Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Moderna tillbehör till trädgården

image2547

Vackra, lekfulla och riktigt stilistiska är trädgårdssmyckena från Sprout Home. Likt jättelika dankar man spelade med som barn är de silverfärgade kulorna. Propeller i metall som snurrar i vinden och skrämmer bort en och annan fågel som vill picka upp dina nysådda frön hittar du också på Sprout.

Att utrota mygg med myggfälla - Mosquito Magnet

image2549
Vi har jätteproblem med mygg vid torpet, och för några dagar sedan såg att denna myggfälla på Coop Forum. Och jag blev så klart nyfiken,
den fungerar som så att i apparaten eldas gasol som avger koldioxid samma gas som människor andas ut, detta lockar myggen Dessutom släpper fällan ut oktanol, ett ämne som djur utsöndrar.  Koldioxiden från maskinen får myggen och knotten att tro att det finns en människa eller ett däggdjur i närheten som de kan suga blod ifrån.


Genom att man fångar honorna bryts myggornas och knottens fortplantningscykel. Acreto AB, som marknadsför produkten i Sverige, uppger att effekten är märkbar inom en vecka. Efter 4 till 6 veckor är det i det närmaste mygg- och knottfritt .  Utrustningen, påverkar inte insekter som humlor, bin och fjärilar.


Var ställer man myggfällan? Placera maskinen en bit upp i vindriktningen sett från myggens reproduktionsområde, alltså nära vatten och buskar. Om möjligt bör det vara en öppen men skuggig plats, gärna 10-15 meter från den plats där ni själva brukar samlas.


Priset är omkring 5 000 kronor- 10 000 kronor. (Tillkommer kostnaderna för gasol och oktanol, ca 15 kronor per dag och 450 kronor per månad under sommaren). Fällan måste vara tänd dygnet runt och det finns modeller som går på el och utan. Läs mer om fällan hos Acreto.


Betong klär trädgåden

image2541

Betong är ett optimalt material att ha utomhus. Norska X-PO design har skapat grillbordet och dessa snygga handfat. Det som krävs för den modige är att man har formar att gjuta i. Om du dessutom är gift med en plåtslagare eller smed så höjer det onekligen dina chanser att närma dig dessa verk. Om trisslotten gav lite extra utdelning så kan du även köpa dessa. Det sistnämnda förslaget är mitt alternativ. X-PO design levererar till nästan hela världen och arbetar även med butiksinredning.

Produktnyhet - läckert soffbord i betong för gör-det-självaren

image2542

Nu lanserar Finja Betong ett läckert soffbord i betong i den populära gör-det-själv-serien "Allt du behöver för att komma igång". Här handlar det om hur du tillverkar ditt eget personliga soffbord i betong. Den nya beskrivningen visar hur man steg för steg gör möbler i betong som ger både ett robust och modernt intryck.

Betong ger oändliga möjligheter till utformning. "Att det har blivit ett trendigt material märker vi tydligt genom att allt fler väljer både husets stomme och även inredningsdetaljer i betong. Vi vill därför underlätta för den händige "gör-det-självaren" och visa att det är enkelt, som här i vårt exempel, att skapa vackra möbler i betong", säger Gull-Britt Jonasson, VD Finja Betong AB.


Nya detaljer designade för trädgård och balkong

image2545

Vackra smycken för trädgården eller balkongen är dessa stenar med inskriptioner, de finns i flera varianter både på tyska och engelska. Väldigt vacker var vingarna som sitter på en lång stav. Det är nog till detta stadie jag länngtar till vad gäller vårt torp, när jag bara få omkring och hitta just det stället som behöver lyftas. Det är några år kvar dit, först ska en stor grävskopa komma och stenar ska sprängas. Se mer hos välfyllda Krusekopf.

