Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anpassad sökningTill fotograf Helena Karjalainen

  RSS 2.0

Hurra för Fairtrade-bomull i 10 euro-sedeln!


51797-2782

 

Bomull används i sedlar för att de ska hålla längre. Och för 10 euro-sedeln är denna bomull numera Fairtrade-certifierad.


Många utvecklingsländer har bättre klimat än USA och kan odla bomull till halva kostnaden jämfört med USA. Trots detta har världens utvecklingsländer svårt att hävda sig mot amerikansk bomull. Orsaken till detta är de enorma jordbrukssubventioner som den amerikanska staten ger till sina bomullsodlare och som gör det möjligt för amerikanerna att framställa bomull med ekonomisk lönsamhet. Till priset av att fattiga bönder får det ännu sämre. Så då är väl nästa naturliga steg att vi i Sverige följer efter. Men vi bräcker väl euron och tar alla sedlar med Fairtrade bomull? Eller hur?

Läs mer om bomull och hur Rättvisemärkt bidrar till en drägligare tillvaro för bomullsodlare genom att klicka här.

Concetta från Habitat

Concetta från Habitat

Denna serie som heter Concetta såg jag i somras i Barcelona på Habitat, jag blev så förtjust i den för det känns som om jag skulle ha gjort den. Men nu är det ju inte så utan någon supertalang till designer har skapat något som jag ville stoppa ned i resväskan och ställa upp på mitt sideboard här hemma. Åh vad fint det är *suckar*.

Björgs smyckeskollektion 2007

Björg smycken
Foto: Björg

Jag har skrivit om dessa fantastiskt snygga smycken förut, har ett armband från BØrjg och tycker så mycket om det. Såg hennes nya kollektion på Formex och fick en snygg katalog med mig hem. Jag håller precis på att gå igenom allt material från mässan - riktigt kul nu när jag fått distans till det hela.  BØrjg är norska och kommer från Harstad i Norge, hon är nu på den internationella arenan med sina ljuva smycken. Dags för dig att upptäcka dem också?

MK-Trading på Formexmässan gav mycket inspiration

Formexmässan gav mycket inspiration
Foto: Alexander Flach

Jag träffade Alexander från MK-Trading på Formexmässan och hans engelsktalande flickvän. Båda var verkligen supertrevliga personer. Jag tycker att mattan Tartuffo var så snygg och den är producerad av 100% återvänt material. Snygga var även de tryckta bomullsmattorna med blommönster. Om du blev minsta sugen så ring och kolla med Alexander vilka som är återförsäljare av deras produkter. Alexander berättade mattan varit en riktig show stopper under Formex.

MK-Trading, Tel: 035-546 70 Fax: 035-54830, micci@mktrading.se

a-design skriver om Casa Cor

Casa Cor

Bloggen a-design har fått i uppdrag att skriva om denna utställning fram till den 14 oktober. Det är klart vi följer hennes rappportering!


Casa Cor består av 35 rum och kök, alla olika och utformade av 60 designers och arkitekter, både svenska och brasilianska, designat för en familj med hela 13 familjemedlemmar som består av flera generationer, en ex-fru, tonåringar, farfar, småbarn och några vänner. Casa Cor är mer än bara ett hem - det är också en unik marknadsplats för de kreatörer som deltar i projektet och en fantastisk inspirationskälla för alla besökare. Hittills besöker ca 500 personer utställningen varje dag.

Ann-Louise är hemma i Sverige

Ann-Louise är hemma i Sverige
Pressbilder. Fotomontage Helena Karjalainen

Efter många års arbete med design och produktion i Asien återvände Ann-Louise till Sverige och startade 2002 företaget Ceannis Living Accessories som designar och producerar väskor, kuddar plädar och andra accessoarer för hemmet under begreppet Living Accessories.

Ceannis är byggt på passion för vackra material, produktion och design, allt kombinerat i ett skandinaviskt livsstilskoncept förenat med asiatisk sensualitet. Konceptet säljs idag i ett femtontal länder. Det började med väskor för fem år sedan nu syns namnet Ceannis mer och mer. Både inom mode och inredning.

