Hurra för Fairtrade-bomull i 10 euro-sedeln!


51797-2782

 

Bomull används i sedlar för att de ska hålla längre. Och för 10 euro-sedeln är denna bomull numera Fairtrade-certifierad.


Många utvecklingsländer har bättre klimat än USA och kan odla bomull till halva kostnaden jämfört med USA. Trots detta har världens utvecklingsländer svårt att hävda sig mot amerikansk bomull. Orsaken till detta är de enorma jordbrukssubventioner som den amerikanska staten ger till sina bomullsodlare och som gör det möjligt för amerikanerna att framställa bomull med ekonomisk lönsamhet. Till priset av att fattiga bönder får det ännu sämre. Så då är väl nästa naturliga steg att vi i Sverige följer efter. Men vi bräcker väl euron och tar alla sedlar med Fairtrade bomull? Eller hur?

Läs mer om bomull och hur Rättvisemärkt bidrar till en drägligare tillvaro för bomullsodlare genom att klicka här.

Concetta från Habitat

Concetta från Habitat

Denna serie som heter Concetta såg jag i somras i Barcelona på Habitat, jag blev så förtjust i den för det känns som om jag skulle ha gjort den. Men nu är det ju inte så utan någon supertalang till designer har skapat något som jag ville stoppa ned i resväskan och ställa upp på mitt sideboard här hemma. Åh vad fint det är *suckar*.

Björgs smyckeskollektion 2007

Björg smycken
Foto: Björg

Jag har skrivit om dessa fantastiskt snygga smycken förut, har ett armband från BØrjg och tycker så mycket om det. Såg hennes nya kollektion på Formex och fick en snygg katalog med mig hem. Jag håller precis på att gå igenom allt material från mässan - riktigt kul nu när jag fått distans till det hela.  BØrjg är norska och kommer från Harstad i Norge, hon är nu på den internationella arenan med sina ljuva smycken. Dags för dig att upptäcka dem också?