Balkongen ska odlas

image2540
Foto: Amanda on the veranda. Och Balcony Gardens

Odla enkelt på balkongen är lösningen för många. Balkongodling kan vara hur avancerat som helst - men om du inte har plånboken eller tiden så hoppas jag att du hittar smarta lösningar i dessa bilder. Det kan vara så att om du har en trädgård du bara kan besöka på helgerna så kan detta också vara en klok lösning. Väldigt förtjust blev jag i arrangemangen som syns längst ned i kollaget. Effektfullt och behöver inte kosta skjortan.  Jag har aldrig haft en balkong som haft bra med ljus, oftast norrläge. Många gånger har jag startat upp våren med fröpåsar och plantor för att besviket konstatera resultatet i juli. En liten pinne med några löv.

Nyheter för trädgården

image2539
Foto: Sylvia & Bernt Svensson

Söker du efter nyheter för trädgården, då hoppas jag att du inte missat Odla.nu? Här hittar du det mesta som trädgårdsintresserad. Bland annat kan du prenumerera på nyhetsbrev och ta del av mycket bra tips. Jag är novis i trädgården och får en hel del hjälp på denna sida. Du hittar också tävlingar och en diger kategorisering på webbplatsen.  På bilderna ser du bl.a Japansk sandkonst från trädgårdsmässan -06.

Så bor SIA:s grundare

image2537
Foto: Ann Lindberg

SvD har ett intressant reportage om Sonja Ingegerd Andersson som importerade konstgjorda blommor från Kina redan på 60-talet. Då hon startade företaget som fick hennes initialer - Sia, idag en miljardindustri i 30 länder. Sonja är idag 79 år och minns de allra första inköpsresorna till Kina. Minst ett par gånger om året reste hon till Kina under strapatsliknande förhållanden för att hitta nya produkter till Sia Lustgården.
Se fler bilder och läs hela artikeln

Spännande blandare till handfatet

image3044Jag gillar denna kran och tittar besviket på mina två bruna plastkranar som sitter i badrummet på min hyresrätt. En blå plupp och en röd plupp. Stadig på handen ska man vara. Jag måste få hyresvärden med på att jag får en blandare från 2000-talet, ja det blir inte denna snygging, men en budgetblandare i krom är min enkla dröm just nu. Har köpt en eget duschset, rea på Silvan - lite besviken, strålarna är lite för hårda. Man borde få provduscha dem.

Ser framför mig hur jag tvålar in mig och vattnet är behagligt ljummet, vattnet strilar i perfekta mjuka strålar på min rygg. - Oj men, kände jag inte hur det blev lite svalare? Petar med ett finger på blandarhandtaget och vattnet återgår till samma sköna temperatur som innan. Vilken dröm att längta efter.

Du ser tydligt på denna blandare när vattnet vrids mot kallare eller varmare, när vattnet är ljummet lyser "kranen " vitt. Via Yanko Design Designer: Smith Newnam & Touch360 Studio


Maryam på My Marrakesh

image2534

Drömmarna om det där exotiska och lockande hittar du som alltid hos Maryam, som blev finalist i Web Blog Awards. I början fick vi inte se hur Maryam såg ut, men idag poserar hon stolt på sin blogg. Här är platsen för dig att landa i och drömma dig bort. Vilken rikedom alla från andra länder har - att få ta del av två kulturer är berikande. Maryam har rötterna i Marocko. Själv fick jag ett extra språk och förståelse för invandring och anpassning i ett nytt land via mina föräldrar. Gillar verkligen Maryam, hon arbetar med mänskliga rättigheter något jag själv gjort och är engagerad i.

Fest för de nya moderna friggebodarna

image2531

Sedan årsskiftet är det tillåtet att bygga 15 kvadratmeter utan bygglov
Och om du har planer på att utvidga ditt smultronställe med lite annorlunda arkitektur än de vanliga friggebodarna ska du spana in Jabo och deras Funkisstuga, Enkelrum och deras stuga med altan och Finja Betong som visar hur du bygger din friggebod i betong. Jag är just nu väldigt förtjust i Jabos Funkisstuga, du hittar den bland annat hos Coop och Silvan som är återförsäljare.

Therre.se en blogg om allas vår vardag

image2530
© Therre

Therre och jag har några beröringspunkter, tjärtabletter och sambo som diskar. Nå sedan upptäckte jag att även hon diskar så då nappar jag på hennes grymma foton. Ett tips till Therre är att starta en fotoblogg också så bra är ljuset och kompositionen i hennes bilder. Jag har två bloggar för mina foton en för Indien och en för Barcelona.