2006 öppnade Ceannis sin första shop-in-shop på NK Inredning följt av Ceannis Shop i Sturegallerian, Stockholm. I höst ska Ceannis lanseras i ett nytt skandinaviskt butikskoncept, på 384 Kings Road, Chelsea.

Skapa snyggaste sänggaveln med stenciler

Skapa snyggaste sänggaveln med stenciler
Foto: Point Click Home

Måla en smal fondvägg bakom din säng och ta sedan hjälp av stenciler för den där sista pigga utseendet. Släng på ett par kuddar på sängen och din ekonomi-gavel gör de andra tjejerna mintgröna av avundsjuka. Kolla in hos Point Click Home efter fler tips.

Madonnakuddar från Fridas Gård

Madonnakuddar från Fridas gård

Vackra vita linnekuddar med tryck av en madonna eller en gammeldags fransk etikett hittar du hos Fridas Gård. Kuddfodralet knyts med två par bomullsband i botten. Dessa skulle gärna få bo ute vid torpet, är väldigt förtjust i religiösa motiv just nu.

Gillar just nu lampor från A&C's House

Gillar just nu

Jag gillar verkligen lamporna från A&C's House. De finns i bordsmodeller, golvmodeller och du kan välja lampskärmar till om du vill. Du hittar återförsäljarna på deras webb. Göm inte att spana in resten av sortimentet, väldigt snyggt och helt opraktiskt underbart.

Salong.K.se valde min blogg till veckans blogg


Men så himla kul, och detta på en alldeles vanlig regning torsdag, att bli vald till veckans blogg av Salong K!

Det är så roligt att få uppskattning för sin hobby, Emma Sundh kontaktade mig för en intervju och jag hoppade på. För här sitter jag barfota vid datorn och knackar på min blogg ... i min kaftan ... klockan elva på kvällen .... efter att ha varit på jobbet och hämtat laptopen som jag glömde. Det finns roligare saker att göra på kvällen än att tvinga sin sambo iklädd pyjamasbyxor att följa med på en biltur i regnet. Jag går nämligen inte inne i jobbets lokaler själv på natten, känslan av skräckfilm är stor när femhundra kontor gapar tomma och lamporna är släckta. Men nu är datorn hemma och sambon har kraschat i soffan, och jag ler fast jag är trött. Sa jag att jag fick ett diplom?

SalongK värvade Vecko-Revyns webbredaktör Emma Sundh för ett tag sedan och det innebär att redaktionen nu består av tre personer. Emma Sundh har haft en tjänst på www.veckorevyn.com. SalongK siktar på att nå 50.000 unika besökare i veckan innan året är slut. Nättidningen Salong K.se är den största sajten för kvinnor. Jag upptäckte den tidigt. Du hittar förutom en skön artikel med mig även väsentliga saker som mode, skönhet, hälsa, inredning, kultur, sex, kärlek, kändisar, mat, politik och jämställdhet.

Halloween - trigga upp partyt

Halloween trigga upp partyt

Ska du ha ett Halloweenparty utan dess like - då är det dags att börja planera redan nu!
Inget småbarnsparty utan party för vuxna? Då kan tipsen med svartsprejade pumpor, spindeltandpetare för plockmaten och lanternor av vanliga bruna papperspåsar med utskuren text vara grejen för dig? Jag menar du hinner väl? Börja nu och du ska se att om du anlitar grannfrun också så hinner i tända upp alla pumpor också innan gästerna kommer, inget är omöjligt för partypinglan. Kolla in hos Martha hur en slipsten ska dras.

Vaggan Knoppa

Vagga

Vagga Knoppa den hängande vaggan, räddningen om natten då den behövs som bäst. Sträck bara ut en hand eller fot och vagga. Kan hissas, sänkas och ger fria rörelser som bebisen är van vid från fosterlivet. Knoppa kan lätt hakas av och för att hängas upp någon annan stans. Tillverkad i handtryckt på naturvitt kraftigt bomullstyg med rött eller brunt tryck. Väger ca 2,2 kg och är äggformad (84x43cm). Pris: 1550kr Design Anna Häggblom och Ola Stålhammar. Hittar du på Designtorget.

