fota eller så får du fråga utställarna om det är okej att ta bilder.


Vad är en blogg?

Vissa företag har förberett CD-skivor med bilder på sina produkter, andra kommer från Danmark och har aldrig hört talas om bloggar. (Detta hände mig förra året.) Det är ingen i stort sett som inte vill bli fotade så fotoförbudet fyller syftet att skydda patenterade yllekoftor, innovativa folkdräkter och smörknivar täljda av enbärsbusken - då temat för årets mässa är Tradition - hemslöjden slår tillbaka.


Tips från utställningskatalogen

De som satsat på helsidor i utställningskatalogen är värda att lyftas fram. Man vill nå fram till sina intressenter. Så här kommer länkar till dessa företag, hoppas du hittar lite kul saker hos dem.


http://www.skyrup.com/

http://www.erepotrading.se/

http://www.kardelen.se/

http://www.baroness.se/

http://www.lustro.se/

http://www.differentdesign.se/

http://www.mch.se/

http://www.thg.nu/

http://www.fabriccopenhagen.dk/