Ur Therres vardag: "Köpte tjärtabletter och diskborstar åt sambon (nej - det är ju inte bara han som diskar ju, men jag använder disksvamp med skaft istället för borste), sedan blev det lite roliga plåster och en scrapstans åt skruttan. I dag är det måndag och jag är superstressad. Jag hatar måndagar + att jag har så mycket pluggande att göra. Veckan blir nog allmänt stressig, tyvärr. Fram till helgen igen. Alltså, jag verkligen avskyr måndagar. Helt sjukt. Jag lider av måndagsdepression. Det är väl så att det tar en dag för mig att återkomma från helgen. Nu ska jag sörpla mitt te innan jag väcker gumman och sedan återgå till att hoppas att denna måndag snart är över."

Konst by K värnar om konsten på dina väggar

image2526

Jag fick ett mejl från Karin som berättade att Konst by K är ett nystartat företag för dig som vill att valet av väggutsmycknad speglar din personlighet. Varje verk trycks upp i en begränsad upplaga om 150 exemplar, just för att konsten ska bli så personlig som möjligt. Man ska inte hitta samma tavla när man är på besök hos grannen eller barndomsvännen.

Dessutom värnar Konst by K om miljön. Alla tavlor trycks upp på ett svanenmärkt tryckeri, tavlorna packas i miljövänlig wellpapp och till och med tejpen som omsluter förpackningarna är vald för dess miljövänliga egenskaper. Konst by K drivs av Karin Froom, fotograf och grafisk designer.

Ägarlägenhet - ny boendeform motioneras i Riksdagen

Ägarlägenheter är en form av boende i många europeiska länder
De finns i bl.a. Norge, Danmark, Finland, Belgien, Tyskland och Nederländerna. Att äga en ägarlägenhet kan jämföras med att äga ett hus, men i detta hus äger du bara just din din lägenhet. Huset förvaltas i sin tur av en ägarlägenhetsförening där varje ägare av en ägarlägenhet är representerad. Om du jämför med en bostadsrätt så äger du inte din lägenhet utan bara medlemskap i en bostadsrättsförening och du har en kopplad rättighet till att ha en lägenhet.

Detta är en form jag skulle kunna tänka mig att ha på min nuvarande lägenhet. Vad tycker du om det här förslaget?
Finns det många nackdelar med det? Just nu ser jag fördelar då jag sitter i en kommunal hyresrätt och jag skulle gärna äga lägenheten och kunna fixa mer med den och även ha den som en investering. Ägarlägenheter kan införas i Sverige om lagstiftning sker med förslaget i SOU 2002:21 som grund. Kritik som framförts är att en person kan köpa flera ägarlägenheter och hyra ut dem i andra hand och detta i sin tur skapar sämre kvalité och ansvar för boendet.
Läs mer på SR.se >>

4myhome.se ny sida om inredning

image2527

Nu vill jag tipsa dig om en sida som heter 4myhome.se  och som fungerar som en fullservicesida för alla som är intresserade av sitt hem och sin trädgård. På 4myhome går man in för att läsa artiklar, hitta erbjudande och nyheter inom inredning och allsköns produkter till hemmet. Så oavsett man söker en poolleverantör eller sänglinne så ska man finna det på samma sida.

Tack för tipset Lotta.

Perlan en inredningsblogg värd att besöka

image2529
© Perlan samt produktfoto från Brostes

Pernillas blogg heter Perlan och jag upptäckte en bra fotograf som har många inspirerande bilder på sin inredningsblogg, något mina läsare brukar uppskatta - så då måste jag tipsa om denna duktiga tjej. -"Ger er till tåls", säger Pernilla på sin blogg och visar upp vackra inredningsdetaljer som frestar - om några veckor till så ska hon öppna sin egen webbutik. Pernilla har bra smak och blandar gammal och ny stil fritt ur hjärtat och det är då det blir som allra bäst - eller hur?