Anna Engzell gör smycken i HOITY-TOITY

Anna Engzell


HOITY-TOITY startades 2004 av Anna Engzell som en grund för att kunna sälja eget designade och tillverkade smycken via Designtorget i Stockholm. Efter en lyckad period på Designtorget bildades 2005 nytt bolag med väninnan sedan lång tid tillbaka, Madeleine Eriksson. Ex: ett superfint armband med dubbla silverkedjor och med ett silverhänge i form av fyra hjärtan som bildar ett fyrklöver. Det finns även örhängen i samma serie. Pris: 625:-

Filt, slätstickat och sammet har hög mysfaktor

OFilt, slätstickat, sammet och

Överdrag till stol i slät- och flätstickning är en kul idé. Den händige kanske klarar av det själv? Om du suktar efter naturfärger och sval elegans kommer du att älska La Redoutes kollektion i höst. Det där sammatsöverkastet skulle sitta fint här hemma.

En äggmatta tack!

En äggmatta tack!

En äggmatta med puffar av gulor. Låter som en finare meny men här har humorn fått plats och jag ser hur möteslokalerna hos Kronkyckling livas upp. Valetina Audrido har designat en hel kollektion i äggets tecken. Hur som helst serien riktar sig naturligtvis till barn och man kan ju säga att ägget är kläckt när barnet kommer ut - på den vägen är det.

Tapeter med riktiga stendöda insekter

Tapeter med äkta insekter

Makabert så det skriker om det. Tapeten med uppnålade döda insekter. Vad får folk att ens engagera sig? Brad Ford har genomfört detta arbete. "I wanted to play with that idea, to literally bring the outside in" Ford anser sig ha lyckats men tycker dock inte att tapeten är särskilt praktisk.

Brödsrost-meddelaren knaperiknus

Brösrost-meddelaren knaperiknus

Om det nu är knaperiknus eller något annat du vill skriva på din nyrostade cybermacka må vara osagt. Hur som helst harr du en digitalpanel på rosten och där dikterar du både hotbrev och kärleksbrev på din macka. Via Yanko Design.

LED ljus som du blåser ut

LED ljus som du blåser på

En mysig uppfinning så här till hösten - Switch Candle, ett LED-ljus som du tänder och släcker genom att blåsa på sensorerna. LED-ljusen flimmrar eller flammar precis som en riktig låga på avstånd och skapar en myspysatmosfär även för atomfysiker. Nu har du något att drömma om att få shoppa. Tar listan någonsin slut? Via Yanko Design.

Bord med stationära ljusstakar i skivan

Bord med stationära ljusstakar i skivan

Zo designföretaget från Nederländerna som drivs av Tineke Beunders och Nathan Wierink gör underbara ting i trä. Vad tyckte du om rubriken? Ett tag arbetade jag på ett ställe som tillverkade stationära och portabla vakuumaggregat. Anställningen blev inte långvarig, jag bytte till ett mer kreativt yrke. Jag började som dekoratör, och på den vägen är det. Nåväl, bordet har alltså stationära ljusstakar, de går inte att flytta på, eller mer sant, de flyttas inte runt. Vanligast är portabla ljusstakar, som man flyttar runt varefter man vill. Ska komma på lite mer charmerande uttryck fortsättningsvis.


Underbara ting från Favoritsaker

Underbara ting från Favoritsaker

Favoritsaker.se vill erbjuda ett brett sortiment av prylar och inredningsdetaljer. Det kan vara trendigt, coolt, kul eller funktionellt. Huvudsaken är att det är något som ger det lilla extra i vardagen, en favoritsak, en färgklick, något man blir glad av.