Grekiska inredningsbloggen Decorate I

image3092

Vicky på den grekiska inredningsbloggen Decorate I har valt att lyfta denna lampa på sin blogg och jag kan inte låta bli att visa den. Lampan är från PB Teen och hur hon hittat den webbsidan vet jag inte. Sidan säljer inredning för barn och tonåringar - antagligen är jag lite av ett barn här längst inne, tyckte att denna lampa en sådan där sak som blir pricken över i. Via Decorate I

Johan Carpner formgivare åt Svensk Tenn och Alcro

image2524

Johan Carpner skrev till mig och berättade att han arbetar som formgivare i Stockholm. "Jag har arbetat i många år som grafisk formgivare och t ex gjort massor av bokomslag. Sedan några år tillbaka arbetar jag också med produktformgivning för Svenskt Tenn, Kasthall, Blond Belysning, Alcro, Wonderwall m. fl."

Jag har visat Johns spaljé tidigare och visar den mer än gärna igen och lyfter gärna hans snygga textilier denna gång.

Ägare av stålmöbler från Grythyttan sökes!

Nu söker Grythyttan Stålmöbler dig som har möblerna och en historia att berätta.
Skicka ett mail till stefan@grythyttan.net och återge din berättelse så kontaktar de dig. Grythyttan Stålmöbler håller som bäst på att samla in material till en bok som planeras att släppas under 2009. Därför behöver de din hjälp med unika historier och gärna bilder. Har ni något speciellt minne eller historia kring exempelvis Fåtölj A2 att berätta, hör av dig. Historien om de klassiska möblerna för uterummet ska dokumenteras i en omfattande coffe table-bok. Läs mer om Grythyttan.

Kontakta Stefan Molander, stefan@grythyttan.net eller tel. 0591 - 63243.


Inredningsgallerian Inrega.se

image2528

inrega.se kan du som är intresserad av inredning få inspiration, tips och på ett enkelt sätt hitta inredningsbutiker. Registrera dig på forum och få nyhetsbrev så missar du inga tips eller nyheter och erbjudande från butikerna som är anslutna. Du kan se vilken inredningsblogg som är populärast för tillfället och mycket annat på denna samlingsportal.

CORNELIA NORGREN designar Röshults Linné

image2523

Cornelia skrev till mig och berättade att hon designat blomsterlådor och krukor för Röshults, du vet de som tillverkar de där snygga eldkorgarna som jag skrivit tidigare om. Corelia har designat dessa blomsterlådor som heter Linné de tillverkas i lättskött stål i åtta storlekar och de passar smidigt in i både modernare som traditionella miljöer. De är lättskötta och varar för evigt. Läs mer och se fler bilder på Röshults webbplats. Webben har så vackra bilder så sommarlängtan blir väldigt påtaglig.

Snyggast på IKEA just nu: JANSJÖ

image3098
Foto Helena och produktbilder från IKEA

Jansjö som är designad av Efverlund och Jelinek finns i en mängd olika modeller, för vägg till golv. Och jag gillar den bland annat för att den är enkel, lättplacerad och kan lyfta de ting jag redan har hemma på ett smart och snyggt sätt. Jansjö har en lysdiod som ger 50 ggr längre brinntid än en vanlig glödlampa, den drar mindre energi och behöver aldrig bytas ut. Med ställbar arm som ger möjlighet att rikta ljuset och smal design vilket gör den lätt att placera i trånga utrymmen så Jansjö är en vinnare.

Karin Mannerstål designar tandkrämstub

image3129

- Det är en hyllning till den klassiska tandkrämstuben, så som jag tycker att den ska se ut och som tål att visas upp i badrummet, säger Karin Mannerstål i ett pressmeddelande.

- Vi tror att Vademecum Limited Edition 2008 är så snygg att vi hoppas att alla inredningsintresserade konsumenter kommer att uppskatta tuben och låta den stå framme på badrumshyllan. Det är både en bra tandkräm och en snygg accessoar, säger Anette Alexandersson, marknadschef på Hardford, som ansvarar för Vademecum.

Tandkrämstuberna som gavs ut 2007 designades inhouse av Anders Svensson, som då jobbade på Hardford. Nu valde Vademecum en formgivare utifrån. Totalt kommer Hardford att släppa 15 000 tandkrämstuber av vardera färg.

BetongDesign personlig Skånsk design

image3126


Alla produkter på bilderna är handgjorda och tillverkas i Skåne, idén utgår från betongen som grundmaterial
Jag har ofta skrivit om betong och resultatet blir originella produkter, här i form av bänkskivor, väggskivor, diskbänkar och olika former av bord med personlig prägel. BetongDesigns bordskollektion kommer ut inom kort och kommer att innefatta matbord, soffbord och sidebord i olika storlekar. BetongDesign har öppnat ett showroom på Upplandsgatan 19A, Vasastan, Stockholm.

Tack Karl för idén till artikeln.


Debi Treloar fotograferar hemmet och inredning

image3050
Foto Debi Treloar

Debi Treloar är fotograf och tar bilder om och kring människan, hem, livsstil och mat är några av de ting hon fotograferar med en passion för kontrast och färger. Jag gillar hennes fotostil, då den påminner om min, jag gillar mycket färger och rakt-på-fotografering. Ofta vill jag komma nära nära - men vågar inte alltid, särskilt då jag ska fotografera människor.

Tapet-Lisa gör innertak till Parafon

image3128

Tapet-Lisa har gjort många spännande tapeter och illustrationer. Produktionen fortsätter med fler områden, Lisa har gjort två spännande innertak till företaget Parafon. Mönstret Marrakech" ser Lisa  i miljöer där en lite exklusivare känsla vill uppnås. Mönstret passar till exempel hotellfoajéer och restauranger. Det kan med fördel användas i hela taket för att få fram djupet i mellanrummen. En skön överraskning när man lyfter blicken,  tycker Lisa. Ett blickfång som får betraktaren att drömma sig bort.

Sabine skapar fotokonst

image3059
Foto Sabine Pigalle

Sabine Pigalle är född 1963 och är ett par år äldre än jag. Hon började som litteraturstuderande för att sedan utveckla sig som stylist vid fotografering - som fotograf är hon självlärd. "To begin with, I would like to talk about the very real dictatorship of marketing that is involved with the representation of beauty and the acceptance of it in a classical and contemporary sense." Jag tycker bilderna är ganska kalla, vackra och något stereotypa. Skönheten är klassifierad som jag ser den vit, glasartad och nyrakad, men bilderna är facinerade. Läs mer >>

När inspirationen tryter hemma

image2882

När du inte har någon inspiration alls för sitt hem och du  sprungit runt med den där trötta vasen från fina varuhusets senaste rea och sparkat på mattan varje gång du ilat förbi med vasen i handen, när inget känns kul eller nytt då behöver vi alla lite inspiration. Som tur är så finns det fina bildgallerier på nätet, ett av dem är House and Gardens bild-galleri.

Textilier med indisk förlaga av JOHN ROBSHAW

image3071
Foto JOHN ROBSHAW

John Robshaw Textiles använder traditionellt tryck, infärgning och vävningsteknik.
"Every textile represents a story, a drawing of an adventure in a far-off place-from Yogakarta to Rajasthan, Bolivia to Vietnam." 

Mina tankar far tillbaka till min mammas egenhändigt gjorda folkdräkt, den Karelska dräkten. Hon plockade, slog, färgade och vävde linet. Yllet är kardat för hand och infärgat. Alla tjejer gick på hantverkskursen i byn. Fotogenlampa på det och vi snackar tålamod utan dess like. Visst påminner dessa tyger om nordiskt hantverk?

ANGO WORLD - lampor av puppor

image3073

Foto ANGO WORLD

Den engelske designern Angus Hutcheson, är verkligen egen med en unik design och sunt miljötänk.
Resultatet blir en mix mellan natur och modern teknologi. I Angos kollektion hittar du lampor för ditt hem och offentlig miljö. Alla material som används är återvinningsbara. När jag besökte Formex så berättade en återförsäljare att en av hans lampor var gjord av fjärilspuppor som blir kvar när man gör siden. I vanliga fall kastar man pupporna - men Ango tar tillvara detta och skapar läckra lampor.