Pinuppor som tapet och underlägg. Superläcker tapet med illustrerade pinuppor på rosa botten. På avstånd en rosa dröm - när man kommer närmare syns de läckra illustrationerna. Den klassiska låten "Mrs Robinson" av Simon and Garfunkel har verkat som inspiration till denna väggprydnad.

Serveringsfat Blossom & Bill - Underbart läckert och kul motiv på praktiskt fat från svenska formgivaren Sandra Isaksson. Stort fat av björkmelamin som passar för servering av bullar eller läckra sallader. Rislamporna från Rice är en fröjd för ögat.

Vackra sidenlampor från Minh

Vackra sidenlampor från Minh


Minh - Made in Vietnam importerar modern asiatisk inredning, keramik och accessoarer tillverkade enligt gamla hantverkstraditioner. MINH betyder lysande, klar och strålande på vietnamesiska.  Med egen import utan mellanhänder från ett tjugotal tillverkare runt om i Vietnam. I sortimentet märks sidenkuddar och handmålad keramik, lotuslampor,  träsniderier och smycken och bijouterier i pärlemor och vattenbuffelhorn.

Niina Aalto räddar plastmuggen

Niina Aalto
Foto: Nina Aalto

Niina Aalto är en tjej från vårt grannland i öst. Hon har designat något riktigt kul tycker jag. Dessa plasmugghållare får genast en kul och snygg inramning och muggen kan användas till fler syften. Hållarna är i plast och diskas efter användandet. Du hittar mer information om detta hos The Style Files.

Ta Form gör vacker betong

Ta Form gör vacker betong
© Helena Karjalainen

Det var roligt att få träffa en som man kunde tala finska på Trädgårdsmässan på Taxinge Slott. Ta Form AB tillverkar i huvudsak produkter i betong för trädgårdsmiljö. Genom samarbete med olika konstnärer och formgivarefinns ett brett och varierat sortiment. Man gjuter begränsade serier och på beställning vilket gör produkterna mer unika.

Ta Form AB startade i början som ett samarbete mellan en särskola i Järna (Novalisskolan) och ett byggföretag i Nykvarn, MT's bygg. Verksamheten utgör fortfarande en möjlig träningsplats för killar och tjejer som behöver ett extra stöd i arbetslivet. Jag gillade borden i betong och markbetongen som är en njutningen att se på. Inga fyrkantiga plattor här inte.

Underbara bord med fotomotiv

Underbara bord med fotomotiv

Tyska Desktop Design har tagit fram vackra fotomotiv för sina bord. Detta är inget nytt under solen, det finns många företag idag som har samma idé. Dock tyckte jag att dessa bord var snygga och de förtjänar att lyftas fram på bloggen. Nu väntar jag bara på att IKEA ska börja massproducera dessa fotomöbler till låga kostnader - så även jag får råd.

Manschettknappar med budskap

Manschettknappar med budskap

Manschettknappar som talar om läget hittar du till vänster: Desperate, Adulterous, Divorced, Married, Available, Swinger, Curious och många fler kan du rulla fram på dessa.  Jag hoppas det inte är så att frun rullar fram ett budskap och mannen rullar fram ett annat i bilen på väg ut med grabbarna? För den vågade finns det barbröstade donnor att pryda sig med. VIlket för min del skulle gå fetbort - men smaken är olika.
Allt hittar du på W Hotels - the store.

Annika Larsson Inscriptorum

Annika Larsson, Inscriptorum
© Helena Karjalainen

När jag var på Trädgårdsmässan på Taxinge Slott bev jag mäkta imponerad av en liten tjej som högg i sten. Annika Larsson, Inscriptorums grundare, är en internationellt verksam bokstavskonstnär med handhuggna inskriptioner i sten som specialitet. Efter ett treårigt lärlingsskap och flera års erfarenhet på The Cardozo Kindersley Workshop i Cambridge och en magisterkurs i typsnitts- och bokstavsformgivning på Konstakademien i Haag, är hon tillbaka i Sverige för att fortsätta arbeta i den tradition av god bokstavskonst hon är skolad.

RSS 2.0