Tapeter från Time to go home

image3077

Kaviarburkar och en ålande bläckfisk kan det vara något?
Jo det tycker tyska Time to go home i alla fall. Jag blir faktiskt riktigt till mig av bläckfisken, att den sedan finns i flera jordigare toner gör inte saken sämre. Visst är den läcker, jag bläckfisk kan ju vara läckert i dubbel bemärkelse. Min första friterade bläckfisk var på Kos i Grekland för 20 år sedan - åt den bara för att imponera på min kompis Annika. Men den var god! En liten lättfriterad minibläckfisk som såg ut som en spindel.

Louis XV dubbelsäng i valnöt

image3086


Det Londonbaserade designkollektivet Burke & Hazelden arbetar med att vidareförädla andra tillverkares möbler med måleri och grafik. Deras kollektion består av antika franska möbler utsmyckade med djärv och modern konst. En fransk 1890 Louis XV dubbelsäng i valnöt. Huvud- och fotgavel är utsmyckade med intrikata sniderier. Ellen har målat sängen med en en spegelblank svart färg och smyckat den med intima pornografiska bilder i ljusblå akryllack. 47.600 kr på Furnish.se Missa inte heller den gula fåtöljen.

Tack Sofia för tipset.


Patricia Gray inreder stylish

image2997

Patricia Gray, har en blogg som hon uppdaterar dagligen. Hon är inredningsguru och prisbelönt sådan från Canada: "Patricia is an award winning, highly recognized interior designer from Vancouver Canada, who finds time in her busy schedule to update her blog almost daily! Her blog features her inspiration, including other designers and architects that she admires not to mention sneak peeks of her work. She has been published in Architectural Digest along with other notable magazines that you can view on her web-site."

Tipsa Sussie på Alltombostad.se

image3080

Har du något projekt på gång?
Alltombostad.se tar gärna del av dina erfarenheter, tips och berättelser.  Vad är det som gör dig stolt över ditt hem? Skriv gärna in och berätta om din senaste renovering, din lyckade ombyggnation eller om dina bästa trädgårdstips. Kanske har du bytt kök, byggt en veranda eller målat om hemma? Har du gjort en stor investering eller bara en liten, men smart, förändring?
Läs mer i tidningen>>


Kelly inreder hem och hotell

image3076

Kelly Wearstler har arbetat som inredare för stora inredningsmagasin som House and Garden. Kelly har fått flera stora utmärkelser i USA, inte bara för sin inredningskänsla utan även för bäst klädd. Kellys stil känner man igen på att det ofta dyker upp lite asiatiskt, som en Buddha staty och att det finns en genuin "jordig" känsla. Men ibland är det svårt att veta - som det blå barnrummet, där jag bet. I hennes team arbetar ett tjugotal personer så det finns många inriktningar för inredning på hennes företag.

Magdalenas Hem fullt av inspiration

image3095
Foto Magdalena

Maria Lilliecreutz tipsade mig om en härlig blogg "Magdalenas Hem". Magdalena har massor med reportage från butiker och jag lovar att du blir intresserad och inspirerad. Fotografierna är vackert genomtänkta och upplägget är snyggt.

Magdalena är en levnadsglad 35 åring som älskar att renovera, inreda och göra fynd. "Min inspiration är lite blandad, men nordisk bond-romantik, New England, svensk skärgård, marint och Franskt är det som jag försöker blanda in i vårat hem, gammalt som nytt. Men mycket vitt och andra ljusa färger är det som präglar vårat hem. I mars 2008 öppnar jag upp min e-butik PAR COURRIER under www.parcourrier.se."

Snyggast på IKEA - just nu SLÄTTHULT

image3061
Motiv av La Cocotte.Självhäftande vinyl för väggar och möbler; enkel att fästa på alla släta, rena och torra ytor.
Bredd: 33 cm, Höjd: 51 cm till det facila priset av 149 kr per styck. Jag tyckte detta var hur fint som helst och man kan använda stickers nästan var som helst.

RSS 2.0